CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Magyar szakembereket várnak

300 magyar szakembert várnak!

A német számítógépipar munkaerőgondjai

Miközben ma a német munkaerőpiacon a háború utáni évek rekordadatait jegyzik föl, mert a munkanélküliség aránya soha nem látott mértéket ért el, egy ágazat krónikus munkaerőhiánnyal küzd. A számítógépipar és benne a szoftvergyártók katasztrofális helyzetről panaszkodnak. A szakképzett informatikusok és mérnökök hiánya a jövő ágazatainak fejlődését még nem veszélyezteti, ám a növekedését már akadályozza. Tavaly 43 ezer új munkahelyet teremtett az ágazat, de a németországi IBM ügyvezetője szerint ennek a kétszeresére lett volna szükség.

Az informatikai ágazatban jelenleg 423 ezer ember dolgozik, a hiába meghirdetett állások száma 60 ezer. A szerkezetváltás terén valaha élen járó Észak-Rajna-Vesztfália tartományban is több ezerre becsülik a betöltetlen állások számát, miközben egyes városokban tíz százalék fölötti a bejegyzett munkanélküliek aránya, panaszolta a düsseldorfi miniszterelnök, hozzátéve, a tartományi munkaügyi hivatalok adatai szerint csak az idei első felében 23 százalékkal nőtt a szakma betöltésre való állásainak száma.

Ekkora munkaerő szükségletet nem fedezhető a pályakezdők soraiból. Csakis kvalifikált szakemberek pályaváltásával lehet segíteni az égető szakemberhiányon. Márpedig ma már nem hozhat megoldást más szakmákban munkanélkülivé vált személyek gyorstalpaló átképzése, miként az a hősidőkben történt, amikor bárkit programozóvá képeztek a szerkezetváltás jegyében. Az ágazat vezető cégeinél, mint a világ második szoftvergyáránál, a nagyüzemi programok terén listavezető waldorfi SAP-nél ugyanis az alkalmazottak 85 százaléka legalább egy felsőfokú diplomával rendelkezik, hagy csak az alacsonyabb képzettségűeket említsük.

A német munkaügyi hivatalok az érdekelt cégekkel karöltve keresnek állástalan diplomásokat. Gond azonban a farkastörvények érvényesülése - fogalmazott kérdésünkre Marquis úr, az Észak-Rajna-Vesztfália-i tartományi munkaügyi hivatal szóvivője: "Az érintett cégek mind ugyanazokat a fiatal, dinamikus, mobilitással rendelkező frissdiplomásokat akarják megnyerni és inkább ráígérnek a fizetésekre és egyéb juttatásokra, semmint, hogy hosszútávú képzési vagy átképzési programokon törnék a fejüket."

E magas képzettségű szakembereket foglalkoztató vállalatok amúgy is kivételes helyzetűek; igen jól fizetett munkatársaik még csak nem is hallottak szakszervezetről, kollektív tarifaszerződésekről és egyebekről, szemrebbenés nélkül vállalnak hétvégi munkát, fizetetlen túlórát. Sokan ezt a jövő útjának tartják, de ez ellen szól, hogy mondjuk olvasztárokkal nehéz ilyen munkaszerződést kötni, másrészt micsoda jövő az, amely számításba veszi, hogy a gyertyát két végén égető munkatársak szabályosan belerokkannak a munkába. Ez persze egy cinikus biztosítási ügynök szerint a nyugdíjbiztosítás terheire is enyhítőleg hatna.

Paradox helyzet ugyanakkor, hogy az ágazat a néhány évvel ezelőtti pangás idején elbocsátott programozókat ritkán veszi vissza, ezeknek az időközben "kiöregedett" (vagyis 35 év körüli) szakembereknek a tudása ugyanis már nem számít naprakésznek, mert úgymond "eltávolodtak a kaptafától".

A német számítógépes ipar munkaerőhelyzete tehát aggodalomra ad okot. Olyannyira, hogy a legszigorúbb tabukat is ledönteni látszik. Az illetékes munkaügyi hatóságok immáron nem gördítenek akadályt annak útjába, hogy az Európai Unión kívüli országokból érkező szakemberek dolgozhassanak német cégeknél — természetesen legálisan, vállalkozói szerződés keretében. A brain storming új csatornái nyílhatnak meg. A kölni SBV Kft. például épp a közelmúltban kapta meg az engedélyt 300 magyar számítógépes szakember "importjára", azaz közvetítésére, számolt be erről az ügyvezető, Marita Schiwora asszony.

J. Gy. (Németország)



1999. március 06., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület