CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Termékeinket is megvennék!

Termékeink is fogynának

Magyar munkavállalók német földön

Németországban sok ezer külföldi dolgozik vállalkozási szerződéssel, köztük magyarok is. Esetükben kerülendő a "vendégmunkás" szó: a magyarok zöme ugyanis nem egyénileg, hanem cége munkatársaként jön német földre. Ezek a cégek szabályos szerződéssel, alvállalkozóként, gyakran pedig fővállalkozóként tevékenykednek. A kereteket megszabó államközi egyezmény keserveit az érintettek jól ismerik.

A befolyásos lobbizóként ismert német építőipar is már az ágazat boomja idején is sokat panaszkodott a külföldi konkurenciára, másrészt eltitkolta, hogy a szakma rettentő szakmunkáshiánnyal küzd. kelet-európai szakmunkások nélkül nem győzné a munkát. Ez az árkalkulációkat nézve is rögtön szembe ötlik: a német vállalkozók bekalkulálják az olcsóbb kelet-európai munkaerő-kínálatot. Szakértők szerint, hihetetlenül rövidlátó politikai lépés volna, ha a kelet- európaiakat teljesen kiszorítanák a piacról, miként azt némelyek - az ágazat válságba kerülésével - mind nagyobb hangon követelik.

Nehezíti a helyzetet az illegális külföldi munkavállalók problémája. Éppen a német építőipar területén hemzsegnek a "bérkártya nélküliek" és egyéb "gyanús külföldiek". Egy részük Kelet-Európából, főleg Romániából és a szovjet utódállamokból érkezik és abszolút feketén szorgoskodik. Másik részük teljesen legális: az EU más tagállamaiból, például Portugáliából vagy Nagy-Britanniából jön és a belpiac folytán jogosultan vállal munkát. Csakhogy valójában Németországban nem fizet sem adót, sem társadalombiztosítást és nem vonatkoznak rá a német kollektív szerződések sem: következésképpen a német bérek töredékéért foglalkoztatható. Márpedig manapság ez a csoport jelenti a német építőiparban a fő konkurenciát és nem a kelet- közép-európaiak, kiváltképp nem a magyarok. Csakhogy a régi beidegződések és ellenérzések még sokáig hatnak.

A nemzetközi munkajog egyik legtekintélyesebb szakértőjének véleménye szerint nem volna szabad megfeledkezni a vállalkozási szerződéssel Németországban dolgozó magyar cégek alternatív lehetőségeiről. A düsseldorfi Michael Wendler ugyanis már a kezdeti nagy felbuzdulás idején felhívta a figyelmet arra, hogy az akkori kormányközi megállapodások aligha lesznek sokáig érvényben, s a "vendégmunkás" megoldás fog előtérbe kerülni. Ezért fontos a vegyes vállalati forma idejében való erőltetése. Az előrelátó magyar kft egy német GmbH-val alapít közös vállalatot és akkor magyar-német vegyes vállalatként magyar "anyavállalatától" hoz szakmunkásokat vállalkozási szerződés alapján. Az elkerülhetetlenül várható vendégmunkás-rendszerben is ez a magyar társtulajdonú GmbH hoz munkaerőt és köt a munkájukhoz vállalkozási szerződést. Ez a megoldás biztonságosabb, mint a tisztán magyar tulajdonú németországi vállalkozás.

A magyar félnek azonban újból el kellene gondolkodni más szervezeti formák lehetőségeiről: ilyen a más német elbírálás alá eső vegyes vállalati vagy a "vendégmunkavállalói" forma (amely nem összetévesztendő a hatvanas-hetvenes évek "vendégmunkás" rendszerével.

Magyar szempontból különösen fájdalmas az új tartományokban kialakult helyzet. Jóllehet hajdan, az NDK-időkben mintegy húszezer magyar élt és dolgozott itt, mostanra elenyészőre csökkent a számuk. Márpedig Kelet-Németország az Európai Unió legdinamikusabban fejlődő területe, ahol - a "gründolási" láznak köszönhetően - különösen virágzik a ráadásul szakember hiánnyal küszködő építőipar, ám a tilalmak maradnak.

Az új tartományok az NDK összeomlását követő visszaesés óta egyébként is a német-magyar gazdasági kapcsolatok mostohagyermekeivé váltak. Jóllehet a német statisztikák szerint német-magyar áruforgalom igencsak élénknek tekinthető, ebből a keletnémet tartományok részesedése alig éri el a néhány százalékot.

Mindez két okra vezethető vissza. Egyrészt a rendszerváltás nyomán a volt NDK-ban is, és hazánkban is szétestek a korábbi termelői- értékesítési láncok. Másrészt az új magyar termelő és kereskedelmi vállalkozások kevés piaci tapasztalattal rendelkeznek az új tartományok sajátságos viszonyai terén, a pénzhiány mellett sújtja őket a koncepció hiánya is. Pedig Kelet-Németországban - már csak a nosztalgia, valamint a fogyasztói szokások visszarendeződése folytán is - volna igény magyar áruk iránt, ezek értékesítése viszont elképzelhetetlen a jelenlegi siralmas marketingmódszerekkel. Nemcsak borra, gyümölcsre kell gondolni, hanem volna reális lehetőség - ha nem is a nyolcvanas évek nagyságrendjében - a korábbi gépipari együttműködés felújítására.

Józsa György (Németország)



1999. március 15., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület