CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 20., hétfő, Bernat, Felicia napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Teljes a gázhálózat - Győr-Moson-Sopron
Teljessé vált Győr-Moson-Sopron megye településeinek gázellátása. A vezetékes szolgáltatás előnyeit már Répceszemerén, Cséren és Csáfordjánosfán is élvezhetik. A 3 falu háztartásainak több mint háromnegyede kapcsolódott be a rendszerbe, házanként 95 ezer forintot kellett fizetni. A településeken található közintézményeket a szolgáltató ingyenesen kötötte rá a gázhálózatra.

Új műszerek - Tatabánya
15 millió forintért kapott új műszereket a Tatabányai Szent Borbála kórház urológiai osztálya. A felszerelések között van ultrahang készülék és vesekőzúzó műszer is. A most megvásárolt gépek segítségével az Urológián olyan műtéteket is el tudnak végezni, amelyekre eddig nem volt lehetőség. Szintén könnyebbséget jelent, hogy a vesekővel küzdő betegeknek sem kell néhány napnál többet tölteni a kórházban.

Fejlesztések - Nyugat-Dunántúl
Egymilliárd forint szétosztásáról döntött Fertődön a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács. A támogatásból azok a pályázatok részesültek, amelyek túlmutatnak Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye egyéni érdekein, és a regionális szempontokat érvényesítik.

Vízi információk - Gönyű
Új nemzetközi kommunikációs hálózat kezdte meg működését a Győr-Gönyűi kikötőben. A 30 millió forintos beruházást teljes egészében a belga kormány finanszírozta. Az internetes rendszerre bárki rácsatlakozhat, így az üzleti partnerek az áruforgalom alakulásáról vagy akár a vízi utak állapotáról is tájékozódhatnak.

Segít az iroda - Szombathely
Megváltozott munkaképességű és fogyatékkal elő embereket segít az az ingyenesen használható információs központ, amelyet Szombathelyen avattak fel. Az irodába látogatók nemcsak a munkalehetőségekről, hanem a támogatásokról is tájékozódhatnak.

Jótékony kerékpártúra - Győr-Moson-Sopron megye
Jótékonysági kerékpártúrát szervez október 12-ére a Napraforgó Alapítvány. Az akcióval a fogyatékos emberek problémáira szeretnék felhívni a figyelmet. A túra a győri Megyeháza elöl indul, a végállomás pedig a Koroncói Szociális intézmény lesz. 15 győri iskola már jelezte részvételi szándékát, egy bank pedig támogatóként vesz részt az akcióban. A hagyományteremtő kerékpártúrára minden érdeklődőt várnak, jelentkezni a Győr-Moson-Sopron megyei sportigazgatóságon lehet.

Marad a csárda - Zalaegerszeg
Önkormányzati segítséggel valószínűleg sikerül megmenteni a zalaegerszegi “Becsali” csárdát. A 150 éve üzemelő vendéglátóhely nemrég bezárta kapuit és elterjedt a hír, hogy a helyén lakópark épül. A polgármester - a lakosság felháborodása nyomán - a műemlékvédelmi hivatalhoz fordult, akik elrendelték az épület ideiglenes védelmét. Az önkormányzat megvenné a csárdát, ezért tárgyalásokat folytat az épület tulajdonosával.

Pusztuló gesztenyék - Sopron
Fertőző betegségek pusztítanak a soproni és Sopron környéki gesztenyésekben. A szelíd gesztenye állományát évről-évre egy fakéregbetegség tizedeli, a vadgesztenyében pedig az aknázómoly okoz óriási károkat. Hatékony védekezés nélkül néhány évtizeden belül akár el is tűnhetnek a soproni fasorok és ligetek; a Kutya-hegy fái már szinte teljesen kiszáradtak. A Soproni Városüzemeltetési Kft. ugyan megpróbálkozott a védekezéssel, de az oltóanyag és az oltási munkálatok költségét nem bírja fedezni. A 8-10 méter magas fákra ugyanis kizárólag emelőkosárban lehet feljuttatni a permetszert egy különleges, nagynyomású készülékkel. Míg a fák puszta létét betegségek fenyegetik, addig termésüket ma nehezebb értékesíteni, mert az elmúlt években megváltoztak a piaci viszonyok. Míg a ’80-as évek közepéig a MÉH telepek gyűjtötték a vadgesztenyét, ma mindössze néhány magáncég foglalkozik a termés felvásárlásával, például a Vas megyei Kenyeriben, ahonnan Hamburgba szállítják az értékes alapanyagokat tartalmazó gesztenyét, amely hazánkban hajsampon anyagául szolgál, illetve visszérgyulladás elleni kenőcsöt készítenek belőle.

Aranyfogás - Siófok
Több mint fél millió forint értékű aranyékszert és több mobiltelefont foglalt le a siófoki rendőrség egy székesfehérvári férfinál. A mobiltelefonokat egy szintén fehérvári orgazdának adta volna tovább kikódolásra, az ékszerek egy részét pedig zálogházban helyezte letétbe.
 



2002. szeptember 19., csütörtök 14:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület