CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  


Az idei évtől törvény írja elő az 1998 óta Ausztriában élő külföldiek számára kötelező német nyelvtanfolyam elvégzését. A rendelkezés nem érinti az osztrák-magyar munkaügyi egyezmény keretében szomszédainknál munkát vállalókat és azokat sem, akik szezonális, elsősorban mezőgazdasági munkára szerződnek. A törvény végrehajtása egyébként vontatottan halad, annak ellenére, hogy közel 400 kijelölt intézményben lehet elsajátítani az előírt tananyagot.

A győri Széchenyi István Egyetemen ma 10.00 órától nyílt napot tartanak, melyen az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak a jelentkezéssel és a felvétellel kapcsolatban.

Holnap 18.00-kor a Sportcentrumban a GYSEV-Orsi a Ruzomberok együttesét fogadja az Euroliga következő fordulójában.

A Vöröskereszt véradásra várja Iván segítőkész polgárait ma 15.00-től 18..00 óráig az általános iskolában, holnap délután Hegykő község polgárai adhatnak vért.

Az elmúlt hetekben éjszakánként valószínűleg rókák pusztítottak el több, mint húsz állatot a Fertő-Hansági Nemzeti Park rackanyájából. A lesben álló vadászok közül azonban többen feltételezik, hogy a nyájat dézsmáló ragadozók nem is rókák, hanem a hazánkban már kipusztultnak hitt nádifarkas, vagyis aranysakál.

Januártól lépett érvénybe az a törvény, amely szerint hazánkban reklámok és tájékoztató feliratok csak úgy szerepelhetnek, ha a szöveget magyarul is feltüntetik. A kereskedőket Sopron környékén is érinti a rendelkezés, hiszen sok bolt, étterem csupán idegen nyelvű feliratokat használt eddig. A tulajdonosok többsége nem tudja, hogy ha nem változtatják meg az idegen hangzású feliratot, akár 90 napra is bezárható a boltjuk.

Január elsejétől csak 7 évesnél fiatalabb használt autót lehet behozni az országba. A soproni határátkelőn tavaly közel 19 ezer használt járművet hoztak be, döntő többségük 7 évnél idősebb volt. A vámhivatal parancsnoka elmondta: a használt autók kereskedésével foglalkozók kihasználták a tavalyi év utolsó napjait, hogy még mentesüljenek a szigorított rendelet alól, ezért év végén volt olyan nap is, amikor 120-150 autót vámoltattak el a soproni hivatalban. Ezzel szemben az új év eddig eltelt 9 napja alatt mindössze 60 használt járművet hoztak be.

Hat éve nem működik Sopronban a Dalos-hegyi sífelvonó. Az üzemeltetők szerint a szerkezetet veszteséges lenne elindítani, mert a régi felvonó már korszerűtlen. Ennek ellenére a téli sportok kedvelői már az első hó leesése után birtokba vették a sípályát.



2003. január 14., kedd 10:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület