CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

Kovács László külügyminiszter Sopronban
 
    Kovács László külügyminiszter a soproni Lővér Szállóban kötetlen sajtóbeszélgetésen találkozott a soproni média képviselőivel.
    A rendezvényen jelen volt Kránitz László (MSZP) országgyűlési képviselő, soproni baloldali önkormányzati képviselők és képviselőjelöltek, valamint Walter Dezső az MSZP-SZDSZ soproni polgármesterjelöltje.

- Újabb kampány előtt állunk - jelentette ki a külügyminiszter. Nem országos politikai kérdéseken van a hangsúly ilyenkor, hanem a helyi problémák megoldásán.
Nem mindegy, hogy hogyan vélekedünk az önkormányzatok szerepéről: az önkormányzatok elsősorban a helyi lakosok érdekeit hivatottak képviselni, lehetőleg a kormánnyal együttműködve. - jelentette ki a külügyminiszter, aki hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a jelölteket támogató párt miként gondolkodik az önkormányzatok finanszírozásáról. Az elmúlt négy évben az önkormányzatoknak a tőlük elvett pénz a kormány saját elképzelései szerint lett visszaosztva. Ezentúl viszont a személyi jövedelemadó egy része és a gépjárműadó egésze az önkormányzatok kasszájában maradhat - jelentette ki Kovács László, aki hozzáfűzte: az önkormányzatok egyébként is jobban tudják, hogy helyi szinten mire kell többet áldozniuk.

A továbbiakban kifejtette:  Fontos a polgármesterjelöltet támogató párt szavahihetősége. Áprilisban a választópolgárok egy négyéves kormányprogramra szavaztak. A szocialisták három nagy kitűzött céljaként a – 100 napos programot szükségessé tevő –  szocialisták programjának végrehajtását, a modernizáció és a demokratikus intézmények létrehozását, valamint a az egészségügy és a mezőgazdaság sürgős megoldást követelő problémáját nevezte meg.

- A 100 napot a gyors cselekvés időszakává tettük, hogy így csökkentsük az aránytalanságokat, felszámoljuk az igazságtalanságokat, hogy megkönnyítsük a nehezen élők helyzetét - jelentette ki Kovács László, hozzátéve, hogy mindezek az intézkedések megközelítőleg 4 millió, az átlagnál hátrányosabb helyzetű állampolgárt életének könnyebbé tételét jelentik.Az újabb 100 napos program az esélyteremtés programja lesz, a lakástámogatást, a többgyermekes családokat és az információs társadalmat helyezve az előtérbe.

- Nem egyik 100 napról a másikra bukdácsolunk, ahogy az ellenzék mondja; van egy 4 éves kormányprogramunk is. A 100 napos programok a legsürgősebb feladatokra jelentenek megoldást, de nem szabad a 4 éves kormányprogrammal összekeverni őket - mondta, utalva arra, hogy a kormányon az ellenzék az új munkahelyeket, valamint az adócsökkentés mértékét is számonkérte.
Kovács László hozzátette: 2003-tól az adósávok emelkedni, 2004-től az adókulcsok viszont csökkenni fognak. A jövő évtől a 20%-os családi pótlék-emelés és a 13. havi családi pótlék mellett a 13. havi nyugdíjat is bevezetik. A negyedik év végéig 800 km fölé emelkedik a magyarországi autópályák hossza.
- Ez a kormány be fogja vinni Magyarországot az Európai Unióba. A hátralévő két fejezet lezárása kemény tárgyalásokat jelent majd, hiszen a két legfontosabb fejezet – a mezőgazdaságról és a költségvetésről szóló –  nyitott még.
Kovács László arról is beszélt, hogy ev végéig módosítani szeretnék az alkotmányt, hogy megtörténhessen a tavaszi népszavazás és a  2003. évi a csatlakozási megállapodás aláírása. Az alkotmánymódosítást politikai presztízsszempontok alapján akadályoók, komoly történelmi felelősséget vállalnak, bármi legyen is a motivációjuk- jelentette ki, hangsúlyozva, a lakosság uniós csatlakozásra való felkészítésének fontosságát.
    Kovács László kifejezte támogatását Walter Dezső, az MSZP és az SZDSZ közös jelöltjét illetően, hangsúlyozva, hogy a polgármesterjelölt Sopron iránt mélyen elkötelezett ember; programja – amely szerint ki kell használni Sopron helyzeti adottságait, ami egy EU-tagállam esetében fokozott előnyt jelent majd – és az emberekkel való párbeszédre épített politikai stílusa, pontosan illeszkedik a kormánykoalíció programjára. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy véleménye szerint Walter Dezső együtt tud és fog működni a kormánnyal – a soproniak javára.

(Incze)
 
 



2002. oktĂłber 09., szerda 00:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület