CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Regionális TV hírek  


  Pályázatok - Székesfehérvár
2004 és 2007 között 1400 milliárd euró Uniós forráslehetősége lesz Magyarországnak. Ám ahhoz, hogy ezt az összeget hatékonyan lehessen felhasználni megfelelően előkészített pályázatokra lesz szükség - hangsúlyozta Baráth Etele politikai államtitkár egy székesfehérvári fórumon.

Doni megemlékezés - Győr
A Doni áttörés 60. évfordulóján a csaknem teljesen megsemmisült 2. magyar hadsereg katonáira emlékeztek Győrben. Az ökomenikus istentiszteleten elhangzott: a százerenyi hősi halált halt honvéd előtt a főhajtás és a tiszteletadás az utókor kötelessége.

Komposztáló - Sopron
Háromszázmillió forintos beruházással korszerű komposztálót építenek Sopron-ban. A Város-üze-meltetési Kft. ezzel a környezetvédelmi törvény - már az Uniós követelményekhez igazodó - előírásainak tesz eleget. A rendelkezés 2003-tól ugyanis előírja, hogy az önkormányzatok a településeken keletkező szennyvíz-iszapot komposzttá alakítsák és azt újrahaszno-sítsák; sőt, 2004-től a városokban képződő szerves hulladék egy részét is komposztálni kell. Sopronban évente 25 ezer tonna szennyvíziszap képződik, amit a város-üze-meltetők eddig Harkai úti telephelyükön helyeztek el - a háztartási hulladékkal együtt. A tervek szerint az új komposztáló öt évig veszi át a jelenlegi szenny-víztisztító iszaphulladékát, majd helyben építenek egy másik, hasonló létesítményt, miközben a Harkai úti üzem működése sem szűnik meg. A beruházáshoz szükséges pénz felét a cég állja, a többi mintegy 150 millió forintot pályázat útján teremti elő az önkor-mányzat. Az előállított környezetbarát komposztot a szeméttelep rekultiváci-ójához és az utak menti parkosításhoz hasznosítják.

Hajléktalanok - Siófok
Siófokon még nem volt halálos áldozata a kemény télnek a hajléktalanok körében. A legveszélyeztetettebbek eljutnak a város nappali melegedőjébe, illetve az éjjeli menedékhelyre. A 20 fős nappali melegedő szolgáltatásait napok óta 28-an veszik igénybe. Itt a rászorulók ételt kapnak, tisztálkodhatnak és pihenhetnek is. Helyhiány miatt azonban valószínű, hogy 15-20 ember ezekben a hideg napokban is az utcán él. A szociális munkások szerint többen kerülnek összetűzésbe a rendőrséggel guberálás, koldulás illetve önkényes lakáselfoglalás miatt.

Hasznosítják a zsinagógát - Sopron
Hosszú évek viszontagságai után megoldódni látszik a soproni zsinagóga ügye.
Az épület ideiglenes műemléki védettséget kapott még a tavalyi év végén. Jelenlegi tulajdonosa a győri Pannon TIT Egyesület fellebezett a határozat ellen, ugyanis az értékesítésre szánt épülettel kapcsolatos terveiket mindez nehezítheti. A Papréti zsinagóga felbecsült értéke meghaladja a 60 millió forintot. Most Sopron önkormányzata és magánemberek is összefogtak az épület megóvásáért. A város vezetése tervezi a zsinagóga visszavásárlását, a polgármester szerint néhány hónap múlva a hely szellemének megfelelő hasznosítási lehetőségeken is elgondolkodnak. Ma kiállítással egybekötött szakmai tanácskozást is tartottak, ahol főként építészek értékelték a zsinagóga jelentőségét.

Életveszély - Velencei-tó
Életveszélyes, nem alkalmas téli sportolásra a Velencei- tó jege, ezért a hétvégén sehol nem nyitnak korcsolyapályát. A tavat átlagosan 15-25 cm, a meredek partfalak mentén pedig akár 70 cm vastag hóréteg borítja. Alatta a 2-3 fokos víz nem tudott kellően újrafagyni. Különösen veszélyes a helyzet a mesterséges partfalak mentén, a kikötők és a vízbefolyások környékén. A veszélyre  egyes partszakaszokon táblákkal is felhívják a tóhoz látogatók figyelmét. Nem alkalmas téli sportolásra a pátkai, a fehérvárcsurgói és a zámolyi tározó tó sem, mindhárom tónál életveszélyes a jégre lépni.

Nincs felvonó - Sopron
A hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű hónak a téli sportok kedvelői örülnek igazán. Ám Sopronban a Dalos-hegyi sípálya több mint hat éve nem működik. A régi, elavult felvonó üzemeltetése ugyanis veszteséges volna, mivel gyakran meghibásodik. Szakem-berek szerint a megoldás az lenne, ha egy korszerűbb sífelvonó kerülne a régi helyére, ami viszont rendkívül költsé-ges. Mindezt még tetézné egy esetleges hóágyú üzemeltetése, hiszen az utóbbi években meglehetősen kevés hó hullott Sopronban. A téli sportok szerelmesei szerint viszont a fiataloknak és a gyerekeknek jó lenne, ha helyben tanul-hatnának meg síelni, ám ez egyelőre úgy tűnik: egy vállalkozónak sem éri meg.

Játékos tanulás - Zirc
A 3-7 éves gyerekek ezentúl játékosan ismerkedhetnek meg a számítógéppel.
Az országban elsőként a Veszprém megyei Zirci óvodában vezették be az IBM által támogatott KidSmart programot. Világszerte több mint 6000 ilyen gép működik már, Magyarországon a fejlesztés első szakaszában 30 berendezést kapnak az óvodák. A különleges gépeket a kicsik méreteire szabták, magyar és angol nyalvű játékos programok segítik az ovisok készségfejlesztését.

Megújuló honlapok - Vas megye
Megújulnak a Szombathely környéki települések internetes honlapjai. A munkát decemberben kezdték el, az első portálok bemutatására februárban kerül majd sor a vasi megyeszékhelyen.

Gyermekművészek - Fonyód
„Tanulmányút a kimondhatatlanba” címmel gyerekek irodalmi és képzőművészeti alkotásaiból készült válogatást tett közzé a fonyódi gyermekotthon. Az intézményben különös gondot fordítanak a művészeti neveléssel való lelki gyógyításra.



2003. január 13., hétfő 16:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület