CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A brennbergieknek kell az iskola

A brennbergieknek kell az iskola
Tanácstalan szülők és feszült pedagógusok


Az elképzelés szerint 2001-től, csak az alsó tagozatos diákok járnának az iskolába, és itt kapna helyet az óvoda meg az orvosi rendelő.

- Mélységesen megdöbbent engem, a munkatársaimat , a diákokat és a szülőket, amit az iskolával akarnak tenni - mondta Horváth Gyuláné igazgatónő. - Amennyiben a felső tagozatos oktatást eltörölnék az iskolánkban, a szülők az alsó osztályokban tanuló testvért is elvinnék egy másik intézménybe. Úgy gondoljuk, az a költség, amit megtakarítanának iskolánkon, az elenyésző. Sopronból, Sopronbánfalváról is járnak hozzánk diákok. Elsősorban a német nyelvtanítás és a családias hangulatban történő oktatás miatt. Egyáltalán nem mindegy, hogy harmincas létszámmal folyik az oktatás egy osztályban, vagy tizenkét gyermeket kell tanítani. Feszülten dolgozunk nap mint nap. Várjuk a döntést. A német kisebbségi önkormányzat mellénk állt, nem egyezett bele a döntésbe. Az egyeztető tárgyaláson azt a javaslatot kapták, hogy működtessék ők az iskolát. Ez azonban elfogadhatatlan. A következő lépés egy háromoldalú egyeztetés lesz, ami, reméljük, megnyugtató eredményt hoz. Ez azért is fontos lenne, mert március elején lesz az első osztályosok beiratása.

Horváth Lászlóné, szülő: - Engem is elszomorít ez a helyzet. Gyermekemet egy városi iskola harminc fős osztályából hoztam ide azért, hogy a kisebb közösségben jobb eredményeket érjen el.. Sikereket ért el. Elgondolni sem tudom, mi lesz akkor, ha már nem tanulhat ebben az iskolában.

Schely Jánosné, a szülői munkaközösség elnöke: - Az én fiam hatodik éve ennek az iskolának a tanulója. Nagyon szeretném, ha itt befejezhetné. Brennbergbánya sokat veszítene hírnevéből, ha megszűnne az iskola. Aláírásokat gyűjtöttünk, voltunk a polgármesteri hivatalban, de semmi biztatót nem kaptunk. Nagy Józsefné, a brennbergi óvoda óvónője: - Az önkormányzati döntést követően a brennbergiek megijedtek, pánikba estek. Lépten, nyomon azt lehetett hallani: már megint csak megszüntetnek. Semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk a tervezett változásokról, pedig az óvodának az iskola épületébe való átköltöztetése is a terv része volt. Amennyiben megszüntetik a felső tagozatot, a szülők a nagyobbakkal együtt az óvodás gyermekeiket is a városba vinnék.

Némethné Hajtó Andrea, óvónő: - Sok városi óvoda megirigyelhetné az itteni körülményeket, a nyugodt környezetet, a szülők hozzáállását, segítőkészségét. A gyerekek szülei teljesen ingyen, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül dolgoznak az óvodáért. A segítségükkel készült el az a szép kis udvar, ahol a játékok mellett medence és homokozó is van. Nem lehet tehát csodálkozni azon, hogy az óvoda dolgozói és ovisai nem szívesen válnának meg az épülettől.

Az iskolának és az óvodának külső segítségre lenne szüksége, mert magukra hagyva, ilyen körülmények között nem tudnak létezni – vélekednek az óvónők. A településnek iskola kell. Ha az önkormányzat eladná a lakásokat, egyre több fiatal maradna itt, illetve költözne Brennbergbe, mely a városnak egy paradicsoma lehetne.

A brennbergiek sok mindent elviseltek, türelmesek voltak, egészen mostanáig. Az iskola és a gyermekek jövőjét övező bizonytalanság azonban közfelháborodást keltett.

Az intézmény negyvenhárom tanulója és hat pedagógus sorsa bizonytalan.

I. A.-T. J.



2000. február 17., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület