CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Rangos szakmai elismerés a Berzsenyi fizikatanárának

    A budapesti Thália Színházban november 18-án tartott gálaesten ünnepélyes keretek között vette át a "Rátz Tanár Úr Életműdíjat"Nagy Márton a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) fizikatanára. A rangos szakmai elismerést azoknak a középiskolai és általános iskolai tanároknak ítélik oda, akik a díjalapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban.

Nagy Márton tanár úr, feleségével a díjkiosztó gálán

    Az esemény és a díj rangjához szükségtelen bármit is hozzátenni, mégis jó megemlíteni, hogy Rátz László, a Budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű – Wigner Jenőhöz és Neumann Jánoshoz hasonló kiváló matematikusokat, fizikusokat, kémikusokat nevelő tanára – Sopronban született és a soproni Evangélikus Gimnáziumban érettségizett 1882-ben.

    Három cég – az Ericsson Magyarország, Graphisoft, Richter Gedeon – 2000-ben hozta létre a Magyar Természettudományos Oktatásért alapítványt, amelynek kuratóriuma évente osztja ki a Rátz Tanár Úr Díjat.
    A 2002. év díjazottjaival – Reiman István, Pálmay Lóránt (matematika), Dr. Kopcsa József (fizika), Szabó Lászlóné Hoffmann Ilona és Dr. Harka Katalin (kémia) – együtt vehette át a soproni Líceum fizikatanára az elismerést.

    A díjátadás alkalmával Dr. Kroó Norbert professzor, akadémikus, az alapítvány kuratóriumának tagja méltatta a díjazottak munkásságát.

Díjának átvételét követően Nagy Márton meghatódottsággal szólt élete két fontos iskolájáról a Debreceni Református Gimnáziumról és a soproni Berzsenyi Líceumtól. "Orando et laborando" - áll a Debreceni Református Gimnázium homlokzatán az a bíztatás, amelynek szelleméhez egész életén át igazodott, és, amely a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban végzett, a Budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium későbbi igazgatóinak - Mikola Sándor, Renner János, Vermes Miklós és Rácz tanár úr - az emberiségnek Nobel-díjas tudósokat adó tanító-nevelői munkáját is irányította.

A díj átvételét követően Debrecenről, Sopronról a követendő elődőkről vallott az est vezetőjének, Radványi Dorottyának

    Nagy Márton tanulmányait a híres Debreceni Református Kollégium gimnáziumában, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetemen végezte, ahol 1956-ban avatták fizika-matematika szakos tanárrá. Pályáját Debrecenben, a Kollégium gyakorló iskolájában kezdte. 1963 óta jelenlegi munkahelyén, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban tanít. (Ez az iskola indította pedagógusi útjára egykoron Rátz Lászlót, Mikola Sándort és Vermes Miklóst.)
    Soproni tanárkodása alatt iskoláját a fizika oktatás területén országosan is a legjobbak közé hozta fel. Tanítványai közül többen eredményesen szerepeltek az országos és nemzetközi fizikaversenyeken. Diákjaival kialakított közvetlen kapcsolatát megőrzi és ápolja azok távozása után is. Pedagógiai kísérleteivel és módszertani eredményeivel jelentősen hozzájárult a hazai fizika oktatás színvonalának emeléséhez. Sok szemléltető eszközt tervezett és állított össze tanulóival közösen rádiós és fizika szakkörök foglalkozásain. Eszközeit sikerrel mutatta be az országos fizikatanári ankétok eszközkiállításán.

    A szakma Nagy Márton legfőbb érdemének azt tartja, hogy egyedülálló tehetségkutató és tehetséggondozó fizikaverseny - rendszert dolgozott ki. Ezek a versenyek képezik a hazai fizikus tehetséggondozás gerincét, de lelkesítik és mozgatják a határainkon túli magyar anyanyelvű diákokat is, s egyúttal ápolják a három névadó tanár - Mikola Sándor, Fényes Imre és Vermes Miklós - emlékét.
    1974-ben az ő kezdeményezésére és vezetésével alakult meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Sopron városi Csoportja. A csoport eddig három alkalommal volt házigazdája az országis fizikatanári ankétnak. Pályafutása során az ELFT-ban több funkciót töltött be: volt a Középiskolai Oktatási szakcsoport elnöke, a Társulat alelnöke, illetve főtitkára.
    Aktív oktató és tehetséggondozó tevékenységének köszönhetően szűkebb pátriája adott otthont több alkalommal is a Mikola-díjas tanárok országos találkozójának és az évente megrendezésre kerülő őszi Tehetséggondozási Konferenciának. A tehetséggondozás módszereiről gyakran tart előadásokat itthon és a környező országokban, de távolabb is. Többnyire ebben a témában publikál is, elsősorban a Fizikai Szemle hasábjain. 1992-ben közreműködésével jött létre a Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány. Az Alapítvány évkönyveit is ő rendezi sajtó alá.

:T.É.



2002. november 19., kedd 12:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület