CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Lopakodik január elseje

Lélektréning nem csak menedzsereknek

Kedves Ivan! Szeretett Mindannyian!


Ha az ember nem dobja el a napilapokat - fejére nő a "gaz"... Ami között, persze, ott a kincs is. Egészen biztos, hogy nem olvastam, amikor friss volt az újság - most azonban felkeltette érdeklődésemet egy cikk, amelynél a pakolászás közben leesett február 19-i vezető napilapunk nyílt ki. "Amerikai lélektréning" a címe, és mivel nem volt hosszú, gondoltam, pihenek addig is, amíg átfutom - s ezt tettem. Meg is szereztem ezzel jó pár heti hozzá vissza-visszagondolnivalómat, ez bizonyos. Olyan lelkiismeretvizsgálatra indítja az olvasót ez a kis híradás, ami... talán egész életére kihat. Kicsit olyan a hatása, mintha magunk is részt vettünk volna egy ilyen "gyúráson". Minden bizonnyal kihat újévi fogadalmainkra is... Igaz, nem is kell addig várni!

Idézetek a cikkből (Kiemelések tőlem - a szerk.)

* A menedzserek, cégvezetők képzésére kidolgozott programok között létezik egy nálunk még alig ismert tréningfajta, a lélektréning. A nagy világcégek jelentős összegeket áldoznak arra, hogy a háromnapos tanfolyamon "felrázzák" legfontosabb munkatársaikat. Lelkesedést csak az önthet munkatársaiba, aki maga is megedzette a lelkét.

* Célja, hogy a személyiség legmélyebb, és többnyire még önmaguk előtt is rejtve maradó struktúráját tegyék láthatóvá és tárják a résztvevők elé.

* Maga a tréning igen kellemetlen és személyiséget próbáló. Azzal kezdődik, hogy szigorú vizsgálatnak vetik alá a résztvevők fizikai és lelki állóképességét. A tapasztalatok szerint a vezetők nehezen fogadják el testük és lelkük valóságos állapotáról a képet. Még ennél is nehezebben élik meg azonban azt, amikor eléjük tárják, miként vélekednek róluk otthon maradt munkatársaik és partnereik. Mindenki számára nehéz dolog szembesülni mások, szerintük igaztalanul kedvezőtlen véleményével. És akkor jön csak a tréning legváratlanabb része.
A résztvevőket arról faggatják, milyen alapvető értékek vezetik őket, milyen élettapasztalatokra tettek szert? Házi feladatot kell írniuk a következő témákról. "Ha halálos ágyadon fekszel, és saját gyermekeidnek el akarod mondani életed legfontosabb tanulságát, mi lesz a három leglényegesebb tapasztalat, amelyre felhívod a figyelmet? Mi jelenti életedben a legnagyobb örömet a számodra, mi az, amivel a legszívesebben foglalkozol? Ki vagy és minek tekintenek az emberek pozíciód, vagyonod és pénzed nélkül? Gondolj valakire, akit csodálsz, magyarázd meg, miért!" E kérdésekre válaszolva az egyénnek mérlegre kell tennie egész addigi életét.

* A lélektréning nem a hagyományos értelemben nehéz. Nem arról van szó, hogy reggeltől estig bonyolult feladatokat kell megoldani. A szokatlan az, hogy az embereket sorsukkal, személyiségük valóságos értékeivel, saját illúzióikkal és hazugságaikkal szembesítik. Tükröt tartanak eléjük, amely objektív képet ad arról, mit értek el eddigi életükben, mi a valóságos értéke annak, amire a legbüszkébbek, és annak, amit sikernek tartanak.

* A tréningen résztvevők bevallása szerint katartikus hatású szembesülni addigi életükkel.

Eddig tartottak az idézetek... Most jövünk mi. Feleljünk, a legtitkosabb zugban (tudjuk, Valaki oda is belát...) elbújva akár, de valóban őszintén ezekre a kérdésekre... Csak úgy magunknak. Magunknak, akik saját magunk számára a legfontosabb menedzser, a "csúcs"vezető vagyunk - életünk megfellebbezhetetlenül, trónjáról letaszíthatatlanul első számú vezetője. Az utolsó pillanatban sem késő fel-, el-, beismerni, amit rosszul tettünk. Merjünk őszinték lenni magunkhoz! Nincs tréningvezető, aki elől titkolni akarnánk valamit, nehogy erkölcstelenül visszaéljen a megtudottakkal, s esetleg kikürtölje negatívumainkat, netán zsaroljon valami zsarolhatóval... A mi "tréningvezetőnk" a legeslegjobb barát, a legfőbb titoknok: az én, aki alig várja már, hogy felismeréseink, rádöbbenéseink után végre az igaz útra forduljunk. Minden pillanat útelágazás. Minden útelágazásnál ott a forgalmi őr: lelkünk, lelkiismeretünk. Figyeljünk minden pillanatban a belső, abszolút jóakaratú karjelzésre!

- gyöngyös -



2002. november 01., péntek 14:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület