CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Kolbász-e a kerítés odaát?

Kolbász-e a kerítés?

Kanada: 60 % levonás!

Sok magyar honfitárs - amikor Amerikában, Ausztráliában élő szeretteiről, ismerőseiről beszél, vagy csupán rájuk gondol - szinte akarata ellenére felsóhajt: "Bezzeg Ő..., Neki nem kell itthon nyomorognia, mert kint már gazdag ember lett!"

Hogy ez mennyire lehet igaz, vagy sem? Nézzük.

A kanadai magyarság nagyrészt három generációból tevődik össze. Vannak a "Negyvenötösök", akik a II. Világháború után kerultek ki. Aztán vannak ugye az "Ötvenhatosok", a kommunista rendszer elől kimenekültek. Valamint a legfiatalabb generáció, vagyis az "Új Kanadások", akik az utolsó húsz évben választották ezt az új világot. Ezek a könnyebb életet remélő, nagyobb szabadságra vágyó emberek - megismerve a valós kanadai lehetőségeket - kivétel nélkül elkezdtek előbb-utóbb a hazatérésre gondolni, de szép lassan rá kellett döbbenniük, hogy az jórészt lehetetlenné vált számukra.

Az első hónapokban annyi pénzük semmiképp sincs, hogy visszarepüljenek, később már a szégyen marasztalta őket, hogy mit is mondanának otthon, ha szegényebben térnének haza, mint ahogy útnak indultak...

A megélhetés kényszere arra készteti Kanadában is az embereket, hogy reggeltől estig dolgozzanak, amibe egy kissé "Állam bácsi" is besegít, hiszen ez az észak-amerikai ország a szociális segélyek "paradicsoma", és talán világviszonylatban a legmagasabb adókat szabják ki a bérből és fizetésből élőkre. A fizetés-levonások ilyen címen 26 %-tól 30 %-ig terjednek, az Áfa 15%, a hitelkártyákra fizetett kamat pedig 19 %. Nos mindezek kiszámítása után olyan eredményhez jutunk, ami minden emberi képzeletet fölülmúl: egy átlagos kanadai dolgozó a keresetének mintegy 60%-át - no nem önként, s főleg nem dalolva - odaadományozza az államnak! (Lehet, tőlük tanulta ezt Bokros Lajos... - a szerk. megj.)

Reális-e ez a 60%? S miért ennyi? Hát a sok afrikai számára ebből szükséges biztosítani a mindennapi betevőt, hiszen ők nem szeretnek dolgozni... Tudják-e, hogy eme észak-amerikai ország lakosságából 80% nem rendelkezik saját házzal, sem 3 évnél fiatalabb autóval? Miközben keményen dolgozva fizeti a bank-hiteleket, mert nincs más választása.

A büszke és bús kanadai magyar évente egyszer - minden centet összegyűjtve - hazautazik egy kis óhazai szabadságra, hogy lássák a rokonok, azért Őneki sok pénze van és jól él! Hiszen mindenki szeme láttára elköltött egy köteg dollárt, de azt senki sem látja, hogy a repülő-úton visszafelé máris azon gyötrődik, miből is fogja törleszteni a hitelkártyára vásárolt repülőjegyeket?

Szóval kedves magyar olvasóim: Kanadában a kolbászt valaki letördelte a kerítésről!

P. A. (Kanada)



1999. március 01., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület