CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Szeptemberig zárva tart a Bányászati Múzeum

Új évezred, új kiállítás
Szeptemberig zárva tart a Bányászati Múzeum
 
 

A soproni Központi Bányászati Múzeum január elsejétõl több hónapra bezárja kapuit, hogy azután szeptemberben teljesen megújult kiállítással várja a látogatókat. Bircher Erzsébet igazgatóval többek között errõl is beszélgettünk. 

- Mikor alapították a múzeumot?

- Az igény 1954-ben vetõdött fel elõször, hiszen akkoriban még itt volt a bányászati fakultás, és 1957-ben az intézmény megnyitása idején sem merült fel a gondolata annak, hogy elvigyék innen. A múzeum alapítója, máig meghatározó igazgatója dr. Faller Jenõ volt, aki a gyûjtemény legjelentõsebb részét létrehozta. Az épület jelenlegi állapotát a hetvenes években nyerte el, a felújítás ideje alatt a Stornó házba telepítették ki a múzeumot, amely 1979-ben költözött vissza eredeti helyére. A most záródó állandó kiállítás a nyolcvanas évek elején nyitotta kapuit, lassan húsz éve. A jubileum idején, 2000 januárjától a múzeum ismét bezár, kilenc hónapra, amíg a tárlatot teljesen átalakítjuk. A tervek készen vannak, jelenleg a kivitelezési munkák pályáztatása történik. 

- Miért van szükség a változtatásra?

- A kiállítás tárgygazdag volt. A hazai mûszaki múzeumokhoz viszonyítva nagy anyaggal rendelkezünk. Talán egy kissé túl sok volt a tárgy a kiállításon. A jövõben más felfogású tárlatot szeretnénk. Húsz évvel ezelõtt a mostani koncepció rendkívül korszerûnek számított, de mára egyszerûen elmúlt felette az idõ. A múzeumi nagykiállításokat általában tíz évente rendezik újjá. Módosult a kiállításról mint mûfajról az elképzelése a szakmának, jelentõsen megváltozott a látogatók igénye, más dolgokat tartunk fontosnak, mint húsz éve. A magyar kiállítási kultúra sokáig statikus kultúra volt, amely a tárgyakat vitrinbe helyezte, lehetõleg jó messze a látogatóktól. Ezt ma már senki nem tartja korszerûnek. 

- A szeptemberben nyíló tárlat tehát a legújabb felfogásban mutatja be az anyagot? 

- Arra törekszünk, hogy egy olyan korszerû kiállítást hozzunk létre, amely valóban felkelti az emberek érdeklõdését. A jelenlegi kiállítási struktúrát teljesen felszámoljuk, csak egyetlen része marad meg, az ásványkiállítás. Ez is csak viszonylagosan nevezhetõ változatlannak, hiszen teljesen más installációkat tervezünk köré, illetve jelentõsen kibõvül az anyag. A mostani kronologikus sort is megbontjuk, bányamûvelésre, bányagépesítésre, valamint termeléstörténetre, és ezt a hármat visszük végig kronologikusan. A mûveléstörténet esetében például a látogató megtekinthet egy õskori bányát is a kiállításon. Minél kevesebb tárgyat szeretnénk üveg mögé tenni, csak azokat a kiemelten fontosakat, amelyek ezt valóban megkövetelik. 

- A pénzt mindehhez honnan teremtik elõ?

- Nyertünk egy PHARE pályázatot. Ez huszonkétezer eurót jelent. Az összeget jövõ szeptemberig használjuk fel. Azt gondolom, ebbõl a legnagyobb lépést megtehetjük. A késõbbiekben abban bízunk, hogy további pályázatokat is nyerünk.

Farkas Ciprián



2000. január 03., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület