CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopron Napja - 2002. december 14.

    December 14-én Sopron szabad királyi várossá nyilvánítása 725. évfordulóján, Kodály Zoltán születésének 120. évfordulója alkalmából a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban rendezett díszünnepségen a Juventus Koncert Fúvószenekar műsora fogadta a résztvevőket.

    Az önkormányzat által adományozott kitüntetések átadását megelőzően Walter Dezső polgármester köszöntötte a megjelenteket és gratulált a város kitüntetettjeinek, akik az ünnepségen a város  polgármesterétől vehették át Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata által adományozott kitüntetéseket.
 
Walter Dezső polgármester köszönti az ünnepi rendezvény résztvevőit

    2002. évben Sopron kitüntetett polgárai: Sopron Város Díszpolgára: Dr. Kubinszky Mihály; Pro Urbe-díj: Hárs József; Dr. Király Jenő-díj: Dr. Szabó Piroska, Dr. Scherfel Tibor; Humanitás-díj: Nagy Imréné; Sopron Kultúrájáért-díj: Király Tibor, Szűcs Szabó Sándor; Sopron Kiváló Pedagógusa-díj: Gollnhoffer Sándorné, Oltárczi Ferenc; Sopron Sportjáért-díj: Károlyfalvi József, Nováki Ervin; Wälder József-díj: Sass Gyula, ifj. Flandorffer Ignác-díj: Bakonyi Gábor, Csonka Tivadar; Sopronért-díj: Dr. Drávai István, Kis József, Németh Árpád, Dr. Strausz József.
 

Dr. Kubinszky Mihály nyugalmazott egyetemi tanár, a Városszépítő Egyesület elnöke átveszi a Sopron Díszpolgára kitüntetést
Pro Urbe-díj at Hárs József helytörténész kapott
Dr. Drávai István, Sopron város internetes honlapján végzett munkájáért, valamint a Sopron Műemlékváros művészeti és tudományos CD elkészítéséért kapta a Sopronért kitüntetést

    Dr. Kubinszky Mihály meghatódottan köszönte meg a Díszpolgári Címet. Elmondta: úgy gondolja, hogy majd minden soproni megérdemelné azt. Ő, magát soproninak, magyarnak, európainak és kereszténynek tartja, hetvenhat éve ugyanabban a házban lakik, amelyben született; talán ez az egyetlen különbség, amely a többi soproni polgártól őt megkülönböztetheti - vallotta Kubinszky Mihály, aki ezt nem a maga, hanem a Gondviselés érdemének tartja.
 
Az eseményen Kránitz László országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet:
 

Kránitz László országgyűlési képviselő, az esemény ünnepi szónoka

Tisztelt Soproni Polgárok! Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Közgyűlés Igen tisztelt Vendégek!

    Ezekben a napokban Sopron 1277-ben történt Szabad Királyi Várossá nyilvánítása és az 1921. évi Népszavazás emléke előtt tisztelgünk.
    A mai nap, amely Sopron ünnepnapja, alkalmat ad mindannyiunknak arra, hogy felidézzük a város évszázados történelmének jeles eseményeit és mély tisztelettel főt hajtsunk a soproni polgárok példamutató és sokszor sorsfordító cselekedetei előtt.
    Ez az ünnep, Sopron Napja az emlékezés fontosságára kell, hogy irányítsa figyelmünket. Ugyanakkor arra is szolgál, hogy gondolkozzunk jövőnkről, a következő néhány év kihívásairól.
    Hétszázhuszonötödik évfordulóját ünnepeljük ebben az évben annak, hogy IV. László Szabad Királyi Várossá emelte Sopront.
    II. Ottokár először 1268-ban szállta meg a várat, majd az ezt követő években még kétszer, s ahogy Mollay Károly írja: a város hódolásának biztosítására 1276-ban a legelőkelőbb polgárok gyermekeit elvitte túszokul. A soproni várnépnek, polgároknak dönteniük kellet: elárulják a hazát, vagy megnyitják a vár kapuit IV. László magyar király előtt.
    Feláldozni a gyermekeket fájdalmas és tragikus döntés volt, az országhoz és a királyhoz való hűség azonban hosszú-hosszú időre meghatározta a város sorsát.
    Amikor IV. László a cívisek hűségéért jutalmul kiemelte Sopront az ispán joghatósága alól, s 1277-ben a lendületesen gyarapodó váras helyet városi rangra emelte, egy már több évtizedes fejlődés jogi alapjait teremtette meg. A király szabadalomlevele igen értékes jogokat és lehetőséget adott a városnak: többek között megengedte, hogy a soproni polgárok azontúl saját maguk válasszák meg bírójukat, aki főbenjáró ügyekben is ítélkezhetett, Székesfehérvár polgárainak jogszokása szerint.
    Megengedte, hogy a város védelmére szabadon tornyokat emelhessenek, s ezek javítására a fertői vám felét használhassák fel.
    Szabad költözködést engedélyezett a városba, valamint meghatározta és szabályozta a gabona és a bordézsma teljesítésének módját. Engedélyezte a soproni polgároknak, hogy minden keddi napon hetivásárt tarthassanak.
    Ezek az adományok, a Szabad Királyi Városi rang voltak a jogi biztosítékai annak a szépívű fejlődésnek, amelyet Sopron a következő századokban aztán elért. A tizenharmadik század végére a város maga is a földesurak sorába lépett, s ezzel gazdasági emelkedésének lehetőségei megnövekedtek.
    Sopron évszázadokon át megőrizte privilégiumait, befolyásos státuszát. Megyével megegyező jogállása sorra megerősítésre került 1514-ben, 1870-ben, 1886-ban és 1929- ben kelt törvénycikkekben.
    Ma az 1921. évi Népszavazás emléke előtt tisztelgünk.
    Azon december 14-i nap emléke előtt, amikor a város és környéke lakosainak többsége Magyarország mellett döntött, s ezzel Sopron magyar város maradt. Civitas Fidelissima, a leghűségesebb városnak szóló megtisztelő cím, melyet ma mindenki ismer az országban.
    Mi, soproniak büszkén és emelt fővel tisztelgünk a Hűség napján, a népszavazás 81. évfordulója előtt.

Tisztelt soproni polgárok! Hölgyeim és Uraim!

    Sopron Napja alkalmából most már néhány esztendeje ünnepi események sorával idézzük fel történelmünk emlékképeit.
    Ám amikor a múltunkat vizsgáljuk, a jövőnk lebeg a szemünk előtt.
    Talán különös egybeesés, hogy ma, a 2003-dik év előestéjén éppoly fontos - bizonyos tekintetben sorsfordító - időket élünk, mint az egykoron a város jövőjét akaratukkal és cselekedeteikkel hosszú időre meghatározó soproni polgárok.
    Arra a történelmi esélyre gondolok most, melyet hazánk Európai Unióhoz való csatlakozása kínál. Csupán néhány hónap választ el bennünket attól a népszavazástól, amely pontot tehet egy sorsunk szempontjából igen lényeges folyamat végére.
    Mindannyiunk célja, hogy Magyarország mielőbb stabil, fejlett gazdasággal rendelkező, jólétben élő országgá váljék. A 2003-as év ezt a célt segíti kézzelfoghatóvá tenni, s hozhatja elérhető közelségbe.
    Sopron számára leendő tagságunk különös és érzékeny jelentőséggel bír, hiszen a város történelme, kultúránk, gazdaságunk, személyes, emberi kapcsolataink ezer szállal és ezer esztendeje Európához kötnek bennünket.
    Mindannyian, akik e városban élünk, tudjuk, hogy Sopron hazánk Uniós csatlakozásával visszatér, hazatér oda, ahová mindig is tartozott, Európába. Más országok példáján megtanulhatjuk, hogy a sikeres uniós tagság feltétele a felkészülés. Éppen ezért a néhány nap múlva ránk köszönő újesztendőben az kell, hogy legyen a feladatunk, hogy Sopront, az itt élőket, gyermekeinket, vállalkozóinkat felkészítsük, s mi magunk is felkészüljünk arra a kihívásra, melyet a közös Európa jelent. Mert csak így bízhatunk abban, hogy az Európai Unió kínálta történelmi esélyt Sopron önkormányzata, s minden lakosa ténylegesen képes lesz a maga hasznára fordítani.
    Mert tagságunkkal ismét jogokat és lehetőségeket kapunk, s sok esetben valóban rajtunk múlik majd, milyenné tesszük jövőnket.

Tisztelt Soproniak!

    A mai ünnepnap számomra tehát nem csak a közös múltunk előtt való tisztelgésről, az emlékezés fontosságáról szól. Sopron Napja a 2002-dik évben a város jövőjéről is szól. Hiszem, hogy egy értékekben hihetetlenül gazdag múltra épülő ígéretes jövőről.
    S most pedig engedjék meg, hogy a jelenről is szóljak, és nagy tisztelettel köszöntsem Sopron Megyei Jogú Város idei kitüntetettjeit.
    Őszinte szívvel gratulálok az elismerésükhöz, és kívánom, hogy továbbra is egészségben, és továbbra is fáradhatatlanul tevékenykedjenek a közösség és városunk javára.
    Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
    Szeretnék a város minden polgárának e helyről békés, boldog karácsonyt kívánni, abban bízva, hogy ez az újesztendő mindannyiunk számára sikereket hoz majd.


    Az ünnepségen Kodály Zoltán szellemiségét, érdemeit, művészi pályáját Dárdai Árpád karnagy ismertette. Kodály Bartókkal együtt feltárta a nemzeti zenei anyanyelvet, amely ápolásra méltó, és amelynek ápolása szükséges - hangsúlyozta az előadó. A rendezvényen Kodály-művek előadásával közreműködtek a Kós Károly Ének-Zene Tagozatos Általános Iskola Harmónia Kórusa (vezényelt: Hraschek Katalin), a Dárdai Árpád karnagy vezette Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar és Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, valamint a Fidelissima Vegyeskar (karnagy: Arany János).
 

Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar
Kós Károly Ének-Zene Tagozatos Általános Iskola Harmónia Kórusa 
A Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar
A Fidelissima Vegyeskar
T.É.

Kapcsolódó cikk:

Sopron az 1921. évi népszavazásra emlékezik
 



2002. december 15., vasárnap 15:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület