CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Még finom műszerolaj-szagú egy kicsit


Már egy hónapja átadták


Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


Már elmúlt egy hónapja, hogy ünnepélyesen megnyitotta kapuit a felújított, kibővített Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtár Szombathelyen. Az épület új teret is kapott, ami nem jelenti azt, hogy előtte, mögötte lebontottak, kiirtottak volna valamit, csupán az amúgy is meglévő, nem túl nagy előtérnek - ahol szökőkút van és néhány huszonöt-harminc év körüli nagylevelű hárs -, külön közigazgatási elnevezést adtak. Tér lett, Antall Józsefről elnevezve.

Az újjávarázsolt épület megváltozott "lénye" az átadás óta eltelt egy hónap alatt beépült a szombathelyi polgárok tudatába; nem állnak már meg lépten-nyomon a járókelők, hogy rácsodálkozzanak, s nézegessék egy ideig mint "új"-at. A turisták, az átutazók számára azonban a megszépült, megmagasodott tömb mindenképpen figyelemre méltó látnivalója városunknak. Intelligenciát, harmóniát áraszt - ihletett látványa is utal a funkcióra.

A belsőépítészek, berendezők szintén jelesre vizsgáztak. Minden szint jól átlátható - e sajátosság azonban nem öncélú, nem ment a szükséges funkcionális tagolás rovására. A színek összhatása (fal, járófelület, bútorok, ablakok) szintén a nyugodt, elmélyült szellemi munkát segíti elő.

Amire pedig az alcímben utaltam - "még finom műszerolaj-szagú egy kicsit" -, az: a lift. "Ő" kimondott újdonság. Eddig nem volt itt személylift. A szerkentyű nem nagy; mondhatnám, "aranyos" - s amitől különleges, az falainak milyensége! Mind a külső "váz", mind a valóban mozgó liftszekrény átlátszó. Kedves kis "robotka", készséges és vidám szolga az épületben.

Jöjjenek el, nézzék meg városunk valósággal megnemesült intézményét Önök is! A legmagasabb ház mellett van; el se lehet téveszteni. Hétfőn kettőtől nyit, a többi napon tíztől, és szombaton is "üzem" van délután ötig.

Ha majd haladnak át a terecskén a főkapu felé, megeshet: az Antall József-emlékmű közelében kergetőző gyerekeket fognak látni. Bújócskáznak, fogócskáznak a szobor körül, rejtőznek el mögé, kukucskálnak ki mögüle. Így van ez rendjén. A hely egy-kettőre újból természetes részévé vált mind a felnőttek, mind a gyermekek életének. Szimpatikus, megnemesült centruma városunknak a Berzsenyi Könyvtár és környezete.

- gyöngyös -



2002. szeptember 23., hétfő 18:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület