CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Európai Uniós vetélkedő középiskolásoknak, Soproni Szemle, iskola-felújítás, egyházi iskolák támogatása és - fejlesztés

Hiller István az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára Sopronban

    A Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskola meghívására pedagógusokkal találkozott, majd az Oktatási Minisztérium pedagógus nyugdíjas-otthonába is ellátogatott Dr. Hiller István az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára, aki soproni Városházán Kránitz László országgyűlési képviselő és Walter Dezső polgármester társaságában tartott sajtótájékoztatót.

Walter Dezső polgármester, Hiller István államtitkár, Kránitz László országgyűlési képviselő

    Dr. Hiller István gratulált Sopron megválasztott polgármesterének és a közeljövőben megalakuló testületének egyaránt, ugyanakkor politikai államtitkárként együttműködést kínált és kért Sopron városától.
    Elmondta: az Európai Uniós csatlakozással kapcsolatosan egy, az ország egészére kiterjedő, középiskolásoknak szóló ismeretszerző és ismeretátadó országos vetélkedőt szeretnének meghirdetni, olyant, amely Sopronból indulva az ország minden középiskolájának szóljon, így az ország egészére hatással legyen.
- Fontosnak és szimbolikus értéke van annak, hogy az Európai Unióról szóló vetélkedő a Hűség Városában fogalmazódjon meg - jelentette ki az államtitkár.

- A Soproni Szemle egy európai színvonalú helytörténeti folyóirat - hangsúlyozta Hiller István, amellyel kapcsolatosan megerősítette a tárca korábban tett ígéretét a kiadvány megjelenésének részbeni finanszírozását illetően. A fenntartó Városzszépítő Egyesület, valamint a soproni önkormányzat mellett a kiadvány bizonyos tematikus számainak a minisztérium általi támogatására tett ígéretet a politikus.
    Az országos átlaghoz képest jobb állagú soproni iskolák esetében a soproni polgármesterrel és önkormányzattal közösen fogják meghatározni a felújításra, fejlesztésre kerülő oktatási intézmények körét és sorát - jelentette ki az államtitkár. A kormány iskolafelújítási programjáról szólva elmondta: a közeljövőben meghirdetésre kerül az EU Phare pályázata, amely az első évben mintegy 7 milliárd forint támogatást jelent majd a magyar iskolák statikai állapotának javítására, amely 40 %-ig a magyar költségvetés, 60 % erejéig az EU Phare programja terhére valósul meg. A statikai felújítással egyidejűleg a legmodernebb informatikai eszközökkel való fejlesztéssel kapcsolják majd össze - ígérte Hiller István

    Kránitz László országgyűlési képviselő kitért arra, hogy a jövőben tartandó népszavazás sikere érdekében terveik szerint jövőre a kormánypártok az ellenzékiekkel együtt fognak kampányolni. A kampány keretében egy road-show által szeretnék a soproniaknak bemutatni, hogy milyen előnyökkel jár az EU-csatlakozás. A politikus elmondta, a külügyi bizottság tagjaként Bécsben a napokban tartott konferencián a road-show érdekében lobbizott.

    A cyberpress.sopron.hu azon kérdésére válaszolva, miszerint az iskola-felújítási program és egyéb támogatások megítélésekor az egyházi iskolák egyenlő elbírálás alá esnek-e az államiakkal, Hiller István államtitkár a leghatározottabban foglalt állást amellett, hogy Magyarországon egyetlen iskola sem fog a fenntartó szerint megkülönböztetést szenvedni. Kifejtette: lényegesnek és döntőnek a minőséget tartja, és azt várja, hogy egy-egy iskolán belül az iskola vezetője minősítse azt, hogy ki milyen teljesítményt nyújt.
- Sem az iskola-felújítási pályázatnál, sem más kiírásunknál semmilyen megkülönböztetés nem lesz. - szögezte le az államtitkár, hozzátéve: miközben a parlamenti választások idején a közalkalmazottaknak ajánlottak 50 százalékos béremelést, a "kivitelezésnél" a fenntartótól függetlenül mindenki részesült abban.

T.É.



2002. oktĂłber 30., szerda 23:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület