CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Elhalasztották a szövetség létrehozását

Elhalasztották a civil szövetség létrehozását

Bár nem teljesültek a III. Civil Parlament célkitűzései, mégis sikeres volt a múlt pénteken összehívott fórum, amelyet a Sopronban, a városházán tartottak a civil szervezetek képviselői.

A parlament résztvevőit Keglovich István, megbízott házelnök köszöntette, majd a napirend elfogadása után Körmendyné Lakatos Mária, a Társadalmi Egyesülések Szövetségének ügyvívője tartott előadást a társadalmi szervezetek integrációjáról.

A találkozó célja az volt, hogy megalakítsák a FÓKUSZ – Soproni Civil Szervezetek Szövetsége – Információs és Szolgáltató Egyesületet, rövídített nevén a FÓKUSZ Egyesületet, s megválasszák annak tisztségviselőit. A megvalósulás legfőbb akadálya az egyesület előzetesen elkészített, s kiküldött alapszabálya volt, amelynek több módosítására is javaslat érkezett a rendkívül aktív résztvevők részéről. Ellenben a képviselők megállapodtak abban, hogy az új egységes szerkezetbe foglalt alapszabály megfogalmazása után, – amely elkészítésével dr. Ocsák József ügyvédet bízta meg a parlament – június 4-re ismét összehívják az alakuló közgyűlést, ahol már valószínű semmi akadálya sem lesz annak, hogy létrehozzák a szövetséget, s megszavazzák annak elnökét, alelnökét, a parlament házelnökét, az egyesület titkárát, s az ellenőrző bizottság tagjait. Ennek szándékáról a résztvevők ellenvélemény és tartózkodás nélkül egyöntetűen nyilatkoztak.

Ha létrejön a szövetség, akkor a jövőben a soproni régió civil szervezeteinek tevékenységét fogja összehangolni, érdekképviseletüket fogja ellátni, mindezt a szervezetek önállóságának megtartásával. Ennek érdekében közös rendezvényeket, tréningeket, előadásokat szervez, felkutatja a pályázati lehetőségeket, nyomtatott és elektronikus médiákat működtet, kiadványokat szerkeszt, s ad ki, információt biztosít a szervezetek számára, együttműködést dolgoz ki a helyi önkormányzat és a harmadik szektor között. A szövetség céljai között szerepel egy teleház létrehozása, amely végre otthont adna városunkban a már több mint száz felett működő civil szervezet számára.

Tehát ha megvalósul a szövetség, akkor az mindenképp az egyesületek, alapítványok, klubok működését segíti majd, amely remélhetőleg a helyi demokrácia megerősödését jelenti majd Sopronban.

Ilyen szövetségek már léteznek az országban, s egy ilyenről számolt be Körmendyné Lakatos Mária előadásában a parlament résztvevői számára. Az ügyvívő asszony elmondta, hogy a TESZ jelenleg 560 tagszervezettel és 186.000 taggal működik az országban. A szövetség feladatai közül kiemelte az információ szerzés lehetőségét, amelynek értéke egyre nagyobb lesz a harmadik szektoron belül is. Egy másik fontos feladatuk ezeknek az „ernyőszervezeteknek”, hogy civil kontroll alatt tudják tartani a helyi politikát. Szövetségként sokkal nagyobb bázist tudnak elérni és megmozgatni a polgárok, így nagyobb hatással tudnak lenni a helyi önkormányzatokra is.

Merényi Zoltán



1999. május 26., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület