CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Soproni Szakmai Fórum és Nyílt Panasznap

    Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala és az Aktív Soproni Ifjak közös rendezvényt szervez Soproni Szakmai Fórum és Nyílt Panasznap címmel 2002. november 27-28-án Sopronban.
    Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala immár harmadik éve kialakította azt a gyakorlatot, hogy hivatali ügyintézését évente néhány alkalommal két-két napra megyeszékhelyekre, illetve olyan városokba, ahol felsőoktatási intézmény is működik, helyezi ki. A rendezvénysorozat célja, hogy az általuk az oktatás szereplői részére nyújtott szolgáltatást személyesen is elérhetővé tehessék azok számára, akiknek nincs lehetőségük budapesti hivatalukban megjelenni, és eljárásukat személyesen kezdeményezni. Ezek az alkalmak emellett arra is lehetőséget adnak, hogy közvetlen kapcsolatot alakíthassanak ki szakmai partnereikkel.
    A fentiek megvalósítása érdekében szakmai fórumokat, nyílt panasznapot, kötetlen beszélgetéseket rendeznek, iskolák kérésére kihelyezett rendkívüli osztályfőnöki órát tartanak. Fő céljuk élhetővé tenni az iskolát.

Aáry Tamás Lajos és Strenner Szilárd a sajtótájékoztatón

    Aáry Tamás Lajos oktatási jogok biztosa és Strenner Szilárd , az Aktív Soproni Ifjak elnöke tartott sajtótájékoztatót. Sopronban szakmai fórumon az oktatási intézmények fenntartóinak vezetőivel találkoztak, akiknek elsősorban maguknak kell abban érdekeltnek lenniük, hogy az iskolai demokrácia működjék és fejlődjék.
    Aáry Tamás Lajos elmondta: szolgáltatásuk 4 millió embert érint - tanulókat, pedagógusokat, szülőket egyaránt.
    Az oktatási jogok biztosa hangsúlyozta a civil szervezetekkel való együttműködés fontosságát, amelyek számos, hatósági eljárást még nem igénylő, azonban civil technikákkal megoldható konfliktushelyzetet megfelelően tudnak kezelni.
    A panaszosok között a résztvevők 1/3-1/3-1/3  arányban tanulók, szülők, valamint pedagógusok.
    Az iskolarendszerben természetesek a konfliktusok, ahol ezek nem rendeződnek, ott történik jogsértés. A 2001-2002. év tapasztalatai szerint az iskolai döntések során a garanciák mellőzése az egyik jellemző jogsértés.

    A közoktatásban a jogbiztos által említett leggyakoribb tapasztalt jogsértés az, amikor a személyek méltósága sérül. A jogsérülés másik jellemző területét jelentik a közoktatásba való bekerülésre, illetve az onnan való kikerülésre jellemző ügycsoportok.
    A jogbiztos elmondta: a jogsértő ügyek megoldása egyik járható útjának a diákparlamenttel nem azonos iskolaparlamentek működtetését tartja; másik javaslata a diákönkormányzatok pénzügyi alapjainak egyféle csekk-, vagy bónuszrendszerben történő elosztása, amely bizonyos iskolán belüli feladatok elvégzéséhez kötődne.
    Kérdésekre válaszolva elmondta: a közoktatási rendszer legkiszolgáltatottabbjai a fogyatékos tanulók és szüleik. Ennek a rétegnek a kiszolgáltatottsága jórészt a nem megfelelő tájékoztatásból következik, különös tekintettel a pedagógiai programokra és a tantárgyak szerinti értékelési szempontokra.
    2003-ban, a fogyatékosok évében terveznek egy, a civil szervezetekkel közösen szervezett konferenciát, amelynek ajánlásait, tanulságait a tervek szerint kézikönyvben foglalják majd össze.
    A jogbiztos és munkatársai mai soproni programja a Gyermek- és Ifjúsági Központban tartott nyílt panasznappal, majd azt követően a Nyugat-Magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzata tagjaival tartandó kötetlen beszélgetés formájában folytatódott. A november 28-i program a Programajánlóban olvasható.
***
    A Gyermek- és Ifjúsági Központban tartott szerdai panasznapon nem kizárólag oktatási szereplők jelentek meg. Két szülő a kiskorú gyermeket a közoktatásban megillető jogokkal kapcsolatosan kért tanácsot, ám a nem túl nagy létszámú várakozók között olyan is volt, aki nem kívánt arról nyilatkozni, milyen minőségben és kérdéssel kereste meg az oktatási jogok biztosát. Ez utóbbinak egyik munkatársa azt is elmondta, hogy a felsőoktatásban résztvevők – többnyire diákok – gyakrabban és jellemzően elektronikus levél útján veszik igénybe az Oktatási Jogok Biztosa Hivatala Oktatási Minisztériumon belül működő szolgáltatásait. A hivatalhoz fordulóknak írásbeli kérelmet kell – levélben, faxon, vagy e-mailben – eljuttatniuk a címzetthez. A panaszosnak lehetősége van arra is, hogy az eljárás folyamán neve elhallgatását kérje, a kérelmező adatainak kezelése minden esetben az adatvédelmi törvény rendelkezéseinek megfelelően, bizalmasan történik. Az oktatási jogok biztosa hivatalból indíthat vizsgálatot, amelynek során egyeztetési eljárást folytat le az érintettek között. Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala a www.oktbiztos.hu internet címen, valamint az oktatasi.biztos@om.hu e-mail címen érhető el.
A jogbiztos soproni programja a Lakcner kristóf Általános Iskolában tartott osztályfőnöki órával, majd a GyIK-ban tartott.nyílt fórummal folytatódott.

Spontán módon a gyermekek jogairól

Országos viszonylatban nincs területi jellemzője a gyermekek jogérvényesítésének - mondta Aáry - Tamás Lajos oktatási jogok biztosa, aki a Lackner Kristóf általános iskolában 5-8 osztályos tanulóknak tartott játékos osztályfőnöki órát. Az iskola tanulóinak egy – a biztos táskája által megszemélyesített – földönkívüli lénynek kellett arról beszámolniuk, hogy itt a földön, a gyerekek hogyan boldogulnak a felnőttek által irányított világban. A megjegyzéseket, kívánságokat hangzásukat követően lejegyezték. Többek között elhangzott: a gyerekek szeretnék, ha komolyan vennék őket, szeretik a szabadságot és képesek meghatározni annak korlátait, akarnak tanulni, szeretnek játszani, tudják, hogy a gyengéket segíteni kell. Az eremény: közel 45 perc alatt a jelenlévők által spontán megfogalmazott és lejegyzett gondolatokból összeállt az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének tíz alapelve, amelyeket a nemzetközi jogászok hosszú évtizedek alatt dolgoztak ki.
T.É.



2002. november 27., szerda 22:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület