CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

Kiss Péter foglalkoztatási és munkaügyi miniszter a kamarában

    Kiss Péter foglalkoztatási és munkaügyi miniszter volt a vendége a Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara és a Pannónia Menedzser Klub által szervezett foglalkoztatási munkaügyi fórumnak.


    A miniszter az EU csatlakozást megelőző magyar munkaügyi helyzetet vázolta, rámutatva a csatlakozást és a felzárkozást illető legfontosabb kérdéskörökre.
    Az érdekelt partnereknek – vállalkozóknak, munkaadóknak, munkavállalóknak, kormánynak – tervszerű, egyensúlyra építő együttműködésre van szükségük, ugyanakkor a felzárkózási folyamatnak nem szabad a versenyképesség romlását eredményeznie - hangsúlyozta a miniszter, aki kiemelte a kormány azon törekvését, ami a bérköltségek átvállalását, a kedvező amortizációs lehetőségek megteremtését, a kiszámíthatóbb gazdaságpolitika biztosítását jelenti. A miniszter szólt az "IBM-jelenségről" hangsúlyozva, hogy rövid idő alatt változás várható a szemléletben és a gyakorlatban egyaránt, ami a kvalifikált munkaerő iránti befektetői keresletet illeti.

    Rámutatott: Az EU-s csatlakozáshoz való felkészítés tulajdonképpen nagy lendülettel most indult meg. A megvalósulni látszó Európai Unióhoz való csatlakozás egyik fő kérdése az, hogy az milyen ütemben valósul meg, és hogy esélynövelő, vagy kizárólag versenynövelő – következésképpen konfliktusokat generáló – módon.

    A miniszter mindenképpen bizakodóan nyilatkozott, amikor kijelentette: a Nemzeti Fejlesztési Terv esélyt jelent, nem csak a legjobb pozíciókban lévőknek, hanem a felzáróztatásra szorulók számára is.
- Olyan politikát szeretnénk folytatni, amellyel egyszerre pártoljuk a teljesítményt és a teljesítővé válást, hogy azok is teljesítőképesekké és szuverénné váljanak, akik eddig támogatásra szorultak. - mondta Kiss Péter.
    A médiában a Nemzeti Fejlesztési Tervrő, valamint az általános európai ismeretekről egyaránt kevés szó esik, ezen változtatni kell -jelentette ki, hozzátéve, hogy a miniszterelnök külpolitikai offenzívája is ebbe az irányba szeretne hatni.
- Mindent megteszünk azért, hogy civil szervezetekkel együtt az unióval kapcsolatos minden dinamikus ismerethalmazt alkotó információ eljusson az érdekeltekhez.
    Az EU csatlakozással kapcsolatban az embereknek szabadon, szuverén módon jó döntést kell tudniuk hozni ehhez informált helyzetbe kell hozni őket - jelentette ki a miniszter.
    Elhangzott: az alkotmánymódosítást követően elkezdődhet a csatlakozás érdekében folytatott "kampány". A miniszter a kamara képviselőivel konzultálva is úgy érzékelte, hogy a vállalkozókban van egy jogos bizalom a rendkívüli gyors ütemben végbemenő csatlakozás és a felzárkozás kérdésében.

    A vállalkozók körében tartott  fórumot követően a foglalkoztatási és munkaügyi miniszter sajtóbeszélgetésen vett részt.

    A külföldön dolgozó magyar vendégmunkások csatlakozást követő időszakra vonatkozó helyzetéről elmondta: Ausztriával kétoldalú tárgyalások szükségesek, ugyanakkor a magyar diplomácia komoly erőfeszítéseket tesz arra, hogy egyenként is egyeztessen, a folytatandó nemzeti politikáról,. Az uniós szabályok lehetővé teszik a különböző piaci helyzetű országok közötti különbségtételt a saját munkarőpiacra gyakorolt hatásuk alapján. Nem Magyarország az, akitől az EU tart. Mindazon országokban, ahol nincs válságban a munkapiaci helyzet, az első két év letelte után lényegében magyar munkavállalók vállalhatnak munkát  - mondta a miniszter, aki hozzátette: a kvalifikált munkaerő Magyarországon eddig is munkára lelt. A szakképzettség hiánya mellett a mobilitási készség és a nyelvtudás hiánya az, ami sokakat a külföldi munkavállalásban akadályozott.
    Kérdésre válaszolva elmondta: a feketemunka visszaszorítása legfőképpen érdekeltségi kérdés: hogy ne legyen drága a szabályszerű foglalkoztatás költsége. Szükséges az egészségügyi hozzájárulás, valamint az SZJA csökkentése. Ha többen dolgoznak, akkor a terhek is megoszlanak, aminek következtében elindulhat egy pozitív spirál, amely Magyarország felzárkózáshoz való esélyét jelenti.
    Kiss Péter felhőtlennek nevezte a kamarákkal való együttműködést. A kamarák a gazdaság önkormányzatát jelentik és a kamarai törvény változását követően a kamarák szerepe stabilizálódott Magyarországon; tisztázódott, hogy a gazdaság önkormányzata nem egy kifejezetten munkáltatói érdekképviselet, viszont világossá vált, hogy a gazdasági élet szereplőinek az érdekei nagyon jól közvetítik.
    A kérdéskörben konkrétumokat említve szólt a távmunka, az egy élethosszig tanulás programja és általában minden az EU felzárkózást segítő programról.
- Azt szeretnénk, ha a legmodernebb eszközök nemcsak azok számára jelenthetnének választási lehetőséget, akik már most is esélyekkel rendelkeznek, hanem az esélyhátránnyal rendelkezőknek is. A regionális és a társadalmi esélyhátrány behozásának eszközei lehetnek a modern technika eszközei.
Kiss Péter példának az EU munkaerőpiacán távmunkát végzők adatait hozta fel, amely szerint a 2002 -es 13 %-ot elérő távmunkát végzők száma 1999-hez képest megkétszereződött. Magyarországra alkalmazva egy 10 % körüli arány 400 ezer ember foglalkoztatását jelentené.
    A miniszter arról is szólt, hogy kampánnyal kívánnak az EU csatlakozással kapcsolatos informáltság szolgálatába állni, amelyet az ellenzékkel együtt szeretnének megvalósítani.
- Az EU érdekében kifejtett közös kampány olyan "apropo"ami elvezethet oda, hogy fontos és közösen felismert nemzeti célok érdekében közösen lépjünk fel, még hogyha más hangsúlyokkal, más szempontból is de egy irányba - jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy ennek megvalósulására esélyt lát.

T.É.



2002. november 11., hétfő 22:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület