CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Világörökség - Fertő-táj
Fertődön ülésezett a Fertőtáj Világörökség Magyar Tanácsa. Az ülésen a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága, a Műemlékek Állami Gondnoksága, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága, valamint a Fertő-menti önkormányzatok képviselői vettek részt. A tervek szerint kedden írták volna alá a tanács alapszabályát, amelyben szabályozzák a világörökségi terület kezelését és fejlesztési koncepcióját. Az alááírást azonban elhalasz-tották, a résztvevők álláspontja szerint ugyanis érdemi döntést csak az önkormányzati választások után tudnak hozni. Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke az ülésen bejelentette: az osztrák fél javaslatára felállítanak egy emlékművet, amely kifejezné, hogy a két ország együtt érte el, hogy a Fertő-táj a világörökség része legyen.

Több a baleset - Vas megye
Az idei év első hét hónapjában 7,3 százalékkal több személyi sérüléssel járó baleset történt, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Ebben az időszakban 745-en vesztették életüket, és több mint 4500-an szenvedtek súlyos sérülést. A KSH jelentése szerint 100 balesetből tizenkettőt ittas vezető okozott. Az alkohol miatt bekövetkezett balesetek száma Vas megyében volt a legmagasabb.

Hűségemlékmű - Harka
“A magyarok számára Sopron és a hűség egyet jelent” - ezekkel a szavakkal avatták fel a Hűség Emlékművet a Győr-Moson-Sopron megyei Harkán. 1921-ben Sopron mellett még 8 környező községben tartottak népszavazást. Mint ismert a szavazáson az emberek többsége Magyarország mellett voksolt.

Vízlevezető rendszer - Balatonmáriafürdő
Megkezdődhet Balatonmáriafürdőn a felszíni vízelvezető rendszer kiépítése, miután a kormányzat és a Balaton Fejlesztési Tanács vállalta a mintegy 130 millió forintos beruházás pénzügyi támogatását. A vízelvezető rendszerre azért van szükség, mert a tó környékén Balatonberény, Fenyves és Máriafürdő fekszik a legalacsonyabban, és itt a legnagyobb a parti iszaposodás is. A várhatóan jövő tavaszal induló beruházás során úgy alakítják ki az utak lejtését, hogy a belvíz és a csapadék egy tisztító aknába, onnan pedig a Balatonba kerüljön.

Támogatások - Zala megye
A vártnál nagyobb igényt jeleztek az önkormányzatok a Zala Megyei Területfejlesztési Tanács támogatásaira. A testület kb. 2 milliárd forint értékben elsősorban infrastrukturális, valamint munkahelyteremtő programokat támogat.

Alkotói díj - Győr
Esterházy Péter veheti át a Győri Könyvszalon Alkotói - díját a pénteken kezdődő eseménysorozat megnyitó ünnepségén.   Esterházy Péter azzal nyerte el az elismerést, hogy a városban működő könyvtárak regisztrációja szerint ő a legolvasottabb magyar szépíró. A háromnapos eseményen több mint 80 kiadó, a hazaiakon kívül erdélyi, szlovákiai, szlovéniai, továbbá Győr testvérterületeiről német, francia, izraeli és finn kiadók vonultatják fel munkáikat. A könyvszalonhoz számos kulturális program kapcsolódik.

Új műszer - Szombathely
Korszerű szívgyógyászati műszerrel gazdagodott a szombathelyi Markusovszky Kórház Gyermekkardiológiai Osztálya. Az új, minden igényt kielégítő szívultrahang készülék évente 250-300 gyermek gyógyításában nyújt segítsé-get. A speciális vizsgálatok mostantól helyben is elvé-gezhetők, így a kicsiknek nem kell a fővárosba utazniuk. A 16 millió forint értékű műszer vásárlását egy magán-személy 12 millió forintos adománya segítette.

Emlékház - Fehérvárcsurgó
Amerigo Tot emlékházat és múzeumot hoztak létre a világhírű szobrász szülőfalujában, a Fejér megyei Fehérvárcsurgón. A kiállítást a családi hagyatékból származó személyes tárgyakból, valamint a Nemzeti Galériától kapott alkotásokból állították össze.

Szapora kisemlősök - Sopron
Ragadozó kisemlősök elleni védekezésbe fognak Sopronban. Az akcióra azért van szükség, mert elszaporodtak és egyre nagyobb számban merészkednek lakott területekre a menyétek, nyestek, görények, valamint a rókák. Befogásuk várhatóan mintegy másfél millió forintba kerül.
 



2002. oktĂłber 15., kedd 15:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület