CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Snassz  

Gödrök, halmok, akadályok

Az idő fintora, no meg a nem véletlen egybeesések játéka, ami velem történt. Advent második vasárnapja lévén némi éllel Izaiás-parafrázisnak is nevezhetném a történet leírását, hiszen a templomlátogató a mai olvasmányban a nagy próféta írásából hallhatott részletet, mely halmokról és gödrökről szólt.
S ahogyan a Várkerületen a Mária-szobor után gurulok, szembeötlik a volt sírok-hősi emlékművek helyén a hatalmas gödör, közepén egy karóval. Nem tudom, hogy mi lesz ott, de arra emlékszem, hogy mi volt. Valamiféle örök mementó, örök lelkiismeretfurdalást kelteni szándékozó sírkert, mely a Sopronért elesett szovjet katonákra emlékeztette a város legforgalmasabb pontján járó-kelő polgárait.
Mondom, fura fintora a sorsnak, hogy egymás után következő napokon érte hasonló területen támadás a pszihémet, hiszen tegnap este az ATV műsorában Lantos Tamást, amerikai szenátort terelgette Juszt László mikrofonjával, aki diplomatikusan elmondta mindazt, amire engem ma ez a gödör emlékeztetett.
A riporternek a Magyarország és a NATO viszonyáról, valamint az USA tervezett közel-keleti beavatkozása kapcsán felmerülő igényeiről folyt a diskurzus, amikor a szenátor úr többször is emlékeztetett minket. Először arra, hogy Normandia területén sok második világháborús, a partraszálláskor keletkezett amerikai sír található, majd arra, hogy az amerikai anyák is úgy féltik fiaikat, mint a magyarok.
Tom Lantosnak természetesen igaza van. Ki vonhatná kétségbe mindezeket a tényeket?
Nem is említeném meg, ha a várkerületi gödör nem arra emlékeztetne, hogy testiekben-lelkiekben a hasonló, de keleti fiatalokért mennyit kellett lerónunk, míg ők demokráciájukat gyakorolták. Vajon a magyar sírok számáról, területileg bizony elszórt voltáról nem feledkezett-e meg a szenátor úr? S minket, akik félünk már az "ártól", amit már többször és többen kifizettettek velünk, most újabb hitelezővel, újabb nominális adóssal ver meg a sors? És a behajtó az lesz majd, akinek '56-os "szereplését" annyi kérdőjel övezi?
Igen, advent második vasárnapján szenátor úr figyelmébe is ajánlom Izaiást, gödreinket és halmainkat. S ha emlékszik még Radnótira, akár idézhetjük is (Nem tudhatom)
"Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép, s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép," talán himnuszunk refrénjét már nem is kell számára citálnunk.
- DI -



2002. december 08., vasárnap 20:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület