CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Keleti romák kanadai szemmel

Keleti romák kanadai szemmel

A mese a régi

A napokban Torontóban jártam a Kanadai állam hóhérjainak épületében, az Emigrációnál. A látvány ugyanaz mint decemberben: a folyosón több száz magyarországi menekült, többnyire roma (cigány) nemzetiségű, akik egy jobblét hiedelmében Kanadában szeretnének szerencsét próbálni. Tavaly év végén 1500 körül forgott népességük, azóta számuk egyre több. Kihasználva a kanadai állam adott vizum- mentességet, tömegesen jelentkeznek a torontói repülőtéri emigrációs irodánál, miközben csak két szót tudnak angolul: "roma refuggi". Ezután az illetékesek a szokásos fénykép- és ujjlenyomat-vétel után egy torontói menekült-táborban helyezik el őket. Sajnos közülük sokan - visszaélve a lehetőséggel, hogy egy demokratikus állam befogadja az egyébként évszázadokon át üldözött és elnyomott romákat - rögtön lopással kezdik új életüket.

Olyan eset is előfordult, mint Kovács története, aki 1998 nyarán Kanadába érkezve, annak rendje és módja szerint kérte a menekült státuszt, majd rövid három hónap múlva 5000 dollárral a zsebében hazament Magyarországra, úgy gondolván, hogy meggazdagodott, sőt, hihetetlen történeteket mondott el egy újságírónak, aki persze meg is jellentette a cikket. A publikálásban előadott mese szerint a rengeteg cigány menekült Kanadában éhezve, megverve tengeti sorsát. S miután ez a Kovács rájön, hogy az 5000 dolcsi nem jelent manapság gazdagságot, fogja magát, ismét repülőre ül és újból "elmenekül" Kanadaba! Ezt a mesét elolvasva a mélyen tisztelt magyar kormany azzonal felhatalmaza Farkas Flórián urat, azonnal utazzék Torontóba és tárgyalja meg a kanadai hatóságoknál a magyarországi cigányok sorsát! Itt a mélyen tisztelt Farkas Flórián úr megegyezik a kanadaiakkal, hogy minden hazaküldött cigánynak házat és munkahelyet biztosítanak... Hihetetlen. Hát drága olvasóim, ezek szerint a magyar kormány ilyen szerencsétlen emberekkel akarja felépíteni a nyugati demokraciát, vagy valamilyen úton-módon hozzájutott a mesebeli "Rumburak" varázsgyűrűjéhez és ezzel akar a romáknak házat, munkát biztosítani? Hogy nagyot nőjön a Nyugat szemében?

Ugyanezt csinálta a '90-es évek elején a román kormány, amikor több ezer cigány nemzetiségű román állampolgárt vitt haza Németországból. Csak az a különbség, hogy kissé cselesebben csinálták, ugyanis több száz millió márkát kaptak a Német államtól, amiből aztán persze maguk a cigányok semmit sem láttak; vagyis se ház, se munkahely, de még egy fia lej szociális segélyt sem! Sajnos úgy tűnik, Magyarorszagon is ugyanez készül, ahol a mindenkori kormány fűt-fát ígérve próbál megfelelni a nyugati elvárásoknak. Majd elválik, sikerül-e?

Ugyanis hazugságokkal nehéz lesz a NATO-ban helyt állni...

P. A. (Kanada)



1999. február 23., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület