CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

“Minden jónak forrása a játszásban rejlik.”

    “Minden jónak forrása a játszásban rejlik.” Talán Friedrich Frőbel e mondása nagyon is igaz lehet, ha belegondolunk napjaink történéseibe. A játék, a játékok szinte az egész életünket végigkísérik.

    Talán e gondolatok foglalkoztatták a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar hallgatóit is, amikor szebbnél-szebb játékokat varázsoltak ki a változatos faanyagokból.
    December 10-én a “Fajátékgyártás” című fakultatív tantárgy hallgatóinak munkáiból összeállított Fajáték című időszakos kiállítás nyílt meg a gyerekek és a játékos felnőttek részére.
    Az Erdészeti Múzeumban kiállított alkotások közül régi idők új játékaival találkozhat a nagyérdemű. Találkozhatunk csipeszekből összeállított állatkákkal, autókkal, vonatokkal, ősi kirakójátékkal, a tangrammal, illetve érdekes mozaikrejtvényekkel. A tárlat megnyitóján Dr. Gerencsér Kinga egyetemi docens vezette be az érdeklődőket a fajátékgyártás rejtelmeibe: "Öt évvel ezelőtt indult a “Fajátékgyártás” oktatása a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán. Az évforduló alkalmából kiállítás keretében mutatjuk be az elmúlt öt év munkáját, az elért sikereket és a hallgatók által készített játékokat.
    Eddig több, mint 150 hallgató vette fel ezt a mindkét félévben választható fakultatív tárgyat, melynek keretében a fajáték-készítés történetével, különböző korcsoportok játékszereivel, a játéktervezés alapjaival, a szükséges gépekkel és technológiákkal, valamint az Európai Unióban alkalmazott szabványokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. Minden félévben meghívunk egy híres játéktervezőt, ellátogatunk egy elismert játékgyártóhoz, és megnézzük a játékok bevizsgálásának menetét. A félév végére a hallgatóknak egy játékot kell elkészíteni teljes tervdokumentációjával együtt.

    Az eltelt rövid idő alatt sikerült országos elismertséget szereznünk, a hallgatók munkái bekerültek az “Internet Játékház”-ba, a fajátékgyártás hazai oktatásának egyedüli intézményeként említi a NYME Faipari Mérnöki Karát a “Játékvilág Magyarországon” című CD. Számos felkérést kaptunk kiállításokon és konferenciákon való részvételre is. December 10-én első önálló kiállításunkat nyitjuk meg az Erdészeti Múzeumban - hangzott el a megnyitón.

    Hogy mi a legszebb ezekben a játékokban? Talán az, hogy szívből készült, minden apró formáját kézzel készítették.
    Próbálják csak ki. Biztos könnyebb drágán, boltból megvenni játékainkat, de próbálják meg otthon elkészíteni. Higgyék el, érdemes. Ahogy József Attila is mondta: “csak az boldog, aki játszhat”.

A kiállítás megtekinthető 2003. február 9-ig, szerda kivételével, naponta 10-13 óráig.

Szöveg és fotó: b.boti



2002. december 11., szerda 13:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület