CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Terítéken az árampiac liberalizációja

Terítéken az árampiac liberalizációja
Nem lesz évente áremelés?


A héten Sopronban tartotta a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége VII. országos konferenciáját. A tanácskozásnak a Hotel Szieszta adott otthont.

A jövőbeli uniós csatlakozás forradalmi lépéseket követel minden szolgáltatótól, a megváltozott körülményekhez azonban a fogyasztóknak is alkalmazkodniuk kell – hangsúlyozta megnyitójában Németh Lajos, a szövetség elnöke. A szövetség elsőrendű feladataként tűzte ki a fogyasztók kellő mértékű tájékoztatását annak érdekében, hogy a szolgáltatók egyenrangú partnereiként léphessenek be az unióba. Az Európai Unióba való csatlakozás az energetikai szereplőket és a fogyasztókat egyaránt érinti. A kormány bejelentette, hogy 2001. január elsejével részleges piacnyitást hajt végre a villamosenergia rendszerben. Ennek a határozatnak a vonzataként a nagyobb fogyasztók bárkitől vásárolhatnak villamosenergiát, míg a mostani áramszolgáltatóknak az lesz a feladata, hogy ezt az energiát eljuttassák a fogyasztókhoz. Ezáltal egy teljesen újszerű energetikai modell fog alakul ki. Lapunk érdeklődésére Németh Lajos elmondta, a piacgazdaságra való áttérésnél olyan változások lesznek a magyar energetikában, amivel a fogyasztóknak feltétlenül szembesülniük kell.

A liberalizációval megszűnik a szolgáltatók monopolhelyzete. Jelenleg hazánkban tizenöt nagyfogyasztó van, az ő részükre lesz a piacnyitás, ami azzal jár, hogy a jövőben bárhonnan lehet majd villamosenergiát vásárolni. Ezzel a lehetőséggel évek múlva a szolgáltatóknak komoly konkurenseivé fognak válni az áruházláncok. Mivel napjainkban is sok fogyasztási cikket árulnak kedvezményesen, az elnök szerint elképzelhető, hogy ezek az áruházak a villamosenergiát és a gázt is olcsóbban adják.

Jelenleg csak az árampiac liberalizációján dolgoznak, de hamarosan sor kerül a gázéra is.

Németh Lajos megjegyezte, ugyan egyelőre még nem várható az automatikus árcsökkenés, de később, a liberalizáció következményeként stabilizálódnak az árak, és többé nem kell tartanunk az évenkénti áremeléstől.

Arról, hogy az ÉDÁSZ Rt. hogyan kíván megfelelni a kihívásoknak, Künszler Béla vezérigazgató számolt be. Úgy látja, hogy a liberalizációnak való megfeleléshez feltétlenül szükség van a minőségi változáshoz. Olyan szervezeti átalakítást kell végrehajtani, melynek segítségével költségtakarékosabb és hatékonyabb működést tudnak biztosítani fogyasztóik számára.

Takács Judit



2000. április 20., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület