CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


  Támogatás - Székesfehérvár
Az országgyűlés döntése alapján közel másfél millárd forintot igényelhet vissza Székesfehérvár a Pénzügyminisztériumtól. A város ugyanis ekkora iparűzési adóbevételtől esik el az IBM gyárának bezárása miatt. A javaslatot Warvasovszky Tihamér polgármester és országgyűlési képviselő terjesztette elő, amely már be is került a jövő évi költségvetésbe. A kompenzációval több képviselő nem értett egyet, mondván a módosítás csak Fehérvárnak jelent segítséget, a környező településeknek viszont, ahol az IBM elbocsátott dolgozói közül sokan élnek, nem. Az odaítélt másfél milliárd forinttal már a 2003-as költségvetés összeállításánál számolhat a koronázóváros.

Évértékelő - Kaposvár
Milliárdos beruházások kezdődtek el vagy fejeződtek be 2002-ben Kaposváron. A Nabi Autóbuszipari Rt. telephelyének megnyitásával betelt a város második ipari parkja is.

Gondban a nádvágók - Velencei-tó
Elkeserítőnek tartják a helyzetüket a Velencei-tavi nádvágó vállalkozók. Többen közülük azt fontolgatják, feladják hivatásukat, az elmúlt tíz évben ugyanis egyre kevesebb és egyre rosszabb minőségű nádat artnak a tónál. Idén az alacsony vízállás miatt a termésnek jó, ha az egy tizedét be tudják takarítani.

Olvadás - Fertő-tó, Balaton
Életveszélyessé vált a Fertő-tó jege. Az elmúlt hétvégén még 11 centiméteres volt a páncél vastagsága, így a Fertőrákosi-öbölben sokan korcsolyáztak. Az azóta bekövetkezett enyhülés, illetve az esőzések következtében azonban most már csak 4-5 centiméteres a jégvastagsága és a takaró nem összefüggő. Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság illetékese a körzeti híradó kérdésére elmondta: több napos kemény hideg kell ahhoz, hogy meggyengült és szerkezetében fellazult jég ismét megerősödjön és alkalmas legyen a sportolásra. Életveszélyes a Balaton jege is. A felmelegedés hatására az utóbbi napokban olvadásnak indult a 6-8 centiméteres, eddig sem összefüggő jégtakaró.

Támogató szolgálat - Sopron
A fogyatékkal élők életminőségének javítása a célja a soproni Családsegítő Intézet január elsejétől működő új szolgáltatásának. Az új feladat ellátását - amellyel törvényi kötelezettségének tesz eleget a szakszolgálat - a központi költségvetés évi tízmillió forinttal támogatja. A szakszolgálat munkatársai információval, tanácsadással segítik a hozzájuk forduló testi vagy értelmi fogyatékos embereket, illetve bármikor igénybe vehetik speciális rámpával felszerelt szállító szolgáltatást - ezzel hozzásegítik őket a nagyobb önállósághoz. Januártól - ugyancsak törvényi előírással - adósságkezelési szolgáltatás is indul az intézményben. Ettől azt remélik a szakemberek, hogy így sikerül elkerülni az érintettek családoknak a kilakol-tatást. Lényege, hogy a Családsegítő szerződést köt a közüzemi szolgáltatókkal, amelyek értesítik a tanácsadó munkatársát, ha egy-egy család jelentős díjhátralékot halmozott fel. Az adósok a tanácsadóval együttműködve anyagi segítséget kaphatnak a Polgármesteri hivataltól a hátralék egy részének visszafizetéséhez, amelyet a központi költségvetés megtérít majd. Január elsejétől továbbá - a magas színvonalú munkavégzés eredményeképpen - a gyermek-jóléti szolgálat a megye területén szakmai módszertani és továbbképzési feladatokat is ellát.

Változó tarifák - Fejér megye, Kaposvár
Sikeres évet zárt az Alba Volán 2002-ben. A cég 7 milliárdos árbevételt könyvelhetett el, melyből 12%-os bérfejlesztést hajtott végre, emellett vásárolt 27 új autóbuszt is. Januártól azonban a Fejér megyei tömegközlekedési vállalatnál is emelkednek a viteldíjak. A kaposvári önkormányzat döntése értelmében az új esztendőben olcsóbb lesz a távfűtés és ingyenessé válik a szemétszállítás. A közüzemi díjak 5%-nál kisebb mértékben emelkednek a somogyi megyeszékhelyen.

Gyilkosság - Vas megye
Egy férfi testének darabjaira bukkantak a hétvégén vadászok Vas megyében, Vép és Tanakajd közelében. Az áldozatot brutálisan bántalmazták, majd holttestés feldarabolták és egyszerűen szétszórták a két falu közötti területen. A gyilkosság valószínűleg december elején történhetett, az áldozat személyazonosságát még nem sikerült megállapítani.

Kevesebb zsebes - Győr
Felére csökkent a zseblopások száma az idén Győrben és vonzáskörzetében. A többségében külföldi állampolgárságú tolvajok egyre inkább a buszpályaudavrok környékét veszik célba, ahol kihasználják a tömeget és a gyanútlan utasok figyelmét.
 



2002. december 31., kedd 02:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület