CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 11., szombat, Ferenc, Adolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

Polgármesterjelölti vitafórum a kamarában

Ismét vitafórumra hívta a polgármesterjelölteket a Soproni Megyei Jogú Város Kereskedelmi és Iparkamarája. A meghívásra igent mondott Friedl László független dr. Szekeres Csaba a Szövetség Sopronért Egyesület, és Walter Dezső az MSZP-SZDSZ polgármesterjelöltje. Dr. Molnár Ágnes (Fidesz- Polgári Összefogás) és Kovács Kálmán (MIÉP) jelöltjei elfoglaltságuk miatt a vitán nem vettek részt.

Polgármesterjelöltek a kamarában:
Walter Dezső MSZP-SZDSZ, Friedl László Mihály független, Dr. Szekeres Csaba Szövetség Sopronért Egyesület

Négy nagyobb kérdéskörben méretettek meg a jelöltek.
-Hogyan képzelik el a jövőben a város gazdasági dinamikáját?
-Mi a véleményük a soproni Ipari és Innovációs Parkról. Mik a terveik a parkkal kapcsolatban?
-Milyen lépéseket szándékoznak tenni a helyi vállalkozások előnybe részesítése terén.
-A város kiadásainak és bevételeinek egyensúlyba hozása érdekében milyen elképzeléseik vannak?

Az első kérdéskört érintve a polgármesterjelöltek között egyetértés uralkodott, abban, hogy fejleszteni kell a város földrajzi helyzetéből is adódó bevásárló turizmuson túl a konferencia-, fesztivál-, öko-, és gyógyturizmust. Fejleszteni és erősíteni kell a város marketinget, meg kell keresni a városra leginkább jellemző speciális terméket/termékeket, amelyek által a bevásárló turizmus is ismét gazdaságosabbá tehető.
Az EU-csatlakozás adta előnyöket a város és lakói javára kell fordítani.
A vitán résztvevő jelöltek hozzászólásukban megemlítették, hogy a jövőben lépéseket szándékoznak tenni a város megnövekedett gépkocsiforgalmának
tehermentesítése, a várost tehermentesítő Észak-Nyugat-i elkerülő gyűrű felépítése és az infrastrukturális fejlesztések érdekében.

Amint az a múlt héten is történt, ezúttal is parázs vita bontakozott ki az ipari park ügyében.
Dr. Szekeres Csaba megítélése szerint támogatni és folytatni kell az ipari parkban elindult beruházásokat, így például az inkubátorház-projektet. Szorosabbra kell fűzi, az park és az egyetem kapcsolatát, hogy egy kutató jellegű technikai park jöhessen létre a jövőben, annál is inkább, hogy következményei lehetnek az eddigi fázisáig jelentős részében Phare-támogatásból megvalósult parknak.
Friedl László független jelölt rossz és elhibázott döntésnek tartja az Ipari Park jelenlegi helyen való további működtetését, jobb és célszerűbb megoldásnak tartaná a Győri úton ipari parkot kialakítani. A már meglévő területen egy könnyűszerkezetes üdülő-ővezet létrehozása volna praktikus.
Walter Dezső szerint mielőbb tartalommal kell megtölteni a jelenlegi Ipari Parkot, nem kizárt, hogy ott egy technikai park létesüljön, és a későbbiekben a Győri út és környékén további hasonló parkot lehetne létrehozni, illetve városban szétszórtan működő ipartelepek egy nagyobb területre központosítását kellene elérni.

Előnyre és védelemre van szükségük a helyi vállalkozóknak - ebben egyet is értettek a vitapartnerek, ám a további szükséges intézkedések és eszközök tekintetében már különböztek elképzeléseik.
Dr. Szekeres Csaba az építményadó felülvizsgálatát kezdeményezné az arányos teherviselés elve alapján. Friedl László a helyi adók mértékének felülvizsgálatát és arányának változtatását tartja fontosnak. Walter Dezső szerint az adóból származó bevételeknek szüksége van a városra, szerinte inkább a vállalkozók bizonyos, a város érdekét szolgáló beruházásait, költségeit kellene az adóból leírhatóvá tenni, ugyanakkor támogatná a munkahelyteremtő és egyben a város környezetébe illő vállalkozások Sopronba vonzását, a helyi adózási rendszerrel összhangban.

A negyedik kérdéskörben elvi különbség volt tapasztalható a polgármesterjelöltek elképzeléseit illetően.
Walter Dezső kifejtette: nem ért egyet a jelenlegi városvezetési szemlélettel, tulajdonosi szemléletet kell meghonosítani az önkormányzatnál. Nem elég a programot kitűzni, pénzt is kell ahhoz rendelni - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy abban a pénzügyi helyzetben, amelyben jelenleg az önkormányzat van, eredménynek számít majd, ha nullszaldósan zárhatják a ciklust, ugyanakkor kormányzati segítségben is bízik.
Friedl László az önkormányzat munkáját bírálta, annak általánosságában,a műszaki irodát konkrétan is említve.
Szekeres Csaba leszögezte: a város megőrizte fizetőképességét, a fejlesztések tették szükségessé a kötvénykibocsájtást. Elmondta, hogy a vállalkozás-alapon működtetés feltételei az intézményfenntartói kötelezettség miatt nem lehetséges. A város erejét meghaladó beruházások önrésze viszi el a költségvetés egy részét. Szekeres Csaba szólt egy vagyonkezelő szervezet létrehozásának fontosságáról, leszögezve: saját bevételeinek növelése, és támogatások, pályázatok révén kell forrásokhoz jutni.
N.Á. -T.É





2002. október 17., csütörtök 00:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület