CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Új év, új remények
Kosárlabdázóink nehéz sorozat előtt

A mögöttünk hagyott esztendő felemás érzéseket váltott ki a sportág híveiből. A decemberi erőltetett menet jócskán felemésztette női kosarasaink energiáját, a három fronton való helytállás mind fizikailag, mind mentálisan alaposan igénybe vette a hölgyek teherbíró-képességét. Ezért nem lehetett csodálkozni azon, hogy a feszített program során nem csupán győzelmeknek örülhettünk, de el kellett viselnünk a vereségeket is. A férfi együttesek számára sem volt diadalmenet ez az időszak, s bár “csupán” a magyar bajnoki-és kupaküzdelmekben harcoltak a pontokért vagy a továbbjutásért, ők sem tudtak átlépni saját árnyékukon.

A szurkoló általában maximalista, óhajtja, várja a sikereket, s ez így is van rendjén. Ha azonban reálisan nézi az egyes csapatoknál kialakult helyzetet, láthatja, hogy a körülmények, feltételek változása alaposan behatárolja az eredményességet. Az anyagi finanszírozás, a személyi összetétel, a klubon belüli viszonyok döntő hatást gyakorolnak a folyamatos sikeres (vagy sikertelen) teljesítményre! E tekintetben óriási szerep jut az összetartásnak, a közös áldozatvállalásnak, az egységnek. A nehézségek legyőzése, a közös cél eléréséért tett erőfeszítések kovácsolják össze a közösségeket. Erre van most nagy szükség a kosárlabdaidény közepén, amikor (az egy-két kupabúcsútól eltekintve) lehet még javítani a pozíción a női Euroligában vagy a férfiak honi pontvadászatában!

Ha mérlegre tesszük kedvenceink múlt évi produktumát, első helyen mindenképpen a Soproni Postás hölgykoszorúját kell említenünk. Eördögh Editék bebizonyították, hogy a pénztelenség szorításában is lehet maradandót alkotni, ha a nagyszerű kosaras-képességek kivételes sportemberi tulajdonságokkal párosulnak. Noha a balszerencsés Európa Kupa-szereplést az ezzel járó rendkívül fárasztó, viszontagságokkal teli észak ill. kelet-európai körutazásokat is fel kellett dolgozniuk a Postás lányoknak, asszonyoknak, hazai menetelésük mégsem szenvedett törést. Bajnoki veretlenségük, a két legnagyobb riválisuk elleni diadaluk jelzi: idén a hőn áhított elsőség sem elérhetetlen. Meszlényi Róbert, a fiatal, ám jól felkészült és tapasztalatokban gazdag mester jó érzékkel vezényli tanítványait az újabb és újabb magasságok meghódítása felé, s az eddigiek alapján már nem jelentene meglepetést, ha a finálé egyik résztvevője a zöld-fehér gárda lenne. S a másik?

Reményeink szerint a jelenleg önmagát kereső, a viharos heteket átélt, de az utóbbi években mindig talpraálló vasutas-alakulat, a GySEV-Orsi is magára talál hamarosan. A külföldi sztárjátékosok körüli hercehurca, a viharos edzőváltás és belső feszültségek nem múltak el nyomtalanul (emberemlékezet óta nem kaptak ki négyszer egymás után Balogh Bubuék), ám mégsem kell lemondaniuk euroligás és itthoni terveikről. A Magyar Kupában megálljt parancsolt ugyan nekik a Szolnok feltörekvő csapata, de a kiegyensúlyozott mezőnyt felvonultató nemzetközi sorozatban s a honi vetélkedésben még megvalósulhatnak a szezon kezdete előtt megfogalmazott célok. Az önbizalom visszaszerzésében fontos szerep lehet egy-két győzelemnek (a szerdai Famila Schio elleni diadal is segített ebben), s ha az új év hasonló sikerekkel folytatódik a zöld-sárgák számára, felejthetetlen (a közelmúlt hangulatát idéző) ünneplések várnak még Dirk Bevilaqua együttesére is.

Ami a férfiak múlt évi csatározásait illeti, röviden el lehetne intézni az értékelést: nem történt meglepetés! Már most kimondható, hogy a Soproni Ászok KC nyolc közé jutása a csodák kategóriájába tartozna. Amíg csak Walke Károly, a csupaszív örökifjú csapatkapitány képes huzamosan egyenletes, megbízható teljesítményre (s a többieknek csupán rövid ideig tartó villanásaik vannak), nem is lehet erre számítani ebben a sok jó egyéni képességű kosarast és velük igazi csapatot alkotó magyar mezőnyben. Az új vezetőedző, Szalai János nincs irigylésreméltó helyzetben, de ha sikerül benttartani fiait az A-csoportban, s közben megkezdi egy többre hivatott legénység kialakítását – melyben a tehetséges soproni fiatalokra is bátran építhet – már megtette a magáét.

Merőben más elbírálás alá esik a B-csoportban szereplő SMAFC-Roto Elzett őszi teljesítése. A sörgyáriakkal ellentétben itt nincsenek “kinevezett sztárok”, viszont vannak egymás gondolatát is ismerő csapatemberek, akik méltóképpen képviseli évről évre szeretett egyesületüket, mely sokaknál az alma materhez való – ma már sok helyen feledésbe merülő – ragaszkodást is jelenti. Ennek szellemében küzdenek a patinás klub hírnevének megőzéséért, melynek eredményeképpen biztosan vezetik csoportjuk táblázatát.

Ebben a hónapban főként két női gárdánk, a GySEV-Orsi és a Soproni Postás tehet sokat annak érdekében, hogy örömöt szerezzenek az értük szorító ezreknek.

Szombaton és vasárnap hazai megmérettetések várnak városi reprezentánsainkra (Szeviép Szeged – GySEV-Orsi, ZTE-Zala Volán – Soproni Postás), majd Bevilaquáék szerdán visszavághatnak a nyitófordulóban elszenvedett rózsahegyi vereségért. Ezt követően ismét magyar ellenfelekkel szemben bizonyíthat két elitalakulatunk, de ezek (a BEAC-Siemens ill. a MÁV-Nagykanizsai TE lesz a játszótársuk hazai pályán) nem jelenthetnek gondot számukra. A hónap vége viszont sok izgalmat rejteget. A Final Fourba törekvő GySEV-Orsi ugyanis a litván bajnok (Lietuvos Vilnius) otthonában, végül a Sportcentrumban (ellenfél a Cesares Valencia) kísérli meg pozíciójának megtartását, javítását. Közben a magyar pontvadászat Zalaegerszegre szólítja Seres Éváékat (a Soproni Postás Baján játszik ezen a napon), míg a férfiakat az év első hónapjában a SMAFC-Roto Elzett képviseli a palánkok alatt (jövő pénteken itthon a Veszprém, egy hét múlva idegenben a Budafok következik). Lesz tehát esemény bőven, bízunk benne, hogy nem maradnak el a bravúrok sem.

A felvételek ( a GySEV-ORSI és a Postás csapata) illusztrációk

Békés Ilona
Fotó: N. B.
 



2003. január 10., péntek 21:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület