CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Európa Levél - Sopron, Strasbourg
Hétfőn megérkezik Strasbourgba a világ eddigi legnagyobb postai küldeménye, az ún. Európa Levél. A 32 négyzetméteres borítékkal hazánk polgárai uniós csatlakozási szándékukat erősítik meg. Az óriáslevél, amely Sopronból indul, várhatóan a Guiness rekordok könyvébe is bekerül. „Mi, a Magyar Köztársaság polgárai, kifejezve eltökélt támogatásunkat Magyarország Európai Uniós Csatlakozása iránt, szeretnénk átadni Elnök Úrnak az Európa-levelet.” - így kezdődik a Pat Cox, az Európai Parlament elnöke számára címzett levél. A borítékra az elmúlt másfél évben bárki ragaszthatott bélyeget, ha egyetértett a levél tartalmával. Szájer József, az országgyűlés alelnöke szerint a csatlakozás nemcsak a politikusok, diplomaták, bürokraták ügye, hanem minden magyar állampolgáré. A levél szimbolikusan azt fejezi ki, hogy Magyarország eltökélt szándéka felzárkózni az EU-hoz. A 32 négyzetméteres felületre 21 788 bélyeg került fel. A 25 kilogrammos egyedi küldemény egy soproni nyomdában készült, speciális kartonpapírból. Az Európa Levél civil kezdeményezés, amely széleskörű összefogással valósult meg. Az óriáslevelet egy hétig allítják ki az Európa Parlamentben, majd a budapesti Bélyegmúzeumba kerül.

Új erőmű - Győr
2,2 tized milliárd forintból épült meg az új, gázmotoros erőmű Győrben. A hőt és elektromos áramot is termelő létesítmény alig 5 és fél hónap alatt készült el, és várhatóan a nagyváros energiaszükségletének egyötödét fedezi.

Készül a deltavágány - Zalaegerszeg
A hónap végére elkészül az épülő zalaegerszegi delta vágány vasúti hídja. A kivitelezést sürgeti, hogy baleset miatt megrongálódott egy közeli híd, így azon súlykorlátozást kellett bevezetni.

Új útszakasz - Székesfehérvár
Műszakilag is átadták a 8-as főút négysávosra bővített első szakaszát. A Székesfehérvárról Csór felé vezető 2,6 kilométer hosszú utat másfél milliárd forintból szélesítették ki. Az építésnél speciális biztonságtechnikai elemeket telepítettek a forgalmas útszakaszra.

Információs társadalom - Balatonaliga
Magyarország számára létkérdés, hogy rövid időn belül fejlett információs társadalomként tartsák számon - hangzott el egy balatonaligai konferencián. Az E-Magyarország, E-kormány című rendezvényen részt vett Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter is, aki hangsúlyozta: a kormány lakossági számítógépek beszerzéséhez valamint széles sávú hálózat fejlesztéséhez 30 milliárd forint adókedvezményt ad. Ezenkívül központi programokat dolgoznak ki annak érdekében, hogy a lakosok körében megduplázódjon az Internet használat. Ehhez - a szaktárcán kívül - más költségvetési szervek együttesen 50 milliárd forinttal járulnak hozzá.

Rossz állagú iskolák - Székesfehérvár
Fejér megyében az iskolaépületek 97%-án kellene javításokat végezni - derül ki abból az országos vizsgálatból, amelyben a magyar iskolák higiénés és műszaki állapotát mérték fel. Fejérben komoly gondot jelent az is,  hogy az iskolák nagy részében rosszul megvilágított tantermekben folyik az oktatás. A felmérésből kiderült továbbá, hogy megyei tornatermek többségében ugyan van tornaterme, ám azokat a  diákok szinte egyáltalán nem használják.

Megszépül a kápolna - Kóny
Közel tízmillió forintból újítják fel a kónyi Szent Antal kápolnát. Jelenleg a homlokzatot javítják, kicserélik a tetőt valamint a kupola bádogborítását. A munkálatokat még az idén szeretnék befejezni, jövőre a kápolna belső felújítása következik. A Szent Antal szobor restaurálásának költségeihez egy  magánszemély is hozzájárult. A  tervek szerint az alkotás hamarosan  a kápolna szentélyébe kerül. A teljes beruházást önkormányzati és pályázati forrásokból, valamint a hívők adományaiból finanszírozzák.

Több a baleset - Vas megye
A statisztikák szerint a tehergépkocsik által okozott balesetek aránya idén nőtt Vas megyében. Szombathelyen ezen a héten már másodszor okozott balesetet kamion: csütörtök délelőtt a várost elkerülő úton árokba borult egy sódert szállító teherautó.

Osztrák nyeremények - Nyugat-Dunántúl
Az 1,7 milliárdos nyeremény Lottó-lázban tartja Magyarországot. Ennek ellenére sokan választják a határmenti településekről az osztrák szerencsejátékokat. Nyugati szomszédunknál a hatoslottó a legnépszerűbb. Eisenstadt sétálóutcáján egymást érik a trafikok, amelyekbe gyakran térnek be magyarok is szerencsét próbálni. A határ mindössze 15 kilométer, a játékosok között pedig azokat is megtaláljuk, akik Ausztriában dolgoznak. Az itteni legnépszerűbb játék a hatoslottó, melyet szerdán és vasárnap is sorsolnak; a nyeremény pedig alkalmanként 700 ezer euró, azaz több, mint 150 millió forint. Minden magyar, aki itt dolgozik, itt is lottózik. Egy játék 75 centbe, tehát 180 forintba kerül, a magyaroknak megéri tehát játszani a százmilliós nyereményért, az osztrákok viszont még a rekordnyeremény miatt sem járnak át Magyarországra lottózni.
 



2002. november 14., csütörtök 22:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület