CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Világméretű beruházás soproni közreműködéssel

Magyarország is jól jár
Világméretű beruházás soproni közreműködéssel


Szombaton Sopron vendége volt dr. Mezei Ferenc akadémikus, aki két kutató társával, dr. Cser Lászlóval és dr. Rosta Lászlóval együtt egy nemzetközi projekt megbeszélésére érkezett, a polgármesteri hivatalba, ahol a magyar származású fizikus és kollégái a város és az ipari park vezetőit, a kórház, az egyetem és a kutatóintézet vezetőit, szakembereit tájékoztatták az Austron programról.

A projekt egy Bécsújhelyen felépítendő nemzetközi kutatóközpont létesítéséről szól. A részecskegyorsító komplexumban olyan intenzív impulzus jellegű neutron nyalábok állíthatók elő, melyek tizenötször nagyobbak lesznek, mint a jelenleg működő berendezések által előállítottak. Ez a gyorsító folyamat hatalmas előrelépést jelent a mag-és részecskefizika, a kémiai, biológiai és az anyagkutatás területén. Osztrák részről orvosi alkalmazást - tumor-terápiás kezelést - is terveznek a daganatos betegségek kezelésére.

Világméretű beruházásról van szó, hangsúlyozta a Sopront érintő egyeztető tárgyaláson dr. Cser László. Az Austron háromszorosa lesz annak a berendezésnek, melyet Amerikában kezdtek el építeni a múlt esztendőben. Dr. Rosta László kifejtette, a projekt tervezése 1990-ben kezdődött, a munkában mind végig jelentős volt a magyar részvétel. A hét év alatt elkészülő beruházás költségét 300-400 millió ECU-ra tervezik. A fizikus elmondta, az Akadémia a jövőben szeretne magyar Austron irodákat létrehozni , az egyik az Akadémián lenne, a másik Sopronban kapna helyet.

- Ez egy olyan kutatási terület, mely rengeteg embert és szakmát érint - nyilatkozta dr. Mezei Ferenc - Sopron számára hatalmas jelentőségű lenne, ha az ország csatlakozna ennek a programnak a megvalósításához, mivel a nemzetközi tudományos ranglistán ilyen jellegű tudományos projekt még soha nem volt a Kárpát-medencében. Amennyiben hazánk viselné az Austronban a költségek tizenöt százalékát, Sopron kiérdemelné a háttérbázis szerepét. Az életvitel költségei hamarosan nálunk alacsonyabbak lesznek, mint Ausztriában, így előreláthatólag a központ négyszáz dolgozója jövedelmének jelentős részét hazánkban, főleg Sopronban fogja elkölteni, esetleg itt lakik. A nemzetközi fizikus társadalom egyik legelismertebb tagja szerint a magyar kutatás az Austron által érintett tudományterületeken értékes szakembergárdával rendelkezik, akiknek a program beindulása óriási kiugrási lehetőséget nyújt, ezért a világ bármely tájáról hajlandóak lennének hazaköltözni.

A soproni vezetők úgy vélik, hogy a régió számára sokat jelent ez a projekt, mely az Európai Unióhoz való csatlakozásunk egyik fontos, szimbolikus programja lehet.Most már a közvéleményt és a kormányt kell meggyőzni a minden idők legnagyobb mértékű magyar kutatási, felsőoktatási és gazdasági fejlődést elindító Austron projekt létjogosultságáról.

Takács Judit



2000. február 25., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület