CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Kell, hogy előtted növény lélegezzen

Megérint az ifjak hangja

Nagyon jók! Kezdjük ott. Énekelnek is, hangszeres-zenélnek is. Tudnak varázsmondókákat, Sztravinszkijt, Kodályt, Elgart - de Lassus, Purcell és Beethoven is megszólal a torkukból s a kezük alatt. És ez csak az e héten sorra került koncertjük repertoárjának vázlatos érzékeltetése volt.

Évente négy alkalommal adnak koncertet kortársaiknak, illetve náluk fiatalabbaknak a zenésznövendékek - akik egytől egyig a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanulói. "Ifjúság az ifjúságnak" a hangverseny-sorozat címe. Helyszíne pedig a szombathelyi Bartók Terem. Egy-egy téma köré fűzik aktuális programjukat, de e témák egymáshoz is kapcsolódnak lazán. Az első műsornap ősz elején volt, címe: Zene és hangzás. Most, a második alkalmon a "Zene és varázslat" témamegjelölés alapján állították össze a műveket. Művészeti vezetőik tanáraik: Ecsedi Zsuzsanna, Paulik Ákos, Sándor János és Deáky István.

A bársonykárpitos üléseket elfoglalják a néző diákok, a pódiumot az előadó diákok (csak ők jóval izgatottabbak) - és: jön Deáky tanár úr. Deáky István, a mosolygós zeneművész tanár a műsorvezetője ezeknek a délelőttöknek. Fesztelenül, kedvesen, érdeklődést felkeltően kezdi vázolni, hogyan is lehet tetten érni a zene és a varázslat kapcsolatát a különféle korszakok muzsikájában.

Női kar, férfikar, vegyeskar szerepel; előadnak Sztravinszkijtől négy orosz parasztdalt, elhangzik Kodálytól a Felszállott a páva, a Hegyi éjszakák első darabja, majd a vonósok kapnak szót, s eljátsszák Elgar angol zeneszerző (1857-1934) csodálatos II. Vonósszerenád-ját. Ismét Kodály-műveké a szó. Először a Székely keserves hangzik el, majd a zongorán közreműködő vendégelőadó, Hirschberg Henrik művész úr bámulatos játéka mellett az ismert és kedvelt Kodály-mű, a Kelevala 44. darabja, a 'Vejnemöjnen muzsikál'. A két "Visszhang" - Lassus (1532-1594) kórusa, majd Purcell (1659-1695) darabja - után az összes szereplő közreműködésével Beethoven-mű zárja a hangversenyt, az Isten dicsősége, mely méltó emelkedettséggel szárnyal a néző-diákokhoz s tanáraikhoz.

Az Ifjúság az ifjúságnak hangversenysorozat legújabb délelőttje ismét nagy siker volt, tanúsítva a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium falai között folyó munka értékét, magas színvonalát!

- gyöngyös -



2002. december 01., vasárnap 20:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület