CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Emlék-villanások

Emlék- villanások
Adalékok az Antall- képhez


Orvostörténészként évtizedeken át volt városunk vendége. Szerette Sopront, tisztelte nagyjait, becsülte a várost, és segített tenni érte: a Patikamúzeum megalapításánál való bábáskodással, a balfi kastélyszálló és a benne elhelyezett kiállítás szakmai megvédésével… A következő sorokban felvillano Antall-arc az embert mutatja be. A hat esztendeje meghalt miniszterelnökre, dr. Antall Józsefre dr. Kapronczay Károly orvostörténész, dr. György Eszter színháztörténész majd dr. Szabó Iván volt miniszter emlékezett.

Kapronczay Károly: - 1957. áprilisától gimnáziumi tanárom, majd osztályfőnököm volt. Ma már nevetségesnek tűnik, hogy a mi osztályfőnökünket ugyanazért rakták az Eötvös Gimnáziumba, (mert az iskolai tanári forradalmi bizottság elnöke volt,) amiért Antall Józsefet hozták hozzánk, a Toldyba. Diákként élveztük ezt az anarchikusnak mondható helyzetet, s ugyanazt az anyagot hatszor is leadattuk az egymást váltó tanárokkal. A szünetben éppen könyvcsata dúlt, amikor belépett a terembe egy általunk még ismeretlen fiatal, 24 éves tanár, aki azonnal elnyerte valamilyen megmagyarázhatatlan okból a szimpátiánkat. Megvárta, amíg a csata lecsengett, "Az urak foglaljanak helyet!"-mondta, s mintha minden a legnagyobb rendben lett volna, elkezdete az órát. Az akkori rideg tanár-diák viszonyt ő megváltoztatta. Uraimnak nevezett minket, mert embernek tartotta a diákot is, partnernek. Nem a hivatalos anyagot tanította, hanem inkább gondolatokat vetett föl, amit mi tovább gondolhattunk. Az érdeklődést tudta irányítani, s modorábal közel került hozzánk, közösséget teremtve…

György Eszter: - Kormányzása idején a sajtóiroda munkatársa voltam. Számos szép, kedves emlék jut eszembe róla, melyek az Ember természetes őszinteségét, mindenféle szerepjátszástól való mentességét mutatják. Egy alkalommal, mint afféle sajtóirodai munkatárs, az volt a feladatom, hogy elkísérjem a Magyar Televízióba, ahol felvétele volt. Akkor Hankiss Elemér elnökölt ott, s mint házigazda, közvetlen ő kísérte a miniszterelnök urat elől, a protokoll szerint. Én, bár egyetlen nő voltam a csoportban, a rangsor szerint hátra maradtam. Egy csapóajtónál Antall József megállt. Senki nem értette, mi történt. A teljes tanácstanlanságot megtörve megszólalt: "Egy hölgy is van a társaságunkban!" És Magyarország miniszterelnöke meg a TV elnök előreengedett.

Szabó Iván: - 1992-ben a kormány Andrássy úti házában hatpárti megbeszélését tartottunk a gazdaságpolitika főbb kérdéseiről. Ezt Antall József vezette rendkívűl fesztelenül, oldott légkörben, holott ellenzéki pártok képviselői is jelen voltak. Vidáman, sziporkázóan beszélgetett, miközben bejött a TV. Ahogy észrevette, megszólalt: "Jézus Mária! Meglátják, hogy mosolygok, azt hiszik, hogy beteg vagyok!". Amikor a súlyos műtéte után Kölnből hazajött, az első közös kormányülést meglepte a sajtó is, fotósok, kamerák. Láttuk, hogy azonnal a "hivatalos pózt" vette fel, mintha szoborrá vált volna. Odaszóltunk neki: "Jóska, mosolyogj és beszélj!" Erre visszaszólt (a történész történelmi - Szolimán szultánre utaló - asszociációjával): "Miért? Hogy lássák: nem vagyok kitömve?!" És minden társaságban volt valami találó megjegyzése. Szórakoztató ember votl fanyar, önirónikus humorral…

Végezetül engedtessék meg egy Nagycenkhez kötődő villanás:

Egy, a kastélybeli nemzetközi tárgyaláson, úgy kormányzásának középidején éppen megrohanták a neves politikus résztvevőket a sajtó munkatársai, egy röpke pillanat alatt a fotósok már csak a magyar miniszterelnök hűlt helyét fényképezhették. Kétségbeesve rohangáltak a smasszerek, fejvesztve telefonálgattak a protokollosok. Csupán egyetlen kedves kollégánk, Lobenwein Tamás, a soha őt meg nem csaló "szimattal" a kastélykertbe rohan. És két régi simerős, vidáman beszélgetve jött visszafelé Antall József és Lobenwein Tamás. A lovardából, ahova ha rövid időre is, de "elmenekült". Mert a lovak már-már jelképerejűen, Antall József legkedveltebb állatai voltak.

Surbán Gizella



1999. december 20., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület