CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 12., vasárnap, Pongrác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai- és munkaügyi miniszter Sopronban

    Sopronban járt Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai- és munkaügyi miniszter, aki Kránitz László az MSZP országgyűlési képviselője, Walter Dezső az MSZP-SZDSZ soproni polgármesterjelöltje társaságában sajtótájékoztatót tartott a Csonka és Fiai Kft. Baross utcai üzemében.

    Walter Dezső köszöntötte Kiss Péter foglalkoztatási- és munkaügyi minisztert, aki a Foton Kft. és Csonka és Fiai Kft. üzemlátogatását követően elmondta:

Kiss Péter
foglalkoztatáspolirikai- és munkaügyi miniszter
 

Walter Dezső
MSZP-SZDSZ
soproni polgármesterjelöltje

- Megvan a tehetség, a szorgalom, az akarat, a kreativitás az itt élő emberekben ahhoz, hogy a helyi erők összefogásával – a szocialisták választási győzelme esetén – a kormányzattal együtt nagyobb sebességre tudják felpörgetni az itteni folyamatokat, abban az értelemben, hogy regionális szerepét és az itt élők lehetőségeit illetően is Sopron ismét az élre törhessen,

    Október 20-a tétje az, hogy az európai életkörülmények utolérését célzó, országosan elindult folyamat Sopronban is elinduljon. A saját körében és vállalkozásában sikeres, jó szervező a közösség számára is garanciát jelent arra, hogy a közösségi létben, az önkormányzatban is jó szervezőként, erőskezű vezetőként tudja a város ügyeit is vinni - jelentette ki a miniszter, aki mint mondta, feladatának tartja Walter Dezső polgármesterjelölt ajánlását és támogatását.

    A foglalkoztatást, az életkörülmények gondjait nem a gazdaság oldja meg, jelentette ki, ezért változtatni szeretnének azon a helyzeten, hogy az előbbre jutás a szerencse, vagy a jó kapcsolatok révén valósuljon meg.

- Azt akarjuk, hogy azok a városok boldoguljanak, ahol megvan a kreativitás, az akarat, amelyek jól menedzseltek, amelyek élén jó szervező emberek, vezetők állnak. A jóléti rendszerváltás programja, ami a 100 napos program teljesítésében, országosan elkezdődött, helyi szinten is megvalósulhat.

    Az Európai Uniós csatlakozás küszöbén azoknak a városoknak, térségeknek adott a gyors felzárkózási lehetőség, ahol elindulnak azok a programok, amelyek révén forrásokhoz lehet jutni.

    Az országjelentésről és a 2003 március 15-én esedékes népszavazásról is szólt a miniszter, aki elmondta: az időpontot többek között Habsburg Ottó is támogatta, hiszen a magyar nemzet egy újabb, sorsdöntő döntést hozhat meg a jövőjét illetően, mint ahogy 1848-ban is.

    Az Európai Uniós tagság a foglalkoztatás kérdését is érinteni fogja - jelentette ki, majd kifejtette: versenyképessé kell tenni a magyar munkaerőpiacot, ezért szükségesek a hátrányos helyzetűek képzését és munkába állítását segítő, rehabilitációs programok, amelyek az egészségi hátránnyal rendelkezők munkába állását segítik. A társadalmi hátrányok ellen is fel kell lépni, mint ahogyan a különböző okokból nehezen startvonalra állók pozitív diszkriminációja is fontos, hogy munkából élhessenek meg és ne segélyből.

    Vásárlóértéküket illetően a hazai bérek harmadát-ötödét jelentik az uniósnak.

    A miniszter úgy vélte, Magyarországnak jó esélye van arra, hogy Spanyolország, Írország példáját is tekintve – egy 6 – 8 – 10 - 12 éves fejlődési utat bejárva évente érzékelhető eredmények szülessenek.

    A kényszervállakozásokat illető kérdésre válaszolva azt is elmondta: a kormánynak is mindent meg kell tenni, hogy a vállalkozók feltételeik javuljanak, erre irányul az egyszerűsített vállalkozási adó is. Ha egyéni vállalkozóként társas vállalkozóként teremtenek maguknak munkahelyet, akkor ezt nem korlátozni, hanem segíteni kell - szögezte le.

    Az uniós törvények nem teszik lehetővé az alkalmazott vállalkozóként való foglalkoztatását, ami szakmai és morális okokból sem korrekt, hiszen az ilyen munkavállaló kiszolgáltatottá válik. Ezért az uniós jogharmonizációval együtt ez év végén a Munka Törvénykönyve pontosan definiálni fogja, az “alkalmazott” munkajogi szónak a tartalmát.

T.R.



2002. október 14., hétfő 22:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület