CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

"A gyermek szemében meglátni a csillogást…"
A berzsenyisek a magyarok hírét Portugáliáig röpítették

    Victor Hugotól választotta a képzőművészeti pályázatra szóló felhívás mottóját 2002. tavaszán Teodolinda Pascoal portugál festőművész a világ több országába küldött üzenetében.

Az általuk megrajzolt Magyarország a pályamunkák nemzetközi katalógusába is bekerült:
Dorosmai Erzsébet tanárral (középen),  Keresztény Veronika és Hoffer Károly
    Az Évora -ból, a nagy múlttal, római emlékekkel is büszkélkedő portugál városból – immár harmadik alkalommal – indult pályázat elbírálásakor bizony, volt dolga a háromtagú zsűrinek, hiszen a világ 17 országából (Argentina, Belgium, Bulgária, Horvátország, Equador, Szlovénia, India, Indonézia, Jugoszlávia, Macedónia, Magyarország, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Ukrajna, USA) 1538 pályamű érkezett a felhívásra.  

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium két tizenegyedik évfolyamos diákja, Keresztény Veronika és Hoffer Károly a magyar történelmi múltat, a népművészeti hagyományokat és kultúrát bemutató 21 alkotásból álló kép-sorozatában különböző korszakok képi emlékei, szimbólumai sűrített jelképei, stílusa villan fel, együtt magyar népmeséket és a magyar mondavilágot idéző illusztrációkkal, híres korabeli irodalmi művekből, törvényekből vett idézetekkel. Minden kép külön kompozíció, de technikai megoldására jellemző egységességében egy új, nagy kompozícióvá áll össze.
    
Dorosmai Erzsébet az alkotás elkészítésében a tanulókat segítő festőművész-rajztanár tanítványai különleges technikájukban a merített papírt, tust temperát és az akvarellt együttesen alkalmazták, a különböző méretű és alakzatú, vegyes technikával készített képekben, egy hatalmas, Magyarországot ábrázoló domborzati térképbe foglalták a nemzetközi katalógusba is bekerülő alkotást.
- Az egyik legnehezebb kérdés annak eldöntése volt, hogy mi az, amivel mi magyarok bemutatkozhatunk a világ számára, elsősorban Portugáliának? Örömmel olvastam Teodolina Pascoal és művésztársa Cristina Tavares nyilatkozatát, akik úgy gondolják, hogy mai világunkban meg kell látni és láttatni a szépet. A nemzetközi pályázatnak a kapcsolatépítés mellett, többek között ez volt a feladata- mondta örömmel Dorosmai Erzsébet tanár, akit, akárcsak a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumot diplomával jutalmaztak.
    Közös volt az ötlet, amely a munka közben is folyamatosan alakult. A történelmi részt Károly készítette a népmesei világot, pedig Veronika. A diákok egymás szavába vágva mesélték el azt is, hogy a teljes pályamunkán két hónapig dolgoztak, a különböző alkotásoknak a történelmi Magyarország térképére való illesztése pedig külön egy egész heti munkát jelentett.     A legnagyobb méretű kép, a Honfoglalás című közös munka, amelynek Károly készítette a grafikai részét, Veronika a festőit.
    Egyben az együttműködés jó iskolája is volt a mű, amely során a képek mérete, alakja, és elhelyezése kérdésében is mindannyiszor közös nevezőre kellett jutniuk.
    A nehézségek között a rendelkezésre álló rövid időt említették a diákok, de nem volt egyszerű a hatalmas méretű pályázat postázása sem. Mindketten úgy vélték, hogy a honfoglalás volt az az esemény, amely semmiképp nem hiányozhatott a történelmi képek közül. A legnehezebben a Rákóczi-szabadságharcot idéző darab készült el; az eredeti szándék szerint a jelenkor történelmének egy alakja is helyet kapott volna a kompozícióban, ám a végén mégiscsak úgy döntöttek pályázók és a tanár, hogy ezúttal maradnak a múltidézés mellett.
És mint mindig, közvetve, vagy közvetlenül többen is részesei az elért eredménynek, az anyag kijutását segítők és többek között mindazok a tanárok, akik a magyar irodalmat és történelmet, néprajzot úgy tanították az évek folyamán, hogy az ihlető forrást jelenthetett két tizenéves gimnáziumi tanulónak. Kocsis István, Harajda Ildikó és Kránitz Eszter tanárok lelkesedése fáradhatatlan munkája benne van abban az elismerést kapott alkotásban, amely Évora-ban, a portugál városban ezután Magyarországot jelenti.

T.É.



2002. november 12., kedd 23:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület