CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

 

Magyar egyetem - Révkomárom
Az elmúlt héten terjesztette elő kormányprogarmját az új szlovák kabinet. Ebben szerepel az eddig sokat vitatott magyar egyetem megalapítása is. A szlovákiai Révkomáromban székelő egyetem megépüléséhez közös szlovák - magyar miniszteri egyezmény aláírását tervezik.

Pénzügyminiszter-vita - Győr
2003 a versenyképesség növelésének éve kell, hogy legyen - jelentette ki László Csaba Győrben. A pénzügyi tárca vezetője a Közgazdász Szakkolégium rendezvényén vett részt a Széchenyi István Egyetemen, ahol Varga Mihály korábbi pénzügyminiszterrel folytatott vitát és válaszolt a hallgatók kérdésére. László Csaba kijelentette: alapvető cél az államháztartás hiányának mérséklése. Ehhez csökkenteni kell az adóterheket, javítani az adózási morált és hatékonyabban kell felhasználni az állami forrásokat. Varga Mihály azonban Nadrágszíj - költségvetésnek nevezte a jövő évi büdzsé tervezetét. A politikus továbbá elmondta: a Fidesz nem ért egyet a beruházások - legfőképpen az útépítések  - számának csökkentésével.

Felnőttképzés - Sopron
A kormány különösen fontosnak tartja a felnőtt képzést, ami biztosítja hazánkban a jól képzett munkaerőt - hangsúlyozta Kiss Péter a Soproni Kereskedelmi és Iparkamaránál tett látogatásakor. A foglalkoztatási és munkaügyi miniszter beszámolt a Nemzeti fejlesztési terv nyújtotta lehetőségekről, valamint értékelte a kamarák és a  vállalkozók közötti együttműködés jövőjét.

Kastélyprogram - Fertőd
Másfélszáz műemléket érint az a jövőre induló kastélyprogram, amelynek kiemelkedő beruházása a fertődi Esterházy-kastély felújítása. A műemlékegyüttes teljes felújítása a tervek szerint 5 vagy akár 10 évig tarthat, és becslések szerint akár 13 milliárd forintba is kerülhet. Évente több mint ezren látogatnak el a fertődi Esterházy-kastélyba, szakemberek szerint azonban a látogatók száma megduplázódhat. A helyreállítási munkák ezért jövőre látványos elemekkel indulnak: felújítják a homlokzatot, a kőelemeket és megszépül a belső udvar is. Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke szerint jövőre fél milliárd forintot költenek a felújításokra és további 100-150 milliót a kulturális programokra. Jövő nyáron minden hétvégén koncertekkel várják a látogatókat és a folytatódnak a hagyományos fesztiválok is. A tervek szerint a szélesebb közönséget vonzó, könnyedebb szórakozás is helyet kap majd a kastélyban. A szakemberek célja, hogy az Esterházy-kastélyból európai- és világrangú rendez-vényközpont váljon. Ennek elérése óvatos becslések szerint is legalább évet vesz igénybe.

Vámszakmai napok - Sopron
A vámbevételek negyede Magyarországon marad az Uniós csatlakozás után, ami továbbra is fontos állami pénzforrás lehet - hangzott el a Vámügynökségek és Vámközreműködők Magyarországi Szövetsége által szervezett konferencián Sopronban. A háromnapos fórumon kétszáz szakember értékeli, várhatóan  hogyan érinti majd a szakmát az EU csatlakozás. A találkozó másik fontos témája az a januárban életbe lépő új jogszabály, ami főként a vámszabadterületeket érinti hazánkban. A kormány a héten tárgyalja azt a vámjogszabály módosítást, ami az uniós jogharmonizáció része. Beszteri Sára, Pénzügyminisztérium, Vám-és Jövedéki Főosztályának vezetője szerint sok vállalat exporttevékenysége megváltozik majd januártól, közel 500 vállalkozás léte kerülhet veszélybe 2004-től. A mai vámszabad területek zöme exporttermelő, a kivitel 87 %-a megy az Unió piacára, ami a csatlakozással belső piaccá válik, tehát nem lesz utána vámbevétel. Berényi János, a szövetség elnöke elmondta: az Unió a határok lebontásáról szól, de a vámszakma éppen a határokhoz kötődik. Az osztrák vagy a szlovén határspedíció pedig rövidesen értelmét veszti.

Tűzoltóautó - Siófok
Akár 42 méter magasban is olthat az a gépjármű, amelyet Bakondi György, az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője adott át a Siófoki Tűzoltóságnak. A 140 millió forint értékű autó vásárlásához pályázatok útján nyert pénzt a város önkormányzata. Az új tűzoltóautóra azért volt szükség, mert Siófokon több olyan épület ven, amely tíz-, vagy annál több emeletes. Tűz esetén ezeknek az épületteknek a régi eszközökkel szinte lehetetlen lett volna a mentése.

Hasznosítják a víztornyot - Győr-Révfalu
Százéves a győr-révfalui víztorony. A városi védettséget élvező építmény a nyolcvanas évekig a Pannon Víz Rt tulajdonában volt. A kétezer köbméteres tárolóval rendelkező épületnek azóta nincs funkciója. Most mégis úgy tűnik hasznosítható lesz, egy győri vállalkozó ugyanis szállodát szeretne megvalósítani víztoronyban. Az új rendezési tervnek köszönhetően várhatóan 2-3 éven belül megkezdődhet a beruházás, ami fél milliárd forint körüli összeget igényel.

Emberrablás - Kaposvár
Egy 18 éves prostituáltat rabolt el két férfi Kaposváron, hogy a nőt áruba bocsátva jövedelemre tegyenek szert. A 14 éves kora óta örömlányként dolgozó nő azonban kihasználva őrzői figyelmetlenségét megszökött és feljelentette őket a rendőrségen. A rendőrök személyi szabadság megsértése bűntett miatt indítottak eljárást.

Újbor - Balatonederics
Az elmúlt évtized legjobb borai várhatóak idén a Balatonedericsi borospincékből - állapították meg a gazdák hagyományos Márton-napi borszemléjükön. Az eseményen a szakemberek elismeréseket gyűjthettek be és megvitatták a minőségi bor készítésének fortélyait is.
 



2002. november 12., kedd 22:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület