CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  

Nagyfeszültség - Sopron-Szombathely
Feszültség alá helyezték a Sopron-Szombathely vasútvonal felső vezetékét. A 25 ezer voltos kábel 2 méteren belüli megközelítése életveszélyes. Dr. Józan Tibor a GySEV Rt. vasútigazgatója elmondta, a villamos vontatású közlekedés december 15-én indul meg a két város között. A GYSEV tavaly decemberben vette át a Sopron Szombathely vonal üzemeltetését a MÁV-tól. A közös, magyar - osztrák vasúttársaság azt reméli: a Bécsből az Adriára tartó tranzitforgalom egy része is erre a szakaszra terelhető a későbbiekben. Ennek érdekében szinte azonnal megkezdődtek a munkálatok. A 70 kilométer hosszú szakaszt felújították, és villamos vezetékkel látták el. A GYSEV Rt. tervei szerint Sopron és Szombathely között az utazósebesség rövidesen akár 100 km/óra is lehet. Ezáltal rövidül a menetidő és változik majd a menetrend is.

Hulladék elhelyezés - Nyugat-Dunántúl
A hulladék elhelyezésének és feldolgozásának gondjai de az illegális szeméttelepek okozta problémák is megoldódnak 2006-ra a Nyugat-Balaton és a Zala folyó medencéjének térségében. A nagyszabású terv Európai Uniós támogatással valósulhat meg.

Területfejlesztés - Közép-Dunántúl
685 millió forintot osztott szét pályázati támogatásként a Közép-Dunántúli Régió Fejlesztési Tanácsa. A vezetőség egy új forrásra, az Orfeusz pályázatra is felhívta a figyelmet, amelynek segítségével jövőre 2,7 milliárd forintra nő a régióközpontok fejlesztésére igénybe vehető összeg.

Vízpótlás - Balaton
Mesterségesen kell pótolni a Balaton vizét - erről döntött a napokban a Balaton Fejlesztési Tanács. A cél eléréséhez a magasabban fekvő Rába vizét vezetik majd el, amihez a megfelelő hatástanulmány elkészítése még hátravan. Figyelembe kell ugyanis venni a területen lévő tájvédelmi körzeteket is. A 3 milliárd forintos beruházás leghamarabb két év múlva kezdődhet el. A munkát mindenképp el kell végezni, hiszen 10- 15 évente a szárazság visszatérő probléma a magyar tengernél.

Toborzás - Fejér megye
Megkezdték az önkéntes-tartalékos katonák toborzását az ország hadkiegészítő parancsnokságai. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek, Fejér megyében például egy hét alatt 87-en jelentkeztek a felhívásra.

Nincs segítség? - Győr-Moson-Sopron megye
Csalódottak az árvíz sújtotta Győr-Moson-Sopron megyei települések, mert a kormány csak az állami tulajdonú utakban keletkezett károkat finanszírozza. Az önkormányzati utak helyreállítását a településeknek kell fizetniük - hangzott el a Megyei Területfejlesztési Tanács csütörtöki ülésén.

Bormarketing - Sopron
A borágazat változásairól tanácskoztak a szakemberek Sopronban.A több mint 160 résztvevő immár harmadik alkalommal találkozott az Országos Bormarketing Konferencián.

Zajrendelet - Siófok
Másodszor is törvénysértőnek találta a siófoki önkormányzat - immár módosított - zajrendeletét a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal. A helyi képviselő testület napokban született nyilatkozata azonban leszögezi: az önkormányzat nem változtat a rendeleten.

Kitüntetések - Sopron
Oklevéllel tüntették ki azokat a - ma 70-80 éves - egykori cserkészeket, akik a Második Világháborúban a soproni légoltalmat szervezték. A 200 fős védelmi alakulatból 25-en vehettek részt az ünnepségen. “Isten, haza és az embertársak szolgálata” - a cserkészek jelszava ma is fontos azoknak az embereknek, akik 16-17 évesen életüket kockáztatva védték a polgári lakosságot. A város külön-böző pontjain elhelyezett figyelőállásokból jelezték: hol várható támadás és melyik részeket érte találat. Sopront először 1944 december 6-án bombázták, majd további 7 alkalommal támadták a várost amerikai gépek, amelyek első-sorban a GySEV pályaudvart vették célba. A háború végére az épületek 13%-a vált romossá, amely a legmagasabb arány a vidéki városok között. A fiatal légoltalmisták az összes bombázás alatt dolgoztak, munkájukat most, 58 év után oklevéllel köszönte meg a város.

Liszt Szalon - Sopron
Az “Egy utazó naplója” című kiállítással megnyílt Sopronban a Liszt Szalon. Idenegforgalmi szakemberek a belföldi turistaforgalom erősödését várják az intézménytől.

Élsportolók - Szombathely
Kiemelkedő eredményeket elért sportolókat és edzőiket köszöntötték a szombathelyi városházán. Dancsó Zoltán kick-boksz-ban, Mészáros Tibor erőemelésben, Ruck Róbert és Lakos Nikoletta sakkban, Bánhegyi Nikoletta kötélugrásban, Dankó Ilona pedig súlyemelés-ben szerepelt eredményesen a közelmúltban.



2002. december 09., hétfő 13:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület