CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Adósságát törlesztette a város: megköszönte az egykori, légoltalmi szolgálatot teljesítők helytállását

    A Sopron ellen 1944. december 6-án intézett első amerikai légitámadás 58. évfordulóján Sopron városa az akkori légoltalmi szolgálatot teljesítőket köszöntötte a volt Vármegyeháza dísztermében.
    A megjelenteken kívül a köszönet mindazoknak is szólt, akik azt már nem hallhatták: vitéz Molnár János rendőrparancsnoknak, Obendorf Károly tűzoltóparancsoknak, Csizmadia Árpád cserkésztisztnek, Lakits Frigyes légo-tisztnek, a tómalmi, a károlymagaslati kilátón, a Muckon, a Panoráma úton, a várostorony fiúknak, a telefon és rádióügyeletes lányoknak, küldöncöknek, a riasztóügyeletet ellátó cserkésztiszteknek, és az utcáinkon összeszedett és a beomlott házak alól kiszedett halottakat a temetőkbe szállító gazdapolgároknak egyaránt.
 

    A soproni légoltalmi szolgálat az akkori hatóságok elismerését is kivívta. Így történhetett meg egyedül Sopron esetében, hogy a helyi légoltalmat a magyar célpontok ellen megindult légitámadások nyomán nem vették át a katonai hatóságok, hanem a háború végéig polgári, váltórendszerben láthatták el a szolgálat feladatait. Tették ezt mindaddig, míg a város nem került közvetlenül a harcok vonalába, sőt részben élt ez a szervezet a város szovjet megszállásának első heteiben is.
    Az akkori légoltalmi szolgálatot vállalt soproniak mindannyian teljesítették kötelességeiket, melyekkel hazájuknak, városunknak és polgártársaiknak tartoztak.
    Szolgálatuk elismeréséül, köszönetünk jeléül emléklapot vehettek át az egykori parancsnoktól, Lovas Gyulától.
 

Lovas Gyula átveszi az emléklapot és Sopron Millenniumi érméjét Kalmár István alpolgármestertől (középen Hanzséros Ágnes főtanácsos)

- Istennel, hazájukkal és embertársaikkal szemben teljesítették kötelességüket - mondta Lovas Gyula, aki egyben további nyugodt éveket kívánt a megjelenteknek. Megszolgáltak érte!
    A megemlékezésen Kalmár István alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, mint mondta régi adóssága a városnak az, hogy a jelenlévők és társaik hősies helytállását, áldozatvállalását megköszönje.
    Az eseményen Lovas Gyula vetítettképes előadással emlékezett a Sopront ért bombatámadásokra, majd a jelenlévők mindegyikének, azok személyes munkájának főbb momentumait is felelevenítve mondott köszönetet.
    Lovas Gyula elmondta, hogy az elmúlt két évben sikerült levéltári kutatómunkával és számos interjú készítésével összeállítani a második világháború éveiben Sopronban működő légoltalmi szervezet munkájáról, a légitámadásokról egy, az illusztrációkkal együtt 400 kéziratoldalas munkát. Azt májusban Dr. Gimesi polgármesternek is bemutatta, aki akkor azt átnézte.

Soproni hagyományőrzők a rendezvényen

- Ennek a munkának összeállításakor láttam, mit teljesítettek a városnak a légoltalmi szolgálatba bevont fiataljai Sopron és a lakosság védelmében. Ezért a polgármester úrnak javaslatot tettem, hogy az első soproni légitámadás idei évfordulóján, december 6-án, a még élő egykori, légoltalmi szolgálatot teljesített leányok és fiúk – ha megkésve is- áldozatukért kapjanak egy emlékezést a várostól. Úgy véltük akkor, hogy az emléklapot a légitámadás idei évfordulóján adja át az érintetteknek. A polgármester úrnak tetszett a gondolat. Ígéretet tett, hogy amennyiben akkor nem ő lenne már a polgármester tisztében, utódjának erre vonatkozóan üzenetet hagy hátra. Az emléklapokon a bombázott Várkerület házsorát ábrázoló grafika (készítője Mihalovits János egykori soproni tanító, festőművész) látható. A ma még életben lévő, 35-40 légoltalmi szolgálatot teljesített egykori fiatal közül sokan eljöttek a megemlékezésre.Úgy éreztük, ennyit megérdemelnek azok, akik életüket tették kockára Sopronért, a város polgáraiért - mondta Lovas Gyula.

    Az egykori küldöncök, kárfigyelők, ügyeletesek, riasztók, elsősegélynyújtók, romeltakarítók és az áldozatokat eltemető szolgálat beosztottjai közül emléklapot kaptak: Ley Imre, Moór László, Wischy Ferenc, Dr. Kubinszky Mihály, Höbausz Richárd, Török László, Varga Sándor, Scügerl Miklós, Finck Antal, Stráner György, Lovas Gyula, Landl Róbert, Szamosi Gyula, Ujvári Gyula, Tombátz  Lajos, Bertalan Ernőné, Adorján Attila, Gösi Károly, Villányi Béla, Dr. Kontor Elemér, Pozsgay György, Sterbenz Imréné, Dr. Gimesi Szabolcs, Szák Mihály, Benkő Ottó, Philippovits József, Freyler Vilmos, Molnár Ernő, Mersich Endre, Stöckert Margit, Németh Ferenc, Simon Ferenc, Büki Rezső, Csesznyák Elemér, Domokos László, Villányi Béla, Reményi Viktor, Freiler Vilmos, Horváth Jenő, Kovács János, férjének naplójegyzeteinek megőrzéséért Renner Kálmánné és vitéz Molnár László, akinek - mint Lovas Gyula egykori parancsnok mondta – édesapja "olyan rendőr volt, amilyent mindig is kívánhat Magyarország magának."
     A rendezvényen résztvevők Kalmár István alpolgármesterrel együtt mécsesekkel és virágkoszorúkkal adóztak a hősöknek a második világháború áldozatainak Deák téri emlékművénél.

-té-

Kapcsolódó cikk:

Emlékezés a  várost 1944. december 6-án ért első légitámadásra



2002. december 07., szombat 17:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület