CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Veszélyben a nagymúltú hazai Sakk-lap!

Profit vagy kultúra?!

A 110 éves magyar "Sakkélet" drámai napjai...

Ki hinné, hogy a sokévezredes sakk-kultúra magyar amazonjainak, a Polgár lányoknak diadalai, a zsenge serdülő kort alig elhagyott Lékó és Almási Bizánc kapuit döngető sikerei, a sakkozás nemzetközi színpadán valami mást, valami nagyon szomorút is takargatnak, valamit, amiről senki sem beszél szívesen, mert "nincs benne pénz", mert "nem hoz a konyhára", hanem visz?

Kacskaringós retorika helyett egyszerű szentencia látott napvilágot minap, amikor a világ egyik, feltétlenül legjobban szerkesztett, legmutatósabb és legszínvonalasabb szak - vagy ha úgy tetszik sport - folyóiratának küszöbön álló kimúlásáról értesültem itt, Amerikában. Több évtizedes barátságunkkal a háttérben, a Sakkélet főszerkesztője, az érett felnőtt siránkozás nélküli, visszafogott hangján írt levelében bejelentette, hogy a lapnak még két szám megjelentetésére van pénze, utána vége. A 110 éves, kultúrtörténetünk fejezeteihez tartozó sakk-szakfolyóirat, amely az egyetlen e műfajban hazánkban, egyszerűen éhenhal.

Éhhalálának története szinte "standard" sztori egy korszakban, ahol az érték-tőzsdén születő újmilliomosok tízezreinek társadalma versenyt fut az eladósodó és nincstelen tömegek kasztjával. Amerikai lapok nemrég már figyelmeztettek erre, statisztikákkal dokumentálva a társadalom szerkezetében végbemenő eltolódásokat, a szigorúan merkantilista szellemet, ami mindent a profit vízióján át szemlél. Amíg nálunk minden valamirevaló vállalkozást külföldi tőke fog finanszírozni, senki se várja, hogy pl. a svájci "RINGIER" cégnek - amely a Sakkéletet finanszírozó Nemzeti Sportot ez év elején megvásárolta - fájjon az, hogy "a kissé veszteséges" és a Nemzeti Sport profiljába nem illő szaklap (A RINGIER igazgatójának, Martin Kallnak a gondolatait idézem!), ami nekem 56 éven át járt és a Tűzföldtől Shanghajig, s Alaszkától Bombay-ig mindenhová utánam küldték, nem lesz többé. Pedig amióta nincs sok alkalmam Magyarországra járni, ez az orgánum az, amelyen keresztül a Magyar Sakk régi és új nemzedékeit megismertem, barátaimat köszöntöttem és eltemettem.

A jó ég tudja,hogy van ez, de ha a Nemzeti Sportot, a Sponzort Kis János vette volna át Csajágaröcsögéről, és a nagy finanszírozás közben rájött volna arra, hogy nem bírja cérnával, be kell szüntetni, vagy átmenetileg szüneteltetni a nagymúltú szak-zsurnalisztikai emléket, a Sakkéletet, a szívem fájt volna, de... Most viszont egyszerűen nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a nemzeti értékeket és kulturális hagyományok továbbvivőit idegen kezekre bízni, az rosszabb és a nemzet identitása szempontjából veszélyesebb, mint Marosgyertyahelyen megfejni a Riskát, kivinni a tejet Franciaországba, ott dobozolni, s visszahozni ide, mint pasztőrözött itókát. Az se kutya, de senki se hal bele, és a profit se lesz kultúra, csak az marad, ami...

Itt most össze kell fognunk, hogy a kis pénzből, amit gyűjtünk, folytatni tudjuk hagyományainkat, és ne tákoljunk keresztet saját emlékeink, dicsőséges kultúránk múltjának tömegsírjára! Mentsük át Maróczy, Breyer, Balla, Szabó, Barcza, Tóth László és a sok-sok mérföldkő méltó emlékét a szellemtörténet országútján a jövőbe!

Pagony Lajos (USA)



1999. április 13., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület