CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Tiltakozás - Szakony
Rendkívüli falugyűlést tartottak Szakonyban. Az ülést azért kellett összehívni, mert a Győr-Moson-Sopron megyei település lakói a hét elején útlezárással tiltakoztak az ÉDÁSZ újabb magasfeszültségű villanyoszlopainak megépítése ellen. A helyiek ugyanis a föld alatti kábelezést tartanák szerencsésnek. Az áramszolgáltató felfüggesztette a munkát, és újabb vizsgálatot rendelt el, ám a földkábelezés nekik 10 millió forint többletköltséget jelent, ezért nem biztos, hogy  támogatják ezt a megoldást.

Elkészült az M7-es
Bár az ünnepélyes átadás csak decemberben lesz, gyakorlatilag elkészült az M7-es autópálya felújítása. A Budapesttől Balatonaligáig tartó szakaszt már birtokba vehették a gépjárművek. Az alvállalkozók az utolsó simításokat végzik a partfalakon és az elválasztó sávokban. A 2001 márciusa óta folyó munkálatok során 110 km hosszban kétmillió négyzetméter új aszfaltréteget terítettek szét és felújították az autópályahidakat is. Európai Uniós minta alapján minden útirányjelző táblát kék alapszínűre cseréltek. A munkálatokat a Nemzeti Autópályépítő Konzorcium irányította, a beruházás értéke 60 milliárd forint.

Megsemmisítik a rossz növényvédőszereket - Dunántúl
A lejárt szavatosságú növényvédőszerek felmérése és ártalmatlanítása érdekében indított nagyszbású programot a győri Reflex Egyesület és a szlovák Ipoly unió. A környezetvédők fél év alatt több mint 400 dunántúli településen gyűjtenek információt a felhalmozott veszélyes hulladékről majd szakszerűen meg is semmisítik azokat. A program közel 30 milliós költségéhez a brit, a holland és a magyar környezetvédelmi minisztérium is hozzájárul.

Maradnak a multik - Székesfehérvár
Az IBM-leépítés óta Székesfehérvár multicégei közül senki sem jelezte, hogy ki akar vonulni a városból. Warvasovszky Tihamér polgármester egy tájékoztatón elmondta: a nagyvállalatok inkább együttműködésre törekednek a városvezetéssel. A cégek képviselői a gazdasági minisztérium mukatársától információt kaptak az új adótörvényről. A polgármester kijelentette: a közeljövőben minden céggel egyénileg egyeztetnek, ám nem adott információt a Hewlett Pacard, illetve a Philips lehetséges betelepüléséről.

Erősödő szakszervezetek - Nyugat-Dunántúl
Uniós szakemberek szerint Magyarország csatlakozásáig teljesen meg kell újítani a hazai szakszervezeti mozgalmat - egyebek közt erről is szó esett Vasszécsényben azon a fórumon, amelyen a három Nyugat-magyarországi megye érdekvédelmi szervezetei mellett burgenlandi szakemberek is részt vettek.

Drogprevenció - Siófok
Angol drogprevenciós szakemberek látogattak hazánkba, hogy magyar kollégáikkal konzultáljanak a kábítószerfogyasztás visszaszorításának legégetőbb kérdéseiről. Négy napos látogatásuk során Baján és Siófokon iskolákat és kórházakat látogattak meg.

Megújul a művelődési központ - Zalaegerszeg
December 13-án az ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődik a zalaegerszegi Gönczi Ferenc Művelődési Központ felújítása. A 400 millió forintos beruházás során egyebek mellett postahivatallal, raktárral és étteremmel bővül a létesítmény.

Rendőrlakások - Székesfehérvár
A rendőrök lakásgondjainak megszüntetésére dolgozott ki közös programot a Székesfehérvári Önkormányzat és a városi rendőrkapitányság. A védelmi szerv öt munkatársa jutott most szociális bérlakáshoz, jövőre pedig további tíz rendőrcsalád költözhet új otthonba. A lakásokat 5 évig használhatják a fiatalok, akik ez idő alatt az átlagos, 50 ezer forintos bérleti díj helyett minössze 15 ezer forintot fizetnek havonta.

Tanösvény - Tatabánya
Tanösvényt adtak át Tatabányán. Az egy kilométeres út kiinduló és végpontja a város jelképe, a Turulmadár. A szimbolikus emlékművet tíz éve újították fel, a jubileum alkalmából készült el az iskolások számára kialakított turistaút.

Ízisz-szentély - Sopron
Izisz-szentélyre bukkantak Sopronban a Bencés kolostor udvarán. A régészek már több éve folytatnak kutatásokat a belvárosban, ám eddig elsősorban középkori leleteket tártak fel.

Ifjúsági iroda - Szombathely
Kortárs segítők, drogmegelőzés, munkaügyi tanácsadás, internethozzáférés és számos más szolgáltatás várja a fiatalokat a Szombathelyen tegnap átadott Logo Ifjúsági Szolgálat irodájában. Az irodát Vas megye és Szombathely, valamint a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium tartja fenn. A szaktárca jövőre 80 millió forintot költhet a megyeszékhelyek ifjúsági szolgálatainak létrehozására.

Sószoba - Győr
Alig 100 ezer forintból különleges sószobát alakítottak ki a győr-bácsai óvodában. Az apró, de annál hasznosabb helyiségben kis csoportokban akár több száz gyermek játszhat úgy, hogy közben gyógyul is.

100 éves miseruhák - Bánfalva
Százéves miseruhák kerültek elő Sopronbánfalván. A 15 ruhadarab a 19. század végén, illetve a századfordulón készült tűhímzéssel, valamint gobelin technikával. Németh Attila atya, a sopronbánfalvi Hegyi-templom plébánosa a plébániához tartozó miseruha tárolóban keresgélve egy régi szekrény alján talált rá az értékes díszes egyházi relikviákra. A sopronbánfalvi karmelita kolostorban élő apácák messze földön híresek voltak míves kézimunkáikról, egyedi tűhímzéses és gobelin miseruhákat készítettek. A most megtalált díszes hátú ruhák között akad az évközi szertartások kellékeként használt zöld színű vagy az ünnepre készített fehér és arany darab, de piros és lila miseruha is. Előbbiben a szentek és vértanúk ünnepén, illetve Pünkösdkor és nagypénteken miséztek, utóbbit a böjt és advent idején öltötte magára a lelkipásztor. A leleteket december elsejétől két héten át bárki megtekintheti a helyi könyvtárban.
 



2002. november 29., péntek 22:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület