CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


  10 éve épült a vízlépcső - Bős-Nagymaros
Magyarország és Szlovákia egykori gigantikus vízlépcső tervének, Bős-Nagymarosnak egyetlen elkészült részét, a bősi létesítményt éppen tíz éve helyezték üzembe.  Az Európai Uniós csatlakozás küszöbén lévő két állam kapcsolatában máig komoly gondot jelent a Duna elterelése. A Hágai Nemzetközi Bíróság döntése szerint a két félnek kell megállapodnia a folyó ügyében. Dominik Kocinger, szlovák dunai kormánybiztos szerint legalább fél éve állnak az egyeztető tárgyalások, ami nemcsak rajtuk múlik. A magyar szakemberek a vízmegosztásban ragaszkodnak ahhoz, hogy Szlovákia több vizet jutasson az Öreg-Duna medrébe. Bős körül sok a tisztázatlan kérdés: a szlovák sajtó sikkasztásokról ad hírt, de a vagyonjogi viták is megoldatlanok. A vízügyi szakemberek az erőmű egy pozitívumát emelik ki:  Bős mentette meg a Csallóközt az idei augusztusi nagy árvíztől.

Mulasztás a szökésnél - Szombathely
Fegyőri mulasztás történt, amikor megszökött két rab tegnapelőtt a  szombathelyi börtönből - nyilatkozta ma a büntetésvégrehajtási intézet parancsnoka. Mint kiderült: a fogvatartottaknak külső segítőik is voltak.

Jobboldali többség - Zala megye
Polgári többséggel alakulhat meg november 4-én a Zala Megyei Közgyűlés - jelentette be Szalai Annamária, a Fidesz zalai elnöke. A megye közgyűlésében - az elmúlt napok tárgyalásainak eredményeként 22 mandátummal - a jobboldal kerül többségbe.

Vagyonviszály - Fertőd-Eisenstadt
Viszály tört ki az Esterházy-házban a család több mint egymilliárd euróra becsült vagyona körül. Esterházy Antal herceg szerint a vagyont kezelő alapítványok igazgatója teljhatalmat gyakorol Kismartonban. Stefan Ottrubay ezzel szemben azt állítja: a családnak nem is volt, és az osztrák jog szerint nem is lehet beleszólása a gazdasági ügyekbe.

Átadták a konferencia központot - Sopron
„Az összefogás szép példája” - hangzott el a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ avató ünnepségén Sopronban, a Széchenyi Terv, a Phare CBC és az önkormányzat forrásaiból egy év alatt megvalósult beruházást illetően. Az ország egyik legmodernebb kongresszusi házában mostantól egyidejűleg akár 1300 ember részvételével rendezhetnek konferenciákat; a rendezvények színvonalát európai minőségű hang- és fénytechnika garantálja. Az ünnepélyes megnyitón az üzemeltető Pro Kultúra Kht. ügyvezetője, Nyerges Ferenc átnyújtotta a ház kulcsát a város első emberének, Walter Dezsőnek, aki reményét fejezte ki, hogy a ház használói között minél több olyan soproni lesz, akik tudásukat, idejüket a kultúrának szentelik. A 130 éves egykori Kaszinóépület teljes átalakítása és bővítése több mint másfél milliárd forintba került. A konferenciaturizmus a jövő húzóágazata lehet Sopronban - vélik a szakemberek. Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője az ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a létesítmény „új utat nyit a városnak, olyan utat, amely hírét is viszi a világban, hiszen ilyen kiváló és ilyen gyönyörű konferencia központ Európa-szerte nagyon kevés van.” Az intézménnyel a hétvégén nyílt napon ismerkedhetnek az érdeklődők.

Leépítés - Szombathely
A GFK kutatóintézet legfrissebb kimutatása szerint a ruházati termékek iránti kereslet növekedett hazánkban.  Ennek hatása azonban nem tükröződik Szombathelyen. A Styl Ruhagyár Rt. ugyanis a dolgozók közel 15 %-ától, azaz 250 munkatárstól kénytelen megválni.

Szélkárok - Sopron, Kópháza
A viharos szél miatt felborult egy kamion hétfőn a kópházi határátkelőnél. A baleset miatt több, mint 10 órán át torlódott a forgalom az átkelőnél és a 85-ös főúton. Az orkán erejű széllökések ezen kívül is okoztak elemi károkat Sopronban és környékén.

Felújítás - Székesfehérvár
Befejezték a székesfehérvári Sóstói Stadion lelátóinak felújítását. Az elmúlt napokban ötezer új ülőhelyet szereltek fel három szektorban. A sportlétesítmény teljes korszerűsítése közel másfél milliárd forintba kerül.

Kötet a Soproni Borvidékről - Sopron
Soproni borok és ételek címmel új könyv jelent meg a város történelmi borvidékéről. A kötet olvasói a Kis-Kárpátok, valamint Burgenland borútjait is megismerhetik. Kolbászos, babos lecsó mélyvörös Cabernet Savignonnal, pácolt sertéssz?z testes kékfrankossal - néhány kínálat a most megjelent kötet étel-, és ital ajánlatai közül. A Soproni borok és ételek cím? könyv aranytollas szerzője a történelmi borvidék hagyományait kutatta először. Niszkács Miklós szerint nagyon fontos volt a soproni hagyományokat, a ponzichtereket bemutatni, és az ő sorsukon, munkájukon keresztül eljutni a mai borokhoz, borászokhoz. A kötetben így nemcsak a soproni borvidék jellegzetességei kaptak helyet, a szerző ízelítőt ad a szlovákiai Kis-Kárpátok, valamint az ausztriai Burgenland jellegzetes boraiból és ételeiből. Az író szerint ez is segíthet abban hogy a három borvidék termelői minél jobban megismerjék, és segítsék egymás munkáját. Szakértők ugyanis úgy vélik: ez hozhatja a térség borvidékeinek igazi fejlődését az Unió bővítése után.

Könyvszalon - Győr
Harmincezer ember látogatott el az idén a háromnapos Győri Könyvszalon eseményeire. A megyeháza előtt felállított óriássátorban 80 kiadó mutatta be újdonságait, a Lloyd moziban filmvetítés, a Zichy palotában pedig koncertek várták az érdeklődőket.

Csúszókorong - Szombathely
A csúszókorong sportág nagyon költségigényes; hazai elterjedését leginkább ez korlátozza - állítják a szak-emberek. Két szombathelyi iskola sportpályája alkalmas a versenyekre, így most nemzetközi megmérettetést is rendezhettek a vasi megyeszékhelyen.
 



2002. október 28., hétfő 20:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület