CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Hagyományteremtő néphagyományőrzés

    Hagyománnyá vált már a külünböző alkalmakhoz, évszakokhoz kötődő népszokások bemutatója a Szent István Római Katolikus Általános Iskolában, ahol ezúttal az őszi betakarításhoz kötődő népszokások megismertetése mellett az elmaradhatatlan játszóházban is várták  a felnőtteket, diákokat, óvodai nagycsoportokat a szervezők. Kukoricából, csuhéból készült népi játéktárgyakat mellett még rongybabát, gyöngyből ajándéktárgyakat is készíthetnek a résztvevők.
 

    Tímár Istvánné, a rendezvény szervezője szerint a játszóház a gyerekek szabadidejének hasznos eltöltésének. egyre divatosabb, népszerűbb formájává válik A titka abban rejlik, hogy érdekes, változatos, megtanulható technikákat alkalmazva fakultatívan sikerélményhez juttatja a bátortalanabbakat is, ugyanakkor gazdag néprajzi ismereteket nyújtó, kreativitás, fantázia, önismeret, önbizalom kibontakozását segítő szabadidős elfoglaltság kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
- Manapság sokat beszélünk arról, hogy milyen fontos népünk öntudatra ébredése. Szeretni csak azt tudjuk igazán, amit ismerünk is. Népünk, szülőföldünk szeretetét gyermekeinkben elültetni a mi felelősségünk - mondta Tímár Istvánné.
 

    A soproni Szent István Római Katolikus Általános Iskola tantestülete elhatározta és kidolgozta a jeles napokhoz kapcsoló játszóházi játékprogram-sorozatot, amelyben a hagyomány- és értékmegőrzés szeretete és fontossága ötvöződnek.
- Egy-egy ilyen alkalom első részében népi játékokkal, dalokkal, népmesével színesítve életre keltjük a népszokásokat. Ezután a tantermekben ki-ki érdeklődésének megfelelően kézműves tevékenységbe foghat.

A rendezvénysorozat alatt az  igen jó hangulatú társaság a megismerkedhetett a Luca-napi népszokásokkal, majd a farsangi mulatság után a Gergely-járásról is igyekeztek minél többet megtudni. A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó rendezvényen szintén a hagyománytiszteleten keresztül, szerezhettek bővebb ismereteket a húsvét üzenetéről és az ünnephez kötődő népi hagyományokról.

- A mai rendezvényünk szoros egységben illeszkedik az eddigi programjainkhoz. Betakarítási munkákkal, játéktárgyakkal kapcsolódóan, vidám vetélkedőkkel töltöttük a mai napot. Mindezek megvalósításához az Ifjúsági és Sportminisztérium Mozaik Pályázati Igazgatósága támogatása valamint pedagógus -, és szülői – munkaközösségeink összefogó, lelkes, áldozatvállaló ereje is kellett - mondta Tímár Istvánné.
A játszóházas hangulatról pedig képes összeállításunk alapján is megállapítható, hogy az kitűnő volt.

B.B.

Kapcsolódó cikkek:

Hagyományteremtő néphagyományőrzés - Játszóház a Szent István Római Katolikus Általános Iskolában

 



2002. november 05., kedd 19:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület