CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


Csökkenő autóbehozatal - Nyugat-Dunántúl
Január elsejétől csak 7 évesnél fiatalabb használt autót lehet behozni az országba. A szigorúbb szabályozást az indokolta, hogy tavaly a hazánkban futó gépjárművek átlagéletkora meghaladta a 11 évet. A soproni határátkelőn tavaly közel 18.800 használt autót hoztak be, döntő többségük 7 évnél idősebb volt. A vámhivatal parancsnoka elmondta: a használt autók kereskedésével foglalkozók kihasználták a tavalyi év utolsó napjait, hogy még mentesüljenek a szigorított rendelet alól, ezért év végén volt olyan nap is, amikor 120-150 autót vámoltattak el a soproni hivatalban. Ezzel szemben az új év eddig eltelt 9 napja alatt mindössze 60 használt járművet hoztak be. Cseh István szerint a magánimportban további drasztikus visszaesés várható. Az autókereskedők viszont úgy látják, továbbra is virágzik a használt autók piaca, mert évek óta egyre növekszik az olcsóbb használt gépjárművek iránti kereslet.

Hóhelyzet - Nyugat-Dunántúl
Szerdán délutánra mindenütt elállt a havazás Győr-Moson-Sopron megyében, a főutak továbbra is havasak, síkosak. A buszjáratok reggel átlagosan 15-20 perces késéssel indultak illetve érkeztek, délutánra azonban csupán néhány perces késéssel közlekedtek a Volán-járatok. Vas megyében a hómarók Celldömölk környékén, Kőszeg-Csepreg térségében, valamint Vasvár és Oszkó között teljesen felszabadították a reggel még járhatatlan mellékútvonalakat. Veszprém megyében  késő délutánra kiszabadult a hótorlaszok fogságából az utolsó elzárt falu is Ajka és Pápa körzetében.

Több munkanélküli - Vas megye
A Megyei Munkaügyi Központ adatai szerint egyre több a regisztrált munkanélküli pedagógus Vasban. Szakértők szerint az állás nélkül maradt tanároknak kevés az esélye arra, hogy új munkahelyet találjanak.

Uniós elvárások - Nyugat-Dunántúl
Az Európai Unió magas minőségi és szakmai követelményeket támaszt az élelmiszerek előállítói és forgalmazói számára. Szakemberek úgy vélik: a magyar gazdák versenyképesek lehetnek, ehhez azonban szemléletváltozásra van szükség.

Magyar feliratok - Nyugat-Dunántúl
2003 elejétől lépett érvénybe az a törvény, amely szerint hazánkban újságokban, rádió- és televízió-műsorokban,  óriásplakátokon és középületeken reklámok és tájékoztató feliratok csak úgy szerepelhetnek, ha a szöveget magyarul is feltüntetik. A kereskedőket itt a határszélen is érinti a rendelkezés, hiszen sok bolt, étterem csupán idegen nyelvű feliratokat használt eddig. A tulajdonosok többsége nem tudja, hogy ha nem változtatják meg az eddigi idegen hangzású feliratot, akár 90 napra is bezárható a boltjuk. Ugyan eddig még kevesen tettek eleget a rendelkezésnek, hamarosan a külföldi multi cégeknek is fel kell tüntetniük magyarul, hogy mivel foglalkoznak. A rendelkezés az áruk dobozaira és használati utasításaira is vonatkozik.

Új munkagép - Sokoró
Erőgépre függeszthető csigás hómarót fejlesztettek ki a téti Sokoró Kft. szakemberei. A különleges berendezés, amely töredékébe kerül a jelenleg használatos munkagépeknek, elsősorban a vidéki kistelepülések havas gondjait oldhatja meg.

Nincs felvonó - Sopron
6 éve nem működik Sopronban a Dalos-hegyi sífelvonó. Az üzemeltetők szerint a szerkezetet veszteséges lenne elindítani, mert a régi felvonó már korszerűtlen. Ennek ellenére a téli sportok kedvelői már az első hó leesése után birtokba vették a sípályát.

Magyar regény németül - Siófok
Bozzai Ágnes siófoki írónő második regénye már nemcsak magyar nyelven olvasható. Egy német irodalmi ügynökség segítségével ugyanis németre fordítva külföldön is kapható a könyv, és már előkészületben van a regény angol nyelvű kiadása is.

Minőségi állatkert
A vidéki állatkertek közül a győri az egyetlen, amely szinte minden uniós előírásnak megfelel. Az 5 éve folyamatosan fejlődő intézményben a téli időszakban is zajlanak a rekonstrukciós munkálatok.

Edzőtalálkozó - Sopron
Sopron ad otthont a Magyar Labdarúgó Szövetség pro licenszes edzőképző tanfolyamának. A tanfolyamon részt vesz szinte valamennyi hazai első osztályú labdarúgócsapat vezetőedzője, és jelen van a  továbbképzésen Gellei Imre szövetségi kapitány is. A szakemberek többek között elemzik a 2002-es labdarúgó világbajnokság eseményeit, a csapatok játékstílusát, gyorsaságát és taktikáját.



2003. január 09., csütörtök 23:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület