CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

Szövetség Sopronért Egyesület: sajtóban közzétett szavazólapról, polgármesteri vitáról, pad-akcióról

    Dr. Szekeres Csaba a Szövetség Sopronért elnöke és polgármesterjelöltje az elmúlt napokban – a Népszabadság, illetve a Magyar Nemzet oldalain megjelent – két újságcikk apropóján tartott sajtótájékoztatót ma a Perkovátz Házban.

- A két cikk tematikáját tekintve hasonló. A Népszabadság cikke “A Fidesz manipulációt gyanít” címmel jelent meg, és egy soproni polgármesteri szavazólap mintát közöl. A mintán, amelyen forrásként az Országos Választási Bizottság van megjelölve Dr. Molnár Ágnes és Walter Dezső polgármester jelöltek szerepelnek. A Magyar Nemzetben megjelent cikk hasonló mintát közöl, de nem jelöli meg a forrást és nem szerepel a minta felirat sem a grafikán, így azt a látszatot kelti mintha így nézne ki a soproni szavazólap - jelentette ki Dr. Szekeres Csaba.

    Dr. Szekeres Csaba a jelenlévőknek bemutatta a Választási bizottság által elfogadott szavazólap mintát.

- A jogszabályok szerint a jelöltek nevét ábécé-sorrendben tartalmazza a szavazólap, így a cikkekben megjelent mintán szerepelnie kellene Dr. Szekeres Csaba nevének - jelentette ki, majd tovább folytatva a következőket mondta:

- A két országos napilapban megjelent cikk összevágást tartalmaz, így azt a téves látszatot kelti, mint ha Sopronban csak két polgármester jelölt indulna a két legnagyobb politikai erő képviseletében.

    Dr. Szekeres Csaba kijelentette: a két országos napilapban megjelent cikk és telefonon történő közvélemény kutatások hatására – amelyekben elhangzott az a kérdés is, hogy kit támogatna a megkérdezett, amennyiben Dr. Szekeres Csaba visszalépne valamelyik jelölt javára – a választás előtt egy héttel ezek az információk alkalmasak arra, hogy valós tényeket hamis színben tüntessenek fel, hogy befolyásolni próbálják a választókat

    Ezek a tények azt sugallják, mintha napirenden lenne Dr. Szekeres Csaba visszaléptetése, amit határozottan cáfolt a polgármesterjelölt.

    További kérdésekre válaszolva a Szövetség Sopronért Egyesület polgármesterjelöltje kijelentette: a szövetség már nyert egy sajtó helyreigazítási pert a kampány kezdetén megjelent hír kapcsán a Népszabadság ellen.

    A jelenlegi eset kapcsán történő per indítás a választások kimenetelére már nem lenne hatással, ugyanakkor a megjelent minta sérti az esélyegyenlőséget nem csak az ő, hanem a többi fel nem tüntetett polgármester jelölt esetében is.

    Dr. Szekeres Csaba kijelentette: célszerűnek tartja a polgármesterjelölti vitát, amely fontos azért, hogy a bizonytalan szavazók is megismerhessék a jelöltek jövőről, illetve múltról alkotott elképzeléseit.
    Kifejtette: a Kereskedelmi és Iparkamarában tartott polgármesteri vitára mind az öt jelölt elfogadta a meghívást. Walter Dezső külföldi tartózkodásra hivatkozva mentette ki magát, ugyanakkor egy óra múlva a Lövér szállóban Kovács László külügyminiszterrel találkozott - mondta dr. Szekeres Csaba, aki hozzátette, ő maga mindenhova elmegy, ahova polgármesterjelöltként meghívják.

    További, a megválasztása esetén alakítandó kolaícióval kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette: egy, teljes jogú helyettesítési jogkörrel rendelkező alpolgármesterrel, és tanácsnoki rendszerrel működő városvezetést szeretne, ahol ellenzék is helyet kapna; koalíció a polgármestert, illetve az alpolgármestert adó szervezet között jöhet létre.
    A sajtótájékoztató végén Dr. Szekeres Csaba elmondta, hogy, október 12-én, 10 órakor a Széchenyi téren a pad-akcióban a felajánlók által adományozott kovácsoltvas köztéri padok ünnepélyes átadására kerül sor.

T.É.



2002. október 11., péntek 23:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület