CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 20., hétfő, Bernat, Felicia napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

A Szövetség Sopronért Egyesület rendezvénye
A soproniak kérdeztek a  polgármesterjelölt válaszolt

Kötetlen, baráti hangvételű beszélgetésre hívta meg a város polgárait a Szövetség Sopronért Egyesület.
A beszélgetés keretében a város polgárai tehették fel kérdéseket dr.Szekeres Csabának a Szövetség Sopronért Egyesület polgármesterjelöltjének.

- Sokan úgy gondolják Ön törte vagy törette be az MSZP helyi Irodájának ablakait, mi igaz ebből?
- Én nem folyamodom ilyen módszerekhez. Elítélem a kampány ilyen irányú eldurvulást, sajnálom, hogy ilyen eszközöket használ vagy használnak, valaki vagy valakik.

- Önnek mi fontos az életében a politika, vagy a család, esetleg a sport, lévén sportember?
- Elsődlegesen a család a gyermekeim a legfontosabbak. A sport is fontos szerepet játszik az életemben. Megtanultam belőle a küzdést és a fairplay-t. Azt hiszem mindezeket s politikusi pályámon kiválóan tudom majd hasznosítani.

- Ha jól tudom rendszeresen kosarazik? Irányító vagy inkább csapatjátékos lenne e polgármesterként?
- Jól tudja, valóban kosárlabdázom mind a mai napig. Úgy gondolom, szétesik egy város, ha nincs egy irányítója, aki jobban látja, hogy egy adott helyzetben, hogy kell cselekedni, ám az irányító munkája mit sem ér ha nem csapatjátékos! Egy kosárlabdacsapat sem működik csak irányítóval, csapatra van szükség.

- Melyik oldalon áll a Szövetség Sopronért Egyesület? Hol a közép, van-e közép?
- Úgy gondolom, ma Magyarországon mesterségesen próbálják elhitetetni a magyar társadalommal, hogy csak jobb és bal oldal létezik a politikában. Mindkét oldalnak vannak értékei, ez vitathatatlan. Csapatunk minden egyes tagjának van saját értékrendje, ez húzhat bal, vagy éppen jobb felé, azonban ez a csapat együtt mindig is megértette egymást. Hiszen én és a Szövetség Sopronért Egyesület összes képviselőjelöltje egy oldalon, méghozzá a soproni polgárok oldalán áll.
A soproniaság a fontosabb számunkra mintsem az, hogy jobb vagy bal oldalon áll e valaki.

- Ugyanazt az utat kívánja majd járni mint elődje dr. Gimesi Szabolcs?
- Igen is meg nem is. Igen abban az értelemben, hogy amit ő elkezdett, mint például az hogy van Sopronnak saját Himnusza, hogy december 14 immár hivatalosan is ünnep mindenképp. Nem, abban az értelemben, hogy más a mentalitásunk, bizonyos ügyeket úgy gondolom hatékonyabban akár erélyesebb fellépéssel is meglehet oldani.

- Mi a véleménye a másik két jelölt programjáról?
- Nem csak azt kell megfogalmazni, hogy mik azok a területek ahol változtatni kell, azt is ki kell mondani ezeket a terveket miből, milyen módon, milyen módszerekkel kívánjuk megvalósítani?

- Miből, vagy honnan tud Ön pénzt előteremteni?
- Egy város önkormányzata nemcsak a kormányzat által adandó pénzekre számíthat, lehetőség nyílik pályázatok útján pénzszerzésre. Újra illetve átkell gondolni a helyi adózási rendszert, új kommunális adó bevezetése, a helyi vállalkozások segítése, hiszen ők a városnak fizetnek adót. A város közlekedési és parkolási rendszerének átgondolása is szükséges

- Győzelme esetén gondolkozik e koalíció alakításán?
- Nagy a kolació  valószínűsége. Erre a kérdése azonban csak a frakciók létszámának tudatában tudok majd válaszolni, illetve következtetéseket csak akkor tudunk majd levonni, ha majd ismerjük a választási eredményeket. Én úgy gondolom működhetne egy úgynevezett tanácsnoki rendszer is, mely egyrészt a képviselőtestület munkáját is megkönnyítené, másrészt szükségtelen lenne három alpolgármester; elégséges lenne egy is.

- Mi a véleménye a Globex-ügyről?
- A tényfeltáró bizottság által kiadott értékelést olvasva úgy éreztem egy izgalalmas krimit olvasok, ám a végén mégsem jöttem rá ki a tettes. Sok a kérdés: miért egyedül csak a Globex? Miért nem vizsgálta a képviselő-testület a Globex anyagi helyzetét stb…Komoly szakmai tévedés volt ez, tény, hogy vagyonvesztés történt, azonban úgy látszik 500 millió forintot ebből a város mégis a saját hasznára fordíthat még, amely a közeljövőben akár, pályázati pénzek alapját is szolgálhatja majd.

- Mi a vélemény a város egészségügyi helyzetéről?
- A kórház beruházás sokba került az államnak és a városnak is, azonban van egy európai színvonalú kórházunk, így a városnak meg kell keresnie azokat a lehetőségeket amely biztosítják ennek a színvonalnak a szintentartását.

- Mi a vélemény az egyre csökkenő idegenforgalomról, mit kíván tenni ez ügyben?
- Az idegenforgalom kiemelten fontos kérdés városunkban. De a várost elsőként a saját polgárai számára kell vonzóbbá tenni, ami automatikusan maga után vonja a turizmus fellendülését is.

- Milyen kapcsolatot képzel el a civil szervezetekkel? Hogy látja az soproni ifjuság helyzetét?
- A civil szervezettel a jó kapcsolat kiépítésre törekszünk, amit talán szépen példáz az is, hogy két képviselőjelöltünk tagja civil szervezetnek.
Az ifjúság kérdésében úgy gondolom sok a teendőnk. Meg kell teremteni a kulturált szórakozásukat, ezért talán a Gyermek- és Ifjúsági Ház szerepkör bővülhet. Jobban odakell figyelni a drogkérdésre, és a megelőzésre.

- Hogyan látja, ítéli meg saját esélyeit?
- A méréseink alapján Walter Dezső előz meg két százalékkal, dr. Molnár Ágnes jóval mögöttem van. Optimista ember lévén bízom abban a hátralévő három hétben változni fog ez a sorrend!

N.Á.



2002. szeptember 27., péntek 01:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület