CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Nincs recesszió - Mór
Fejér megye második legnagyobb iparterületén, Móron egyelőre nem érzékelhető a recesszió székesfehérvárihoz hasonló hatása - jelentette ki a kisváros polgármestere. Ezt támasztja alá egy új, autóalkatrészeket gyártó üzem beindítása is, amely újabb 150 ember számára biztosít munkalehetőséget.

Ellenzéki szerep - Vas megye
Kemény, de konstruktív ellenzéki szerepre készül az MSZP a Vas Megyei Közgyűlésben és kizárólag a megye érdekében tervez együttműködést a jobboldallal. A szocialisták és a szabad demokraták közös tájékoztatóján az MSZP frakcióvezetője visszautasította a vádakat, amelyek szerint a közgyűlési elnökválasztás előtt nyomást gyakoroltak egyes jobboldali politikusokra.

Felavatták a bíróságot - Székesfehérvár
A Legfelsőbb Bíróság júniusban megválasztott elnöke, dr. Lomnici Zoltán tartott összbírói értekezletet Székesfehérváron. A jövő évi költségvetéssel kapcsolatos aktualitások ismertetése mellett az elnök ünnepélyesen átadta a Fejér Megyei Bíróság felújított épületét.

Fejlesztések - Somogy megye
Ötmilliárd forint címzett támogatást fordíthat a Somogy Megyei Önkormányzat két intézményének  felújítására; a benyújtott pályázatokat a kormány előzetesen jóvá hagyta. Gyenesei István, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy kedvező parlamenti döntés esetén jövőre folytatódhat a rekonstrukciós program a megyei kórházban és a regionális feladatokat ellátó siketek speciális oktatási intézményében.
Tájékoztatása szerint a kaposvári megyei kórház 3,6 milliárd, az oktatási intézet pedig 1,4 milliárd forint támogatásban részesül a 2006-ig megvalósuló programokhoz.

Hulladékgazdálkodás - Balaton
Korszerűsítik a hulladékgazdálkodást a Balaton térségében.  A tervezett , több  mint 8 milliárd forintos  beruházást  70 százalékban az Európai Unió támogatja - hangsúlyozták  egy zalaegerszegi konferencián. A környezetvédelem aktuális kérdéseivel foglalkozó tanácskozáson kiemelték: az uniós projektek előkészítéséhez az eddiginél jóval szélesebb partneri-lakossági együttműködésre van szükség.

Kastélyprogram - Győr
A befektetések ösztönzése mellett a jövőben kiemelt figyelmet kell szentelni a termál - és kastélyturizmus fejlesztésének - hangzott el egy szakmai konferencián Győrben. A Duna-menti tartományok gazdasági és turizmus munkacsoportja a nap folyamán az ország legsikeresebben működő ipari parkjával ismerkedett.

Emlékmű - Balatonkeresztúr
A július elsejei lengyel buszbaleset áldozatainak állít emléket az a harangláb, amelyet a tragédia helyszínén állítottak fel. Az emlékmű az ORFK, a közlekedési tárca, valamint a lengyel nagykövetség összefogásával valósult meg.

Emlékülés - Sopron
Bolyai Jánosra emlékeztek Sopronban a Nyugat - Magyarországi Egyetemen. A 200 éve született matematikus munkásságát tudományos előadásokkal mutatták be az egyetem tanárai és a meghívott professzorok.

Jelzett tojások - Fejér megye
2004-től minden egyes tojáson szerepelnie kell az országot jelző betűnek és a tartási módot mutató számnak - az uniós elvárások szerint. Ez  sokak számára jelent majd újabb feladatot, hiszen jelenleg csak a nagytermelők számára kötelező feltüntetni nevüket  és a szavatossági időt a tojások csomagolásán.

Faültetés - Sopron
725 facsemetét, illetve sövényt ültet el a Castanea Egyesület Sopronban. A helyi környezetvédő szervezet hagyományt kíván teremteni a kezdeményezéssel: minden évben annyi fát fognak elültetni, ahány éves Sopron. A következő hetekben több száz fiatal cserje és facsemete kerül soproni házak, közintézmények kertjeibe és a terekre.

Berzsenyi-díj - Nikla
Csaknem félszáz költő és író vett részt azon a találkozón, amelyet Berzsenyi Dániel szülőhelyén, Niklán rendezett a költő nevét viselő irodalmi és művészeti társaság. A találkozó alkalmából adták át a Berzsenyi-díjat, amelyet a társaság az idén Bence Lajos szlovéniai magyar irodalomtörténésznek és Czigány Zoltán író-szerkesztőnek ítélt.

Érelmeszesedés - Sopron
Hazánkban népbetegségnek számít az érelmeszesedés. Megfelelő kezeléssel azonban sokat lehet javítani a rászorulók állapotán hangzott el a Magyar Arteriosclerosis Társaság 14. kongresszusán Sopronban. Magyarországon szív- és érrendszeri betegségekben halnak meg a legtöbben. Az érelmeszesedés kialakulását és a későbbi szívinfarktust elsősorban a magas koleszterinszint okozza. A baj ellen helyes táplálkozással, a dohányzás mellőzésével, sok mozgással védekezhetünk - mondták el a szakemberek. A Magyar Arteriosclerosis Társaság első ízben ítélt oda 80, a zsír anyagcserezavarok kezelésében nagy tapasztalatot szerzett orvos számára úgynevezett lipidológiai képesítést.

Korszakváltók - Győr
Festészet és mozi. Szűk Norbert és Németh János festőművészek, a győri Korszakváltó csoport alkotói közösen vállalkoztak arra, hogy egy performance kiállításon bemutassák a két művészeti ág közös képi világát.

Magyar-ciprusi kiállítás - Zalaegerszeg
Magyarok a réz hazájában, Ciprus bányászata címmel nyílt kiállítás Zalaegerszegen, az Olajipari Múzeumban. Az április végéig látogatható az első lépés a két Eu- tagjelölt ország kulturális együttműködésében, illteve tisztelgés a Ciprusban járt magyar bányászok előtt.

Zoo-disputa - Veszprém
A veszprémi állatkert és vadas park munkatársai idén is Zoo disputára hívták hazánk hasonló intézményeinek dolgozóit. A 4 napos rendezvény fő témai az állattartással kapcsolatos törvénymódosítások, illetve a különleges fajok fogságban való szaporítása voltak. Idén 13 évvel ezelőtt indította útjára a veszprémi állatkert egykori igazgatója, Kasza László a ZOO disputa elnevezésű rendezvényt. Idén a törvényi változásokkal is többet kell foglakoznia az állatkertek munkatársainak, hiszen hazánknak ezen a területen is igazodnia kell az uniós elvárásokhoz. A találkozón idén holland és angol szakemberek tartottak előadásokat a kihalás által veszélyeztetett fajok fogságban való szaporításáról.

Lábtenisz VB - Szombathely
November utolsó napjaiban Szombathelyen rendezik az ötödik Lábtenisz Világbajnokságot. Az eseményen a magyar válogatott férfi, női és juniorkategóriában is esélyes az éremszerzésre.



2002. november 10., vasárnap 00:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület