CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Beszámoló az országos pécsi civil konferenciáról

A Megyei Civil Fórum előtt


November 5-én a Hotel Sziesztában rendezik meg az 1999. évi megyei civil fórumot. A rendezvény elsődleges célja az, hogy a megyében működő civil szervezetek találkozzanak egymással, s tapasztalataikat kicseréljék egymás között. Bősze Balázs, a Fókusz Egyesület elnöke a közelmúltban Pécsen járt egy hasonló, országos rendezvényen. A megyei civil fórum előtt tapasztalatairól kérdeztük.

Október 8-án a Pécsi Kulturális Központban tizenhat város önkormányzatának és civil szervezeteinek képviselőinek részvételével vettünk részt egy országos civil konferencián. Sopront Németh Zsanett és Keglovich István az önkormányzat részéről, valamint én a civil szervezetek szövetségétől képviseltük. A rendezvény az önkormányzatok és a civil szervezetek kapcsolatáról szólt. Minden beszámolóból azt láttuk, hogy a civil szervezetek felismerték, hogy működésükhöz, céljaik eléréséhez szükség van a helyi önkormányzattal való együttműködésre. Ennek érdekében már több helyütt létrejöttek már civil szövetségek, amilyen itt Sopronban a Fókusz Egyesület -egyébként a kétnapos pécsi rendezvény egyik célja is az volt, hogy létrehozzák a Pécsi Civil Szervezetek Kerekasztalát. Több városban megvalósulhatott már az, ami nálunk mégcsak terv, a civil ház létrehozása. Jagasits Béla, a zalegerszegi Landorhegyi Alapítvány elnöke beszélt arról, hogyan sikerült kialakítaniuk a helyi önkormányzattal a jó kapcsolatot, melynek eredményeként otthont kaptak a városi civil szervezetek.

Minden résztvevő város öt percet kapott a bemutatkozásra, amely számunkra is több ötletet adott. Nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy beszélhettem a soproni civil élet történetéről. Beszámolómban elmondtam, hogy “Ez a város - műemlékeiben is - azt a képet adja, ami az önszerveződés - akár egyéni, családi, vagy érdekcsoportok szintjén példa. A rendszerváltozással lelkileg is felszabaduló civil ma sem akar elmaradni a régiek fényétől, s lehetőségeiben ha szerényebben is, de újból példát akar állítani. Az azonos érdeklődésűek csoportokba szerveződnek, érdekcsoportok, segítő szándékú civil, szakmai, művészeti és egyéb egyesületek szerveződnek, járják a demokrácia iskoláját, tudatosan építik saját képükre, kényelmükre, felemelkedésükre - szűkebb pátriájukat. Apró megtorpanások után, felmerülő igények következményekénr, Sopron Megyei Jogú Városban a meglévő egyesületek összefogására, mint a környezet történelmének igazán jogosult alakítójára, Szövetség szervezését kezdték. A megalakult Szövetségnek a Fókusz nevet adták. A Soproni Civil Szervezetek Szövetsége felvette a kapcsolatot az önkormányzattal, meghívásra tagja lett a városi Helyi Érdekegyeztető Tanácsnak. Az alakulást létrehozó 18 egyesületen kívül már több egyesület jelezte belépési szándékát. A Soproni Civil Szövetség megmérettetése lesz a november 5-i megyei civil fesztivál és fórum, amit a Fókusz Egyesület rendez. A megalakult civil szövetség keresi az utat, hogyan lehet szembehelyezkedve a negatívumokkal másféle módon, saját civil képünkre formázva működtetni a társadalmat."

Összefoglalva tapasztalatainkat megállapíthatjuk, hogy a soproni civil szervezetek az országos szinthez viszonyítva valahol középen helyezkednek el, ahhoz, hogy felzárkózzunk az élmezőnyhöz a következő nagy lépés a civil ház létrehozása lesz.

Reméljük ennek a lépésnek egyik állomása lesz majd a jövő héten megrendezendő Megyei Civil Fórum, ahol a megyei és a városi önkormányzat képviselői is jelen lesznek. Ezúton szeretném bátorítani a civil szervezeteket, hogy vegyenek részt a rendezvényen, mivel hiszem, hogy hasznos lesz a találkozó mindannyiunk számára.

Merényi Zoltán



1999. oktĂłber 26., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület