CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


  Volán sztrájk - Nyugat-Dunántúl
Kétórás sztrájkot tartanak január 6-án, hétfőn hajnali fél öttől fél hétig a Volán vállalatok dolgozói, amennyiben vasárnap délutánig nem sikerül megegyezniük a béremelés mértékéről. A sztrájk miatt 2000 buszjáratot törölnek hétfőn reggel. A munkabeszűntetéshez az ország összes Volán-társasága csatlakozott. A január 6-i tervezett kétórás munkabeszüntetés idején több mint 800 autóbuszjárat marad ki Győr-Moson-Sopron megyében, és ez hozzávetőleg 100 ezer utast érint majd - hangzott el a Kisalföld Volán Rt. sajtótájékoztatóján pénteken Győrött.

Benzinturizmus - Nyugat-Dunántúl
A folyamatosan emelkedő üzemanyagárak és az erős forint hatására egyre jelentő-sebb a benzinturizmus a nyugati határszélen Ausztria felé. A magyar autósok literenként akár 34 forinttal olcsóbban tankolhatnak az osztrák benzinkutaknál. Egy tankolás - 1800 forint. Ennyit spórolhat egy-egy furgon tulajdonosa, ha Auszt-riában vásárolja a gázolajat. A határtól mindössze 4 kilométerre fekvő Siegendorfi benzinkútnál rengeteg a magyar vendég. A benzinkutasok szerint az utóbbi két évben megduplázódott magyar vásárlóik száma, sőt, mostanában 70%-ban magyarok tankolnak náluk, akiknek zöme csak a benzinért megy át Ausztiába. 235-ös forint-Euro váltóárral számolva a 95-ös benzin Ausztiában 210, Magyar-országon 237 forint. A gázolajnál még nagyobb a különbség: nyugati szomszédunknál literenként 180, itthon 214 forintba kerül. Az autósoknak megéri kint tankolni, a határmenti töltőállomásoknak viszont mindez ráfizetéses, hiszen forgalmuk 20-30%-kal esett vissza az elmúlt hónapokban.

Rendezett utak - Fejér megye
A Fejér megyei közutak voltak a legrendezettebbek 2002-ben - állapította meg egy független bíráló bizottság. Az értékelés alapján második helyen a Bács-Kiskun megyei, harmadikon pedig a Somogy megyei úthálózat végzett.

Vasúti változások - Győr, Sopron, Szombathely
Hét százalékkal emeli a személyközlekedés díjait az új évben a GySEV Rt. A nem-zetközi járatokra a vasúttársaság hazai pénztárainál olcsóbban lehet megváltani a jegyeket, mint az osztrák állomásokon. Az új évben már Eurorégiós járatok közle-kednek a GySEV vonalain. A Budapest felől Intercityvel utazók, és a Szombathely felől érkező utasok akár Bécsújhelyig is közlekedhetnek. A Sopron-Szombathely vonalon az eddigi 12 helyett már 16 szerelvény szállítja az utasokat, akik a nemzet-közi járatokra itthon olcsóbban beszerezhetik a jegyeket, mint Ausztriában. Józan Tibor, a GySEV Rt. vasútigazgatója elmondta: ennek oka, hogy a magyar kerese-tek vásárlóértééhez igazodó, ún. asszimetrikus tarifarendszert vezettek be. Az új évben természetesen a GySEV járatain is többet kell fizetni az Intercity-pótjegyért, ami 400 helyett mostantól 440 forintba kerül. Ugyanakkor a vasúttársaság kora délutáni járatán kedvezményes helyjegyet vezetett be: az elsősorban diákokból álló utazóközönség ezen a járaton 120 forintos pótdíjért utazhat.

Több a büntetés - Zalaegerszeg
Hétszeresére nőtt a befizetett parkolási büntetések összege tavaly Zalaegerszegen.
Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a Belügyminisztérium 2001 végétől kiadja az autótulajdonosok adatait, így a városi Parkológazda kft. hatékonyabban tudta behajtani a kintlévőségeket. A jegy nélkül várakozó autósok azonban még így is 16 millió forinttal tartoznak. Közülük a legtöbben 4-5 bűntetőcsekket kaptak, de akad, aki 10-nél többet is begyűjtött tavaly Zalaegerszegen.

Ingyenes szemétszállítás - Kaposvár
2003-tól nem kell fizetni a lakossági szemétszállításért Kaposváron. Az országban egyedülálló módon a somogyi megyeszékhely önkormányzata magára vállalta a szállítási díj költségeit.

Gázszivárgás - Nagykanizsa
Több mint egy órán át szivárgott egy cseppfolyós ammóniát tároló tartály a Zalahús nagykanizsai üzemében. A szivárgást valószínűleg az okozta, hogy megsérült az üzemi hűtőrendszert tápláló több köbméteres tartály csatlakozó része. A nagykanizsai tűzoltók megszűntették a szivárgást, majd átmosták és kiszellőztették a helyiséget - közölte a tűzoltók vezetője. Környezeti károsodás illetve személyi sérülés nem történt.

Új műtéti eljárás - Zalaegerszeg
Az országban az elsők között vezettek be a Zalaegerszegi kórházban egy új műtéti módszert, amellyel lényegesen rövidíthető a melldaganatos betegek gyógyulása. Az úgynevezett „sentinel”, azaz őrszem műtét lehetővé teszi, hogy a betegnél csak akkor távolítsák el a hónalji nyirokcsomókat, ha az rákos sejteket tartalmaz.

800 köbméter fenyő - Fejér megye
Az előzetes becslések szerint 800 köbméternyi fenyőfa kerül majd a székesfehérvári hulladéktelepre január közepéig. A fenyők elszállítását a Városgondnokság végzi. Az illetékesek arra kérik a lakosságot, hogy a fákat a kihelyezett konténerek mellé helyezzék.

Ajándékcsere - Nyugat-Dunántúl
Rossz méretű ruha, vagy két ugyanolyan műszaki cikk -  Karácsony után sokan néznek szembe hasonló gondokkal. Így az ünnepek végén a vevők gyakran keresik fel reklamációval a kereskedőket. Az ajándékcsere azonban  az eladók jóindulatán múlik, hiszen ők csak a hibás árut kötelesek kicserélni. Mint azt egy szombathelyi áruház igazgatója kérdésünkre elmondta: rugalmasan felkészültek az ilyen jellegű ügyek intézésére. Így ők vagy visszaadják a pénzt, vagy kicserélik az árut, vagy utalványt adnak a vevőknek. A legtöbb boltban a vásárlástól számított 8 napon belül kicserélik a terméket, de néhol előfordul az is, hogy akár egy hónap múlva is megteszik mindezt.

Ismét Varga Zoltán - Győr
Visszatér a magyar labdarúgásba Varga Zoltán. Tizenöt hónappal győri távozása  után az 57 éves edző  visszatér a Rába - Eto labdarúgócsapatához. Az NB I - es   csapat szakmai igazgatója ismét a Ferencváros egykori legendás csatára lesz. A hajdani kiváló játékost korábban a a győri kispadon éppen leendő beosztottja, Tamási Zsolt váltotta, majd ezután Varga kivonult a hazai labdarúgásból.



2003. január 03., péntek 20:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület