CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A szabadságot mindenki szereti, de nehéz megélni

"A szabadságot mindenki szereti, de nehéz megélni"


Közel hetven civil szervezet részvételével múlt pénteken rendezték meg a Hotel Sziesztában az idei évi Megyei Civil Fórumot. A Trio Scarban kamaraegyüttes ráhangolója után Szájer József országgyűlési képviselő köszöntötte levelében a fórum résztvevőit.

A rendezvény fővédnöke, Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte a civil szervezetek fontosságát. 1990 után sorba alakultak az önszerveződő polgári kezdeményezések az élet minden területén. Szerepük egyre meghatározóbb a magyar demokráciában, a civilek kezdik felismerni felelősségüket a közéletben a helyi közösségek szintjén. A megyei közgyűlés elnöke Széchenyi szavait idézve - "A szabadságot mindenki szereti, de nehéz megélni." - beszélt arról, hogy a demokráciát még meg kell tanulnunk.

A megyei közgyűlés alelnöke, Firtl Mátyás elmondta még nem túl erős a harmadik szektor, az elmúlt 10 év alatt kevés szervezetnek sikerült elérnie azt, hogy érdekeit érvényesítse. Az önkormányzatoknak is szükségük van a polgárok segítségére, hiszen némely feladat ellátásában az intézményi működés helyett a jól működő civil szervezetek a közfeladatokat szakszerűbben és olcsóbban el tudják látni.

Bősze Balázs, a Fókusz Egyesület elnöke a beszédében kiemelte a közös gondolkodás, találkozás fontosságát, hogy az egyes szervezetek megosszák egymással jó és rossz tapasztalataikat, s hogy kérdéseikre megfelelő választ találjanak, "hogy a civil egyesületi élet valóban támasz, az öröm forrása lehessen a részt vevő polgár életében. Hogy kedvet kapjon azonos érdeklődésű és érdekcsoportba gyülekezni mindaz, aki nem bután közömbös a mindennapjai iránt. Hogy felelősen érezhessen a civil, beleszólva helyi és országos politikába, hogy egyéni és közösségi érdekei s csak csekélyebb részben pártpolitika irányítsa szűkebb és tágabb környezetét, tájkörzetét, érdeklődését, szeretett hazáját!" Jelentős a soproni civil életben a Fókusz Szövetség megalakulása, amely a megosztottság helyett az együttműködést, az összefogást jelképezi.

Gimesi Szabolcs, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere beszélt arról, hogy az önkormányzat számít a polgárok kezdeményezéseire, s a civilek feladata az, hogy véget vessen a polgárok rossz berögződésének, - amely a 90-es évek előtti rendszer gondolkodását jellemezte -, a közélettől való elzárkózásnak.

Dr. Rácz Sándor, a TESZ soros elnöke az egyesületek, alapítványok gondjaira figyelve beszélt a civil házak jelentőségéről. Ilyen civil ház jön létre várhatóan Győrben, s az elképzelések szerint a jövőben talán Sopronban is. Ahhoz, hogy a szervezetek valóban fenn tudjanak maradni, s céljaikat elérhessék szükség van egy intézményre, ahol ingyenes tanácsadással, segítségnyújtással állnak a civilek rendelkezésére. Keglovich István a Soproni Civil Parlament közel kétéves múltjáról tartott rövid ismertetetőt a szünet előtt.

Délután Ágh Annamária, a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány trénere vezetésével a résztvevők kiscsoportos munkában arra a kérdésre keresték a választ, s tettek javaslatot, hogy milyen feladatokat kell ellátnia egy civil háznak.

A találkozó kérdésfórummal zárult, ahol az illetékesek a civilek előzetesen, illetve a helyszínen megfogalmazott kérdéseire adtak választ.

A rendezvény egyik fő érdeme, hogy látható volt, az érdeklődés a polgárok részéről, a nagyszámú részvétel jelzi a civilek tenniakarását, felelősségtudatát a helyi közösségek életében.

Merényi Zoltán



1999. november 09., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület