CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 12., vasárnap, Pongrác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Önkormányzati Választás 2002.  

Jánosi György Gyermek- ifjúsági és sportminiszter Sopronban

Sopron, a Nemzeti Sportváros Címmel rendelkező város látta vendégül Jánosi György, Gyermek- ifjúsági és sportminiszter, aki Walter Dezső MSZP-SDSZ polgármesterjelölt mellett folytatott kampánya alkalmából a Hotel Sopronban Sopron város sportszakembereivel is találkozott.

Walter Dezső MSZP-SZDSZ polgármesterjelöltje, Jánosi György miniszter, Kránitz László (MSZP) országgyűlési képviselő

A miniszter kifejtette: a sportterületén a kormány célja az egyenlő esélyteremtés, amit a ciklus végéig szeretnének elérni.

Fontos, hogy az önkormányzatok mozgástere növekedjen a sportfinanszírozás területén. - Kulcskérdés, hogy olyan források álljanak rendelkezésre, amelyek helyi szinten segítik a szabad döntés keretei között a sportcélú felhasználását a költségvetési kereteknek - hangsúlyozta.

A prioritásokként meghatározott területek között az önkormányzati sportlétesítmények finanszírozását, a diáksport, valamint a versenysport támogatását emelte ki. A diáksportot támogató normatíva-emelés mellett a sportcélú önkormányzati létesítmények beruházása és fenntartási költségeinek forrásáról is szólt a miniszter, aki címzett támogatás bevezetése, vagy pályázati alapok létrehozása révén is megoldhatónak tartja a gondot.

A beindított, és szerinte csődöt mondott stadionrekonstrukciós programot sportlétesítmény rekonstrukciós programmá változtatná a jelenlegi kormány. Átgondolni és nem leállítani kell a programot, jelentette ki, kevesebb, de jobb minőségű stadiont kell építeni, akár átütemezve a mindenkori költségvetési kondíciókat.

A soproni stadion esetében a forrás kevésnek bizonyult a műszaki tartalomhoz - mondta a miniszter, aki megígérte, hogy megfelelő megállapodás esetén még az idén megindulhat a stadionrekonstrukciós program.

A stadion-létesítmény rekonstrukció támogatásán túl a miniszter megerősítette, hogy a Sportcentrum Euroliga döntő megrendezésére való felkészitéséhez a GYISM 20 MFt-ot biztosít a jővő év első felében.

Kitörési pontnak nevezte a diáksportot, amelynek feltételeit az óvodától a főiskoláig javítani kell.

A jövő évi tervek közül kiemelte még: a GYISM programot indít az önkormányzati óvodák tornaszobával történő bővítésére, amely - az elképzelések szerint - több száz intézményt érinthet 2006-ig. Az iskolai sport támogatására jövőre kétszer annyi pénzt szán a tárca.

Fölmenő rendszerű diákolimpia szervezését, az iskola területén folyó utánpótlás-nevelést, a sportiskolák megújított rendszereinek alapjait megteremtő tervekről is beszámolt a miniszter, aki egy egyetemi, főiskolai az élsportolók számára létrehozott kontingenset is szükségesnek tart. Az élsportok támogatása területén, többek között kiemelte a magyar sport kiemelt költségvetési eszközökkel megvalósítandó nemzetközi támogatását, valamint az élsportolók teljesítményelvű támogatását.

T.É.



2002. október 17., csütörtök 22:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület