CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 22., szerda, Júlia, Rita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

HangFal  

Nagy Sziget Könyv - Tíz év HÉV


    A hazai kulturális élet egyik sarokkövéről, az európai színtéren is ma már kiemelkedő jelentőségű kulturális rendezvényről, a Sziget Fesztiválról a napokban jelent meg az eddig legátfogóbb képet rajzoló könyv, A Nagy Sziget Könyv címmel a Crossroads Records gondozásában. A mű szerzője Jávorszky Béla Szilárd.

    „Ez a könyv a tizedik Szigetről kifordulva az elmúlt kilenc évet igyekszik minél több irányból megragadni, annak legfontosabb eseményeivel, jelenségeivel, vetületeivel. Hogy miként indult el ez a kezdetben bájos történet, miként váltott véresen komollyá, különösen az elmúlt három évben; hol a helye ennek az egy hét együttlétnek a külföldi és hazai fesztiváltörténelemben; milyen technikai, infrastrukturális és egészségügyi hátteret igényel; mit lát a biztonsági főnök, az ifjúságkutató, a kommunikációs részleg és a fellépő művészek szeme; milyen sztárok, sztorik, szteroidok kötődnek hozzá; meddig jöttek a személyes kedvencek és mikortól indult be a szavazógép; hogyan hullámzott a Sziget és a politika kapcsolata; miként épül ki szép lassan a Sziget "birodalom” legyen szó gazdaságról, rendezvényekről, médiáról; mikor, mit, milyen előjellel írt a sajtó, és mit ír ma hét prominens, a Szigetet a kezdetektől végigélő, számomra hiteles kolléga"- írja a szerző a könyv előszavában.

    Jávorszky Béla Szilárd újságíró, a Magyar Rádió zenei és ifjúságj főosztályán kezdte, majd dolgozott a Magyar Hírlapban, az Új Magyarországban, 1996 óta a Népszabadság kulturális rovatának munkatársa. Fő szakterülete a rock-, a folk-, a dzsessz- és a kísérleti zene. Doktori disszertációját zeneszociológiából írta. Nemrég az ő fordításában jelent meg a Blues egyik alapvetése, Paul Oliver: A blues története c. műve. A Nagy Sziget Könyv első önálló kötete.

    A könyvben megszólal a szervezőiroda számos korábbi és jelenlegi munkatársa, képet kapunk a rendezvényről a szociológus, a biztonsági főnök, az ügyeletet adó orvos szemszögéből. Megtudhatjuk, hogyan vélekedik a Szigetről -többek között - a „tankcsapdás" Lukács László, a „kispálos" Lovasi András, az „animás" Prieger Zsolt és szubjektív szösszeneteket olvashatunk - szintén a Fesztivál kapcsán -Féderer Ágnes, Grandpierre Attila/ Marton László Távolodó, Para-Kovács Imre, Sebők János, Szilágyi Szilvia (Sisso) és Uj Péter tollából. A Nagy Sziget Könyv mindezeken túl számos fotó illusztrációval és a korabeli sajtó egy-egy vonatkozó cikkével idézi az elmúlt tíz Szigetet, ahol - az író szavai szerint - „megtalálja mindenki azt, amire vágyik, legyen szó szakadt punkról, köldöknéző bölcsészról vagy szórakozni vágyó bankvezérről."



Nagy Árpád

2002. november 05., kedd 11:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület