CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Soproni borünnep

Soproni borünnep
Kóstoló, zenekarok találkozója, néptánc, kiállítás
 
 
Program
május 29-30. Fő tér 

szombat, 14.00: mazsorettek felvonulása, dr. Gimesi Szabolcs polgármester ünnepi megnyitója
borkóstoló, térzene, tánc este nyolc óráig 

vasárnap, 10.00-19.00: borkóstoló, térzene, tánc 

Kezdjük azokkal a helyi gazdákkal, borvidéki termelőkkel, akik résztvevői a holnap kezdődő ünnepnek: Princzes Ferenc, Taschner István, Sásdi István, Németh Józsefné, Fleck Gábor, Szedenik Béla, Jandl Kálmán, Kocsis Miklós, Bruckner Nándor, Luka József, Franz Weninger.

Minek tagadjuk, hogy ez a két remek nap is, a soproni borünnep - már a kilencedik a sorban - régen bekerült abba a listába, amelyben az úgynevezett népszerű programokat könyvelik el a helybéliek és a külföldi vendégek, akik a Fő téren felállított standok között éppen olyan jól érzik magukat, mint a pincék mélyén.

Aki tudja, lapunkból is tudhatja, hetente olvashatja - Stefánka László megjelent könyvéből közlünk idevágó részleteket -, hogy a bor mindig fontos része volt a város gazdálkodásának. Ha ilyenről hall az, aki a kelleténél jóval többet iszik, azt mondja: nagyszerű. Szép dolog, nagyon derék a kezdeményezés, hadd ömöljön az ital! Éppenhogy nem erről van szó! Még akkor se, ha a borkedvelők ünnepére mindenkit szeretettel hívnak-várnak a szervezők: a városi fúvószenekar, az önkormányzat és a Tourinform Iroda.

Hogy a borvidék az utóbbi évtizedekben háttérbe szorult, elfelejtődött, annak sok oka van. Ezért hát a szőlősgazdák, borászok, városatyák, idegenforgalmi szakemberek igyekezete, hogy újra egykori fényében csillogjon a borvidék, újra életre érdemesnek mondják a kékfrankos táját országhatárokon innen és túl. Hogy a kulturált borfogyasztást, a hírnevet, az összetartozást erősítő ünnepet szem előtt tartók igyekezete eddig sem volt hiábavaló, azt a kétnapos rendezvény egyre erősödő rangja bizonyítja. Idén már a helyi és elsőként emlegetett termelők mellett Zagersdorf, Deutschkreutz és Rust gazdái is jelen lesznek, kínálják boraikat a standokon.

Érdemes tudni, hogy holnap és holnapután csak a borünnep logojával ellátott pohárban kóstolható a hegy leve. A pohár megvásárlása egyben a belépőjegyet jelenti a rendezvényre.

A borünnephez hangulatot fokozó programokat kapcsoltak a szervezők. Lesz fúvószenekari találkozó - ahonnét a zenészek érkeznek: Ágfalva, Mürzzuschlag, Oberwölz, Pápa -, fellépnek a zagersdorfi tamburások. Természetesen koncertet ad Sopron Város Fúvószenekara , ropják a táncot a Testvériség Táncegyüttes tagjai . A Fazekasvilág Kisgalériában (Új u. 4.) érdekes kiállítás - Borban az igazság - várja az érdeklődő fiatalokat és idősebbeket.

Nyugati Kapu



1999. május 26., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület