CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

Szent Mihály Napi "Kézműves Remekek"
Bemutató és kiállítás

    Szeptember 28-án a Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara Deák téri székházában Horváth Lajos, a Kézműipari Tagozat elnöke és Lakatos István aranykoszorús lakatos mester nyitották meg a soproni és Sopron környéki kézműves iparosok hagyományos, kétkezi munkán alapuló termék-előállítás tevékenységét bemutató kiállítást.

Horváth Lajos, Lakatos István, Mechle Károly a megnyitón

 - Emelt fővel, egyenes derékkal lépjük át a harmadik évezred küszöbét, mert a kézműves ipari történéseket nem fedi homály. Ne veszítsünk el semmit a múltból, mert csak ennek ismeretében építhetjük a jövőt - mondta köszöntő beszédében Lakatos István, beszédében utalva arra, hogy a soproni iparos-társadalmat a közel nyolcszáz év és a közelmúlt heroikus küzdelmei hogyan edzették meg, arra, hogy a soproni iparos kultúra már a XII. század elejétől írásos anyagban fellelhető. Az első vásározási jog megszerzéséről, az 1277-es évtől, a IV. László királytól származó mellett – a legrégebbi országos vásározási jogról 1394-ből fennmaradt írásos dokumentumok között, az első 1477-ből származó (Schneider ) céh levél, vagy az ismert cipészek (Chuster) céh levele is – ezek közé tartozik.
 

Lakatos István: A kézműves iparosság históriája az ország legnagyobb és legrégebbi tradiciójával rendelkező néprétegé

    Az aranykoszorús lakatos mester felelevenítette a soproni kézműipar reneszánsz korszakát, az 1925. évi soproni iparkiállítást, amikor a harmincezer lakosú város és előljárói – akiknek 60 százaléka volt iparos és kereskedő – a százezer látogató társaságában ünnepeltek.
- Nevesek és névtelenek, akik falakat emeltek, szépséget varázsoltak a halott anyagba, igyekeztek harmónát vinni az őket körülvevő világba, munkájuk közben, talán, nem is gondoltak arra, hogy mindezt örökül hagyják az utókornak. Az utókor pedig, mi vagyunk, akikre ránkmaradt a tisztes ipart becsülettel védeni és gyarapítani. Hogy ennek megfelelhessünk, tudatában kell lennünk szokásainknak: ez a célja, és ebben segíti a soproni iparosokat a 116 éves iparosszövetség, illetve az ország legidősebb Kereskedelmi és Iparkamarája, amelynek alakuló ülése 1850. augusztus 13-án a Templom u. 25. szám alatti házban volt.

- Be kell bizonyítani, hogy a kisiparosságnak, a mestereknek helye van a jövő társadalmában. A mindenkori tisztességes szándékunk és munkánk bizonyította törekvéseinket, mert célunk volt létünk fenntartása érdekében választott mesterségünket hivatásnak tekinteni, hogy a kisipar megmaradjon és tovább tudja adni az iparos hagyományokat - mondta megnyitó beszédében Lakatos István aranykoszorús lakatosmester.

A megnyitón a kiállító kézművesek okleveleket vehettek át.

A Cyberpress kérdésére Horváth Lajos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Kollégiumának soproni küldöttje elmondta, hogy 2000-ben döntött úgy az országos Kollégium, hogy "A kézművesség ezer éve a Kárpát- medencében " címmel egy rendezvénysorozatot indít el. Az országos Kereskedelemi és Iparkamara pályázat útján támogatja a városi rendezvényeket, amelyek kézműipari kirakodó vásárral egybekötött többnapos előadássorozatból állnak. Az Idegenforgalmi Kollégium szintén támogatja a rendezvényeket, hiszen a turisztikai látványosság mellet a magyar kézműipar külföldi megismertetése is a célok közé tartozik. A rendezvénysorozatot szervező bizottság létrehozott egy "Kézműves remek" díjat, amelyet ezeken az évente megrendezett országos kiállításon adnak át.

A soproni kiállításnak az a célja, hogy egyrészt előkészítse egy országos kiállítás megszervezését, másrészt a soproni kézműipar felmérése, valamint az itt kiállítók támogatása a "Kézműves remek" díj megpályázásában. A Kecskeméten csütörtökön nyílt országos kiállításon nincs soproni résztvevő, ezért kiemelten fontos a helyi kézművesek országos rendezvényeken való részvételi szándékának felmérése, és felkészítésük a későbbiekben rendezendő országos kiállításokon való részvételre.

A Kereskedelmi és Iparkamara Deák téri székházában kiállítók: Baranyai László kőfaragómester, Steinbach Ernő cserépkályhásmester, Gyurcsy Lajos gyertyaöntő, Borsodi Zsuzsa keramikus művész, V+W21 Kft., Károlyi Gyula kőfaragómester, Karner Péter szobafestőmester, Kalmár Gyula géplakatosmester, Hirschler Judit gyermekruha készítő, Németh Zoltán faszobrász, Belencsák Ferenc késes-köszörűs, Szomjas Violetta örvösmester, Hadarics Dénes asztalosmester, Szalay Ferenc fafaragó, Marton Ferenc kárpitosmester, Herczegné Patuts Anna női szabómester, Csonka Tivadar üvegművesmester, Juhász Merített Papír, Kránitz György ajándéktárgykészítő, Dekor Bt., Horváth Péter kalaposmester.

 szt
 



2002. szeptember 29., vasárnap 16:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület