CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Legek 2002-ből

Művészet:

Legnagyobb szobor
A héten átadták és már a londoni közönség is megcsodálhatja a világ legnagyobb létező szobrát, a mitológiai Marszüász szatír megnyúzását jelképesen ábrázoló 155 méter hosszú és 35 méter magas alkotást a londoni Tate Modern Galéria előcsarnokában.
Anish Kapoor indiai szobrász monumentális szobrát PVC-hártyából készítette, a kifeszített műanyag azonban még közelről is egy bronzszobor hatását kelti. A szerkezet három óriási fémgyűrűn nyugszik, a hallócsövekre emlékeztető, a szatír bőrét imitáló műalkotás olyan méretes, hogy az előcsarnok egyik pontjából sem lehet teljesen látni.

Legnagyobb modellvasút
Rekord méretű modellvasút indult meg Bécsben. A hatalmas kisvasút összesen 16 szerelvénye 23 perc és 18 másodperc alatt ment végig a 406 méter hosszúságú, 72 szintet befutó pályán, s ezzel feljutott a világ vélhetően legmagasabb modellvasúttornyára.
A "mega - az elbizakodottság manifesztuma - a kísérleti építészet fóruma" című kiállítás keretében beindított vasutat, illetve a tornyos terepet április 8. óta építették szorgos kezek 33 emelkedőből, 32 csőből, 264 negyedívű és 888 egyéb ívelt síndarabból, 277, egyenként 920 milliméter hosszúságú úgynevezett flex-síndarabból, valamint többek között 25 trafóból, egy erősítőből, 24 boosterből és 40 adatátvitelre szolgáló hosszabbító vezetékdarabból.

Leghosszabb festmény
A világ leghosszabb festménye 2011,68 méter hosszú. Január 14-én leplezték le a torontoi Celestial Court-ban. Festője Danny Fong, a kép címe: Ezer ló. A festmény több, mint 1,500 lovat ábrázol különböző évszakokban, időjárásban, különféle hátterek előtt.

Film, tévé, zene:

Leghosszabban éneklés
Egy Elvis hasonmás, Gary Jay rekordot döntött azzal, hogy 25 óra, 33 perc, 30 másodpercen keresztül megállás nélkül énekelt Elvis-dalokat. A brit férfi, aki 30 éve hivatásos énekesként dolgozik, maratoni éneklése közben csak minden negyedik órában pihenhetett meg, és minden ének után 30 másodperc szusszanásnyi időt kapott. Nem ismételhette meg ugyanazt a számot két órán belül, csupán a két óra letelte után kerülhetett a maratoni repertoárra ugyanaz a dal.

Legszebb nő
Egy török lány volt a legszebb 2002-ben. A Miss World verseny a kétezer nézőt befogadó észak-londoni Alexandra Palotában került megrendezésre. A világ száznegyvenhárom országában mégis több mint kétmilliárd néző követte a műsort. A győzelmet Miss Turkey, a huszonkét éves Azra Akin szerezte meg, aki az alkalomra arany és piros színű virágmintás ruhakölteménybe öltözött.

Az év legjobban- és legrosszabbul öltözött sztárjai
Mindkét kategóriában nyolc-nyolc személyt jelöltek meg. A legjobban öltözködők minden parti alkalmával ügyeltek megjelenésükre, és példát mutattak az amerikai hölgyeknek ízléses ruhakölteményeikkel.
A legjobban öltözött hölgyek listája:
Janel Maloney, Debra Messing, Amy Brenneman, Cynthia Nixon, Mandy Moore, Nelly Furtado, Kate Winslet és Jennifer Lopez.
Az esztendő legpocsékabb kinézetével Britney Spears „büszkélkedhet", akit a szőrös szívű szerkesztők már tavaly is jelöltek, igaz idén már kicsit elnézőbbek voltak vele, hiszen enyhítő körülményként megemlítették. 2002-ben azért volt néhány olyan parti, ahol nem tette magát teljesen nevetségessé ruházatával.
A legrosszabbul öltözködők listája: Britney Spears, Heather Mills, Leah Remini, Sela Ward, Rachel Griffiths, Portia de Rossi, Paula Abdul, Marisa Tomei

A pop és rock történetének legszexisebb előadója
A VH1 zenecsatorna Madonnát tartja minden idők legszexisebb előadójának. A koedukált verseny második helyezettje pedig Elvis Presley.
További helyezettek:
3. Jennifer Lopezt
4. Mick Jagger
5. Prince
6. Tina Turner
7. Jim Morrison
8. Britney Spears
9. Sting
10. Janet Jacksonról

Legjobb női nagylemez
A Rolling Stone magazin nyilvánosságra hozta azt az 50 "női" nagylemezt, amelyet a legjelentősebbnek tartottak olvasói. A listán nemcsak női szólóénekesek szerepelnek, hanem olyan férfibandák is, amelyekben lány volt a frontember.
Méltó első helyezett Aretha Franklin. A soul királynője 1967-ben, pályafutásának csúcspontján jelenttette meg ma is fantasztikusnak ható lemezét, az I Never Loved A Man That Way I Love Yout. Mögötte a kanadai dalköltőnő, Joni Mitchell 1971-es Blue című klasszikus albuma futott be, míg a harmadiknak az angol Dusty Springfield szintén soulos Dusty In Memphisét (1969) jelölték.

Legnagyobb film
Minden idők legnagyobb filmjének választották a világ neves rendezői és kritikusai Orson Welles Aranypolgár című, 1941-ben készült alkotását. A brit filmintézet által kiadott Sight And Sound című szaklap 250 szakembert, rendezőt és kritikust kért fel a voksolásra, amit tízévenként ismételnek meg. Welles remekműve mind a 108 rendező, mind a 144 kritikus listáján első helyezést ért el. Orson Welles mindössze 26 esztendős volt, amikor néhány évi színházi és filmes tapasztalat után beengedték Hollywoodba.
Az Aranypolgár, eredeti címén Citizen Kane utóélete annál sikeresebb volt: már 1958-ban a brüsszeli világkiállítás alkalmából minden idők 12 legjobb filmje közé választották. 2000-ben egy hollywoodi szavazáson elnyerte az évszázad filmje címet. A Sight and Sound által felkértek sem szavaztak másképpen. "Az Aranypolgár negyven éve vezeti listánkat. A rendezők listáján Welles klasszikusát Francis Ford Coppola Keresztapa című maffiaeposza követi (1972-74), a bronzérmes Federico Fellini Nyolc és fél-je (1963).

Legszebb amerikai filmes románc
Kertész Mihály örökbecsű háborús szerelmi történetét, a Casablancát jelölték meg rendezők, írók, színészek, újságírók minden idők legszebb amerikai filmes románcaként az amerikai filmintézet szavazásán. Aligha van olyan film, amelynek párbeszédeiből ennyi szállóige lett. "Játszd csak, ha ő kibírta, én is kibírom". "Egy nő megbántott, és te bosszút állsz a világon", "Fel a fejjel, kölyök"."Párizs örökre a miénk marad" - hogy csak azokat idézzük, amelyek "Bogey" és a szépséges svéd színésznő között hangzanak el. A film hatására jellemző, hogy néhány hónappal bemutatója után Franklin D.Roosevelt amerikai elnök a marokkói nagyvárost javasolta Winston Churchill brit kormányfőnek egy olyan csúcstalálkozóra, amely elindította a II. világháború utáni rendezést.
A Casablanca mögött az 1939-ben készült szuperfilm, az Elfújta a szél végzett. A harmadik helyezett a West Side Story (1961).

Legnegatívabb filmszínész
A kritikusok szinte egybehangzó véleménye alapján a filmes világból idén a legnegatívabb figura Russell Crowe volt, akiről főképp balhéi miatt hallottunk. A második helyen Hollywood fő szarkájává előlépett Winona Ryder került. A harmadik a listán Cuba Gooding Jr, aki nem is olyan rég még Oscar-díjat vehetett át, és Hollywood egyik legkeresettebb színésze volt, ma ő áll sorba a válogatásokon egy-egy kisebb film főszerepéért.
Alig maradt le a dobogóról a gengszterfilmek egykori sztárja, a manapság inkább vígjátékokban utazó Robert De Niro, valamint Woody Allen, akit az igencsak szigorú sorrendet felállítók szerint már csak néhány mindenre elszánt kritikus bír megnézni legújabb filmjeiben.

Tudomány:

Legnagyobb polgári célú távközlési műhold
A több mint öt tonnás Astra-1K műhold több mint ezer rádió- és tv-csatorna adásának továbbítását, továbbá multimédiás és internetes összeköttetést is biztosított volna az európai kontinens számára - november 26-án a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontból Proton-K hordozórakétával bocsátottak fel. Az orosz kereskedelmi hordozórakéta lépcsői kezdetben jól működtek, de a műhold idő előtt levált a Proton-K-ról, és emiatt a Föld feletti 36 ezer kilométeres magasságú geostacionárius (a Föld helyzetéhez viszonyítva egy helyben álló) pálya helyett az Astra 180-220 kilométer magasságú orbitális (Föld körül keringő) pályára került. A túl alacsony pálya miatt a műhold - amelynek űrbéli működését egyébként 13 évre tervezték - komoly kockázatokat jelentett volna, ezért vált szükségessé irányított megsemmisítése.

Legnagyobb elsüllyedt aranykincs
Felszínre hozzák a legnagyobb aranykincset, amely eddig a világon a tenger mélyére süllyedt, és azóta is ott pihen. A mai áron 4 milliárd dollár érő aranypénz a brit királyi tengerészet Sussex nevű hajójával együtt merült el a hullámsírban a Földközi-tengeren több mint 300 évvel ezelőtt. A hajó azonban túl mélyen van ahhoz, hogy búvárok elérhessék, ez csupán távirányítású mélytengeri robotokkal lehetséges.

Legdrágább pénzérme
Numizmatikai világrekord: Rekordösszegért, 7,59 millió dollárért kelt el a Sotheby's műkereskedő ház New York-i árverésén egy kétfejű sast ábrázoló, 1933-ból való arany húszdolláros. Még soha ekkora összeget nem adtak pénzérméért.
A pénzdarab húszdolláros érmeként volt forgalomban, mígnem Franklin D. Roosevelt elnök az akkori gazdasági válság elleni küzdelem jegyében kivonatta a forgalomból. Roosevelt elrendelte valamennyi kétfejű sasos érme megsemmisítését. Közülük legalább 10 darab azonban magánkézben maradt, és megmenekült a beolvasztástól. Az amerikai titkosszolgálatnak e tíz közül kilencet sikerült megtalálnia a negyvenes és ötvenes években. Az utolsó érme 1996-ban bukkant fel. Visszaadták az amerikai kormánynak, amely kedden igazolta a pénzdarab eredetiségét, és hozzájárult eladásához.

Legjobb Weboldalak
A Webby-díj humor kategóriájában a The Onion az internet legviccesebb oldala, mind akadémiai, mind közönségszavazatok alapján. A Google kereső munkatársai idén is megkapták a legjobb technikai eredménynek járó díjat, illetve mindkét műnemben győztek a legjobban vezetett oldal műfajában. Ugyancsak három díjat vehetett át aloldalaiért a Yahoo! és a BBC. A legjobb online kereskedésnek az Amazon bizonyult.

A legkisebb honlap
A világ legkisebb honlapja egyszer egy centiméter nagyságú, nyitólapjának mérete csupán 1 kilobájt. A honlap kicsinysége ellenére sokoldalú, hiszen öt képgaléria, négyféle játék, kereső, híroldal, valamint egy webkamera is van rajta. A site szerkesztője, Alan Autten azért készítette a www.guimp.com-ot, hogy tesztelje új képernyője felbontását. Állandóan frissíti a minioldalt, és azt tervezi, hogy egy Forma 1-es videojátékkal is bővíti hamarosan a tartalmat.

Legvékonyabb fecskendő
Japán szakértők kifejlesztették a világ legkisebb fecskendőjét, amely annyira vékony, hogy a páciens talán meg sem érzi a tűszúrást. Az új, mindössze 0,2 milliméter vastagságú injekciós tűt a gyógyászati eszközöket gyártó Termo vállalat szakemberei fejlesztették ki, akik állítják: a tű olyan kis sebet ejt a páciens testén, hogy a beteg talán meg sem érzi a beavatkozást.
A szupervékony fecskendők kifejlesztését mindeddig gátolta, hogy nem tudták biztosítani a folyadék stabil áramlását a tűben. A japán cégnek úgy sikerült megoldania a problémát, hogy gyökeresen új eljárást alkalmazott a tű belsejének kiképzésére.

Legkisebb tranzisztor
Az IBM számítógépfejlesztői a világ legkisebb működőképes tranzisztorának kifejlesztésével tovább tolták a számítógépek szilícium építőelemei fejleszthetőségének határát. Az új tranzisztor hat nanométer hosszú (egy nanométer a méter egymilliárdod része), mintegy húszezerszer kisebb egy emberi hajszál átmérőjénél és a jelenleg használatos tranzisztoroknál mintegy tízszer kisebb. Az ilyen nagyságú tranzisztorok alkalmazásával a jelenleg lehetségesnél százszor több tranzisztor helyezhető el egy számítógép-lapkán. Az új tranzisztorok a jövőben mind kisebb számítógépek és elektronikus berendezésék gyártását teszik lehetővé. A fejlesztésben a miniatürizálásnál a kutatókat minduntalan a "fizikai határok", az anyagvastagság, illetve a hőfejlődés jelensége korlátozzák.

Leghosszabb tanóra
Az eddigi leghosszabb tanóra 34 óra 30 percen át tartott. A lengyel Krystyna Palczynsja irodalmat, nyelvtant, színház- és filmművészetet tanított 26 tanulónak. Április 26-án fejeződött be a tanítás.

Legrégebbi kakaónyom
Minden eddiginél régebbi kakaónyomokat fedeztek fel amerikai kutatók Kr. e. 600-ból származó edényekben, ami azt jelenti, hogy a csokoládé világhódító útja legalább 1000 évvel korábban kezdődött, mint ahogy eddig gondolták.
A majákról és az aztékokról köztudott, hogy rajongtak a csokiért, kedvencük azonban a folyékony állapotú csokoládén képződött hab volt. Ennek nyomait fedezték most fel amerikai régészek a közép-amerikai Belize-ben fekvő Colha településen talált csőrös edényekben. A leletek előkelő maják sírjaiból kerültek elő. A kerámiák a díszítések alapján valamikor Kr. e. 900 és Kr. u. 250 között készülhettek.
A maja csoki íze leginkább olyan keverékhez hasonlíthatott, amelyben a kakaót vízzel és néhány fűszerrel elegyítették. Az archeológusok feltételezése szerint az ókorban a csokoládét nem édességként fogyasztották, hanem sokkal inkább húsételek mellé ették és gyakran kevertek hozzá vizet, kukoricát, erős paprikát (chili) és/vagy mézet.

Ételek:

Leggyorsabb bécsi szelet evő
Gyaníthatóan világrekorddal védte meg bécsiszelet-királyi címét egy jó étvágyú holland férfi: mindössze két óra leforgása alatt elfogyasztott hét darab, egyenként 350 gramm súlyú ízletes sniclit és még leharapott néhány falásnyit a nyolcadikból is. A holland-német határon fekvő Drouwenermond-ban rendezett bécsiszelet-falási világbajnokságon a hollandiai Frouk Vellinga ezzel a néhány harapással előzte meg 42 vetélytársát, akik közül a legjobb eredményt elérő versenyző "csak" hét szeletet nyelt le a megengedett két óra alatt. A nők versenyében a helyi bécsiszelet-faló kiválóságként számon tartott Henriette Luppens négy darab, egyenként 310 gramm súlyú szeletet volt képes bekebelezni.

Leghosszabb hurka
Négy kilométer hosszú véreshurkát állítottak elő a belgiumi Bomal faluban. A közel 4 kilométer hosszúságú, 3839 méteres véreshurkán a falu nyolc munkabíró férfija 30 órán át dolgozott. Három tonna húst, egy kisebbfajt sertéshizlalda állományát dolgozták fel ezer liter vérrel és egy tonna hagymával elegyítve, hogy létrehozzák a világrekorder véres hurkát. A korábbi véreshurka-világcsúcsot franciák állították fel 2048 méteres hurkaszállal.

Leghosszabb cérnametélt
2852 kilométeres cérnametéltet készített egyetlen kiló tésztából egy fiatal szakács Kínában, és ezzel, saját világcsúcsát megjavítva, ismét bekerül a rekordok könyvébe. A kelet-kínai Csiangszu tartományban élő 24 éves Li Tao öt évet készült a rekordjavításra. Apjával együtt immár hatodszor sikerült felülmúlniuk saját világsikerüket a cérnametélthossz kategóriában, mindannyiszor bekerültek a világhírű könyvbe. Li Tao 2852 kilométeres tésztája 2 097 157 szálból áll, a cérnaszálnál is vékonyabbakból, egyszerre ugyanis tizennyolc fér át belőlük egy tű lyukán.

Legnagyobb sajt
A hollandok a világ legnagyobb sajtját készítették el. A sajt kolosszus 562 kilót nyom és több mint 4000 liter tej felhasználásával készült el (10 liternyi átlagos tejtermeléssel számolva 400 tehén produktumára volt szükségük a szervezőknek). A Beemster sajt 160 centi magas és 100 centi széles. A sárga sajt készítőinek a legnagyobb kihívást annak szállítása és megmérése jelentette. Alkmaar kisváros sajtpiacába ugyanis rekord öregségű mérlegek vannak, háromszáz évesek. Ugyanebben a kisvárosban készült el a rekordok könyvében már szereplő sajt, akkor egy 431 kilogrammosat sikerült előállítani.

Legnagyobb Cappuccino
A világ legnagyobb, 1500 literes cappuccinoját Ettore Diana and Luca Braguti készítette a veronai Hotel Leon d'Oro-ban január 29-én.Két pincér főzte a hozzávaló 500 liter kávét, és habosította az 1000 liter tejet.

Legnagyobb ételcsata
A legnagyobb ételcsata a La Tomatina-i gyümölcsfesztiválon volt. Az egy hétvégén át tartó ünnepséget Saint Louis, a Valencia melletti Bu?ol város védőszentje tiszteletére rendezik meg minden évben. Az ünnepség fő eseménye a hatalmas paradicsomcsata, amelyet az utolsó napon rendeznek meg. 2002-ben 38000 ember egy órán át dobálta egymást 120 tonna paradicsommal. A teherautók platójáról leöntik a piros zöldségeket az utcára, onnan markolják fel a résztvevők.

Legnagyobb tejkaramell
A legnagyobb, 1333,5 kg-os tejkaramellt a Susie’s South Forty cukrászat készítette Texasban szeptember 17-én. A hatalmas karamell Texas formájú és 7 056 000 kalória. Az édesség 3,2 méter széles, 2,5 méter hosszú, és 0,6 méter magas.

Egyéb:

Leghosszabb házasság
Nincs a világon még egy olyan házaspár, amely annyi ideje élne együtt, mint Liu Jung Jang és Jang Van. A két tajvani ugyanis idén ünnepelte házasságkötésük 85. évfordulóját, s ezzel bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe, amiről hivatalos okmányt is kaptak. A 103 éves férfi és egy évvel fiatalabb felesége ezzel túlszárnyalta a William és Claudia Lillian Ritchie amerikai házaspár "teljesítményét", akik Lexingtonban (Kentucky állam) immár 83 esztendeje élnek együtt. A 102 éves Jang Van megvakult és tolókocsihoz kötött. Férje, azon kívül, hogy kissé nagyot hall, jó fizikai erőben van. A ritka évfordulós ünnepségen a házaspár összesen 110 leszármazottja, gyermeke, unokája és dédunokája közül negyvenen vettek részt.

Legnagyobb adósság
A 100 ezer f?t foglalkoztató francia távközlési vállalat történetébe "fekete péntekként" vonul be szeptember 13-a, amikor nyilvánosságra került, hogy a cég fél év alatt 12,18 milliárd euró veszteséget szenvedett el. A röpke hat hónap alatt megtermelt adósság hajszálnyival kevesebb, mint Európa egyetlen nukleáris meghajtású repül?gép-hordozójának és a fedélzetére telepített 60 harci gépb?l álló légiflotta el?állításának teljes költsége, ami 12,20 milliárd euró tett ki. Ebb?l 3,05 milliárdba került a 60 ezer tonnás Charles-de-Gaulle megtervezése és felépítése, a számla további háromnegyede - 9,15 milliárd euró - a repül?gépekre ment el. Az eddigi francia rekordtartó a Vivendi Universal, amely 2001-ben 13,6 milliárdos adósságot halmozott fel, de ezt egy év alatt. A France Télécomnak hat hónap elég volt ahhoz, hogy a sarkába érjen.
Az 55 százalékban állami tulajdonban lév? távközlési cég eddig felhalmozott 69,7 milliárd eurós adósságállománya számos korábbi hazai és külhoni negatív csúcsot megdöntött. Az összeg például felülmúlja Portugália teljes bruttó államadósságát, amelyet tavaly 68,2 milliárd euróra becsültek.

Legnagyobb szivar
Havannában elkészítették a világ legnagyobb szivarját, amely 15 méter hosszú és három kiló dohányból sodorták. A szivarsodró mester saját korábbi rekordját döntötte meg. Jose "Cueto" Castellar két éve 10 méteres barna füstölnivalót sodort. Most 15 méteres remekművet készített, ami 7-800 szokásos méretű szivarnak felel meg. A rekorder Habano nagyjából 3 kilogramm 11 ezer dollár, vagyis majdnem 3 millió forint értékű kiváló minőségű dohányból készült el.

Leggazdagabb emberek
Amerikai Egyesült Államok
(milliárd forint, becsült vagyon): Bill Gates, 46 éves 13 000 (szoftver )
Oroszország
(milliárd forint, becsült vagyon): Mihail Hodorkovszkij 1750 (olajipar)
Németország
(milliárd forint, becsült vagyon): Theo Albrecht, 80 éves 3504 (üzletlánc)

Leghosszabb hullámvasút-utazás
Napi tíz órát utazott a hullámvasúton három hónapon és egy héten keresztül egy amerikai tanár azért, hogy új világrekordot állíthasson fel. Richard Rodriquez, a Chicago-i egyetem 42 éves adjunktusának még egy hetet kell a német szórakoztató parkban töltenie ahhoz, hogy megdönthesse az eddigi világcsúcsot. Azt állítja, nem tartja unalmasnak a folytonos "utazgatást", hiszen közben újságot olvas, zenét hallgat, telefonál, és szívesen beszélget a többi (csak) szórakozni vágyóval is. Úgy tartja, a fél évi utazgatás után most már kíváncsi arra, sikerül-e, hogy ő legyen a világon a legjobb.

Legkeresettebb sztártestrészek
Britney Spears teste, Heather Locklear orra és Halle Berry arca igen előkelő helyet foglal el a hollywoodi plasztikai műtétekkel kapcsolatos elvárások toplistáján. A férfiak sorában az Oscar-díjas Benicio Del Tor ajkai, Brad Pitt szemei és Russell Crowe álla a legkívánatosabb. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Beverly Hills-i plasztikai sebészeti intézet orvosai 2000 páciens megkérdezésével végeztek. A legtöbb páciens prominens személyiségekről vesz mintát, amikor plasztikai műtétre határozza el magát. Az "ajkak" kategóriában a legtöbb műtétre készülő hölgypáciens a Bond-Girls együttes egykori tagját, Denise Richards-t tartja a legszebbnek. Ami az alakot illeti, a legkeresettebb Britney Spears. Heather Graham szemeit találták a páciensek a legszebbnek. A színész Will Smith "A legjobb test" kategóriában győzött. A legtöbb férfi Edward Burns orrát, Tom Cruise haját és Johnny Depp arcát csodálja. A sebészek szerint a leggyakrabban orr-kiigazítást kérnek a páciensek, ezt követi sorrendben a zsírelszívás, kebelváltoztatás és szemhéjfelvarrás.

Legbutább bűnöző
Egy német bankrabló elfelejtett lyukat vágni a maszkjára, ezért kénytelen volt azt felemelni, amikor a pénzt követelte. A rabló egy hatalmas zacskóval a fején rontott be a bankba, műanyagkéssel és játékpisztollyal fenyegetőzve követelte a pénztárostól a széf tartalmának átadását. Miközben a pénztároshoz beszélt, kénytelen volt felemelni a zacskó elejét, hogy kilásson alóla, amit az alkalmazott mögött felszerelt kamerák szépen rögzítettek. Azt hazudták a rablónak, hogy a páncélszekrényt nem tudják kinyitni, miután az menekülésre fogta a dolgot. Az elkövetőt már másnap őrizetbe vették, és a bíróság négy évre taksálta butaságát.

Legbecsületesebb ember
Mintegy félmillió forint értékű angol fontot talált Rowley Regis város járdáján egy kora reggel munkába álló utcaseprő, ám talpig becsületes lévén, átadta az összeget a rendőrségnek. Az 54 éves Wilf Dicken elmondása szerint ő csak söprögetett az utcán, mikor egy papírpénzt sodort a szél a seprűje elé. Felnézett, és egy köteg pénzt látott a járdán heverni. Gyorsan összekapdosta a néhány elszabadult bankót, felmarkolta a köteget és elvitte az egészet a rendőrségre. Arra a kérdésre, mit szólt ehhez a felesége, Dicken így válaszolt: Csak annyit mondott: „Fiam, te egy becsületes ember vagy.”

Legnagyobb brit
A BBC felmérésének eredménye szerint a megkérdezettek a szivarja nélkül elképzelhetetlen egykori konzervatív miniszterelnököt, Winston Churchillt, aki a második világháború idején állt Nagy-Britannia kormányának élén meggyőző fölénnyel jutatták az első helyre. A másodiknak befutó Isambard Kingdom Brunel mérnök, aki az első, vasból készült propellerhajtású óriás hadihajók konstruktőre volt. A harmadik helyre Diana, a nemrégiben autóbalesetben elhunyt, tragikus sorsú hercegnő került 222 055 szavazattal.
A három "dobogós" brit után sorrendben Charles Darwin, William Shakespeare, Isaac Newton, I. Erzsébet királynő, John Lennon, Horatio Nelson és Oliver Cromwell következik.
 

Magyar legek:
Legjobb cégnév
A KopaszTom hajvágóstúdió és a SzemPont szemüvegszalon kapta a legtöbb díjat a harmadik alkalommal meghirdetett "Az én cégérem" elnevezésű országos cég- és üzletnév versenyben. A pályázatra beküldött, valóságban létező, több mint 1200 névből újságírók, szakmai és anyanyelvi szakértők választották ki legötletesebb cégneveket. Az Angolra Hangolva, az Írókéz, és a Telebendő a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium díját, a KopaszTom és a SzemPont a Magyar Szabadalmi Hivatal és az Újságírószövetség díját is elnyerte. A Főváros díját az IdeSüss látványpékség kapta.
2002 legjobb cégnevei: Angolra-Hangolva-nyelviskola, IdeSüss-látványpékség, Írókéz-írószer papírbolt, Kistorkos-vendéglátó szakbolt, KopaszTom-hajvágó szalon, rakpArt-galéria, SzemPont-szemüveg szalon, Telebendő éttermek-büfék.

Legjobb munkahely
Két éve a magyar munkavállalókat is megkérdezik, milyen munkahelyet képzelnek el maguknak. A legjobb munkahely felmérését idén is online kérdőíves kutatás kísérte. Ennek keretében a FigyelőNet olvasói is eldönthették, melyik és milyen munkahelyen dolgoznának a legszívesebben. Több mint ezren mondták el véleményüket a kérdőív segítségével. Kiderült, Magyarországon a bank és biztosítás valamint az IT/Telecom szektor megítélése a legjobb. Ennek megfelelően a kérdőívet kitöltők legszívesebben az alábbi cégeknél dolgoznának: Westel, Matáv, Nokia és Pannon GSM. Összességében a bankok is sok szavazatot kaptak. Kiemelkedő volt még a Mol Rt., amely a többi ágazatból a legnépszerűbb

Leggyorsabban fejlődő cég
Idén 71 új vállalat szerepel a Fortune magazin 100 leggyorsabban fejlődő cégének listáján. Az idén nem születtek rekordok, és a csökkenő bevételek és eladások miatt nehéz volt a listán maradni. A listán szereplő cégeknél 3 éves átlagot néznek a részvényenkénti nyereség- és bevétel-növekedés, illetve a teljes hozam tekintetében.
A listavezető idén a grafikai chip-gyártó Nvidia lett 189 százalékos részvényenkénti nyereség (EPS) növekedéssel, 104 százalékos bevétel-növekedéssel, és 53 százalékos teljes hozammal. Második a magas-profilú idegsebészeti termékeket- és eljárásokat forgalmazó Dynacq International, 115 százalékos EPS növekedéssel, 59 százalékos bevétel-növekedéssel, és 115 százalékos teljes hozammal. A P.F. Chang's China Bistro gyorsétterem lánc áll a harmadik helyen.

Legjobb filmesek
A legjobb női epizódalakítás díja: Béres Ilona a Moszkva tér című filmben nyújtott játékáért
A legjobb női alakítás díja: Börcsök Enikő a Paszport című filmben nyújtott játékáért
A legjobb férfi epizódalakítás díja: Mácsai Pál a Torzók című filmben nyújtott játékáért
A legjobb férfi alakítás díja: Lars Rudolph a Werckmeister-harmóniák című filmben nyújtott játékáért
A legjobb fiatal dokumentumfilmesnek járó díj (az Agfa Hungária felajánlása): Pölcz Róbert és Pölcz Boglárka a Szafari című filmjükért.
A legjobb dokumentumfilmnek járó díj (megosztva): Varga Ágota a Porrajmos című film rendezéséért és Mohi Sándor az Ahogy az isten elrendeli című filmért.
A legjobb kisjátékfilmnek járó díj: Mundruczó Kornél az Afta című filmért
Forgatókönyvírói díj: Incze Ágnes a I love Budapest című filmért
Zeneszerzoi díj: Víg Mihály a Werckmeister-harmóniák filmzenéjéért
Operatőri díj: Pohárnok Gergely az I love Budapest és a Szortírozott levelek című filmek fényképezéséért
Produceri-díj: Simó Sándor a több évtizedes kiemelkedő teljesítményéért és a fiatal rendezők támogatásáért
A legjobb első film díja (felajánló: Antenna Multimedia): Hajdu Szabolcs a Macerás ügyek című filmjéért
Rendezői díj: Sopsits Árpád a Torzók című filmért
B. Nagy László-díj: Werckmeister-harmóniák (Rendező: Tarr Béla)
A magyar filmkritikusok Életmű-díja: Szécsényi Ferenc operatőr több évtizedes kiemelkedő művészi tevékenységéért

Legkeresettebb autó
2002-ben több mint kétszázezer személygépkocsi, terepjáró és kishaszonjármű kelt el hazánkban. Minden idők legjobb hónapjaként könyvelhették el a kereskedők az idei novembert
A személygépkocsi-modellek listáját az idén is a Suzuki Swift vezeti az ugyancsak esztergomi gyártású Wagon R+ előtt. Továbbra is a kis és alsó középkategóriások adják az új személygépkocsi-eladások kétharmadát. Az ezernél nagyobb darabszámú értékesítők között a növekedés mértékében a távol-keletiek állnak az élen: a Mitsubishi 94 százalékkal, a Mazda 67 százalékkal, a Daewoo 49 százalékkal emelte eladásait.

Legjobb munkahely
A Nexon Kft. a legjobb magyarországi munkahely a Hewitt Inside által végzett felmérés szerint, amelyet több mint 50 jelentkező cég hatezer munkavállalójának bevonásával készítettek. A lista első 3 helyezettjéből 2, az első 10-ből pedig - a tavalyi 4-gyel szemben - 6 van magyar tulajdonban. A "Legjobb Munkahelyek" top 10-ébe került cégek esetében a megkérdezettek különösen a felsővezetők szerepét emelik ki, de cégük sikereiben nagy szerepet tulajdonítanak a szervezeti rugalmasságnak, a karrierlehetőségeknek és a fizetésnek is.

Legtöbb helyre jelentkező diák
Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda legfrissebb elemzése szerint a csaknem 165 ezer jelentkező közül a "legek legje" az a pályázó, aki összesen 24 helyre adta be a jelentkezését, jóllehet csak olyan helyre jelentkezett, ahol nincs felvételi. Az abszolút első helyezettet két, 23 helyre beadott jelentkező követi.
A legtöbb felvételi vizsgával büszkélkedők rangsorában az "aranyérmes" az a 10 jelentkezést benyújtó diák, akinek elvileg 45 felvételije lesz.

(Farkas Boglárka – gondola, guinnessworldrecords.com, FigyelőNet, Index, Origo, MNO, Ma, MTI)



2003. január 01., szerda 23:18


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület